1515
Annons

Låt inte Macron göra EU mer statsstyrt

I den ursprungliga planen för veckans informella EU-toppmöte i Versailles skulle stats- och regeringscheferna diskutera en ny europeisk tillväxtmodell. 

Emmanuel Macron, som är värd för mötet, hade tänkt övertyga Magdalena Andersson och övriga deltagare om att EU bör fortsätta med den massiva gemensamma upplåning som inleddes under pandemin för att finansiera återhämtningen.

ORDFÖRANDE. Frankrikes president Emmanuel Macron är värd för EU:s informella toppmöte i Versailles under torsdagen och fredagen, där stats- och regeringscheferna kommer att diskutera bland annat försvars- och energipolitik.
ORDFÖRANDE. Frankrikes president Emmanuel Macron är värd för EU:s informella toppmöte i Versailles under torsdagen och fredagen, där stats- och regeringscheferna kommer att diskutera bland annat försvars- och energipolitik.Foto:Francois Mori

Nu domineras toppmötet såklart istället av Ukraina-kriget, särskilt frågor om EU-ländernas försvarskapacitet och ryska energiberoende. 

Men trots agendaändringen väntas Macron driva frågan om gemensam upplåning – nu i syfte att finansiera omläggningen av energipolitiken och en gemensam försvarsupprustning. 

Den franske presidentens övertygelse om att EU bör öka sin ”strategiska autonomi” tycks ha stärkts av kriget.

När det gäller försvaret har han rätt. Och det är glädjande nog stora försvarssatsningar på gång runt om i unionen, nu också i Sverige, vilket kommer att minska Europas militära beroende av USA. 

Också när det gäller energi kommer länder uppenbart behöva ompröva tidigare slutgiltiga beslut för att klara den inhemska elförsörjningen. Tyskland väntas exempelvis förlänga livslängden för sina kvarvarande kärnkraftsreaktorer.

Men på det ekonomiska planet vore det ett misstag för EU att bli mer ”franskt”, det vill säga mer protektionistiskt och statligt styrt. I den nya verklighet som kriget skapat är risken redan stor för att uppdelningen i världen ökar, i falanger för eller emot Ryssland. 

I ett sådant läge borde EU tvärtom sträva efter att upprätthålla sin status som en handelspolitisk stormakt – sträva efter att stärka sin konkurrenskraft genom att underlätta för företag och handel.

Politiskt har EU redan stärkt konkurrenskraften på ett häpnadsväckande sätt den här dystra vårvintern. Från att ha varit splittrat och allmänt utskällt har samarbetet ömsat skinn. Länderna har agerat snabbt, kraftfullt och enigt. 

Det har märkts tydligast när det gäller sanktioner mot Ryssland och Belarus, men också i migrationsfrågan och i stödet till Ukraina. 

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att Moldavien, Georgien och Ukraina nu vädjar om att få vara med i klubben.

Men att låtsas som att EU också har snabb-transformerats till en försvarsallians, vilket de finska och svenska statsministrarna verkar göra, är sannolikt att hoppas på för mycket.


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?