Låt inte MP diktera migrationen

I absolut sista stund har regeringen gått vidare med den framtida migrationspolitiken. Lagförslaget sänds till Lagrådet och kommer att bli en proposition precis före deadline för att riksdagen ska kunna besluta före sommaruppehållet. I juli upphör den tillfälliga migrationslagen.

Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP) presenterade regeringens förslag till nya migrationsregler.
Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP) presenterade regeringens förslag till nya migrationsregler.Foto:Jessica Gow

Det är en illa hanterad process.

I många år har det stått klart att de tillfälliga migrationsregler som infördes efter flyktingkrisen 2015 måste ersättas med en ny långsiktig lagstiftning. Vid regeringsbildningen för drygt två år sedan inkluderades denna fråga i januariavtalet. Där framgår att en parlamentariskt sammansatt kommitté skulle sköta frågan.

I september kom så förslaget från denna kommitté. Partierna var inte eniga, men kommittén hade beslutat om varje del var för sig, och det uppstod därmed ett slutförslag med hjälp av hoppande majoriteter. Med andra ord var det en skör produkt, men den hade förutsättningar att gå igenom en riksdagsbehandling.

När regeringen sedan sände ut förslaget på remiss hade MP lyckats få med tilläggsförslag om att ytterligare en ny humanitär skyddsgrund ska införas. Det som man inte lyckades få igenom i Migrationskommittén, såg nu alltså MP till att få med, i efterhand. Riksdagens minsta parti har därmed tillåtits diktera hur förslaget ska se ut. Migrationsverket dömde ut tillägget som oklart och varnade för att det kan omfatta så många personer att det inte längre blir den undantagsbestämmelse som det var tänkt.

Så här blir det när andra hänsyn än sakfrågor får styra den politiska processen. Socialdemokraterna och Moderaterna står numera båda för en stram migrationspolitik och hade med stöd av ytterligare ett parti kunnat driva igenom en sammanhängande lagstiftning i stället för det lapptäcke som nu kommer att uppstå. Resultatet är förödande för tilltron till det parlamentariska systemet när lagstiftningen blir en annan än vad partier med tre fjärdedelar av mandaten hade önskat.

På torsdagen presenterade Moderaterna sitt integrationspolitiska program där svenska språket är en viktig del. Även i regeringens lagrådsremiss finns språkkunskaper med som krav för permanent uppehållstillstånd. Men det kommer att dröja, och migrationsminister Morgan Johansson sa att det kanske kan införas före 2025. Den tidshorisonten för viktiga samhällsfrågor vittnar om en dysfunktionell regering.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?