1515

Låt inte myglet i Sigtuna stoppa företagskontakter

LEDARE. All form av korruption ska motas i grind. Men goda relationer är inte i sig ett problem. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

SVT:s Uppdrag Granskning (UG) sände i onsdags (9/9) ett program om misstänkt korruption i Sigtuna kommun. UG visar att Anders Johansson, numera Sandén, som S-kommunordförande 2002-2013 gav Peab byggjobb utan korrekt offentlig upphandling, att Peab på kommunens uppmaning sponsrade den lokala syrianska idrottsföreningen och betalade S valstugor och affischer. 

Peab har publicerat en text i ärendet på sin hemsida. Där står det att Peabs koncernledning 2013 fick indikationer om att ”allt inte gått rätt till” i Sigtuna kommun. Det var ”brister i uppföljning” och ”osunda relationer”. Peabs rapport ansåg dock att det inte fanns tillräckliga bevis för att gå vidare med polisanmälan.

All form av korruption ska motas i grind. Men goda relationer är inte i sig ett problem. Dagens regler för offentlig upphandling skulle till och med kunna förbättras genom att tillåta ökad subjektivitet. 

Nationalekonomerna Mårten Blix och Henrik Jordahl skrev om detta på Di debatt (18/11 2019). Skribenterna framhöll att det viktiga för att undvika ökad korruption vid offentlig upphandling är att de mjuka faktorerna dokumenteras ordentligt, och att externa revisorer granskar avtalen.

Offentliga och privata verksamheter behöver ofta samarbeta. Olika myndigheter uppmanas exempelvis att samverka med varandra, bostadsbolag och lokala frivilligorganisationer för att skapa lugn och ro i utsatta områden. Samverkan mellan företag och yrkesutbildningar gör utbildningarna mer relevanta. Forskare vid universitet och företag samarbetar just nu för att utveckla covid19-vaccin. Informella kontakter leder ibland till formella avtal.

På mindre orter är tätt samarbete mellan kommun och näringsliv nödvändigt för att få saker gjorda. Man bygger relationer för att lösa gemensamma problem och uppnå gemensamma mål. Det kan gälla lobbying för regionala vägbyggen, hålla igång den lokala skolan, sponsring eller brottsbekämpning. 

Det är viktigt att uppdagad eller misstänkt korruption som den i Sigtuna inte ökar misstänksamheten eller skapar beröringsskräck. Relationer där intressekonflikter eller mutbrott kan uppstå ställer krav på integritet. Men lösningen är inte avhållsamhet utan transparens och tydliga gränser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?