1515

Låt inte SD styra ännu en fråga

LEDARE. Mycket har förändrats under det decennium som förflutit sedan SD blev centrum för politisk positionering.

PUBLIC SERVICE. SD har den senaste veckan fått kritik på grund av uttalanden om public service, bland annat från partiets Linus Bylund.
PUBLIC SERVICE. SD har den senaste veckan fått kritik på grund av uttalanden om public service, bland annat från partiets Linus Bylund.Foto:Pontus Lundahl/TT

Delar av partiets politik är inte längre kontroversiell i jämförelse med andra partier, och i opinionsundersökningar utmanar man S om titeln som största parti. Bilden av, och diskursen om, SD är inte densamma som 2010.

Ibland blir det dock tydligt att det inte är ett parti som alla andra. Den uppblossade konflikten kring public service är ett sådant exempel.

Att SD inte vurmar för public service är i sig inget nytt, och heller inget som partiet hymlar om. Men relationen blev nyligen än mer ansträngd när SD två gånger på kort tid befäste att man inte har mycket till övers för statliga medier.

Under ett sammanträde i kulturutskottet begärde SD att man skulle kalla in cheferna för SVT och SR för att diskutera partiskt innehåll i SVT:s Morgonstudion och SR:s ”P3 med Rebecca och Fiona”. Strax därefter uttalade sig Linus Bylund, SD:s nytillträdda ledamot i public servicebolagens ägarstiftelse, om att han vill se fler ”repressaliemöjligheter” mot partiska journalister.

Som så ofta är det viktigt att hålla två tankar i huvudet. Public service är inte perfekt, tvärtom. Det är rimligt att ifrågasätta omfattningen av dess uppdrag. Det är också rimligt att, som Nils Funcke i måndagens Expressen, ifrågasätta den existerande politiska kontrollen över public service.

Men det är skillnad på att ifrågasätta och ha en legitim diskussion om public service -uppdrag, och att uttala sig som Bylund: ”Jag säger inte att vi ska sparka ut varenda journalist som inte gör som jag säger. Men hotet måste finnas där”.

Det har historiskt funnits en tradition hos partier att reflexartat ställa sig på motsatt sida från SD i olika politiska sakfrågor. Det vore dock oklokt att låta SD bestämma konfliktytorna i ytterligare en fråga. Alternativen står inte mellan dagens utformning av public service och ett medieklimat präglat av skrämselstrategier.

Det går att ha en diskussion om public service samtidigt som man respekterar den grundläggande regel som SD glömt bort – det är journalistiken som ska granska politiken, inte tvärtom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?