1515
Annons

Låt finansministrar sköta klimatfrågan

Äntligen en klimatrapport som fokuserar på ekonomiska incitament.

Kolgruvan i Polen är en av många i världen som behöver stängas för att få ned koldioxidutsläppen.
Kolgruvan i Polen är en av många i världen som behöver stängas för att få ned koldioxidutsläppen.Foto:Petr David Josek

Äntligen en klimatrapport som fokuserar på ekonomiska incitament. I färska rapporten ”SNS Konjunkturrådsrapport 2020: Svensk politik för globalt klimat” beskriver nio forskare hur klimatet och ekonomin hänger ihop och därmed också hur utsläppen på ett smart och effektivt sätt kan minskas.  

Debatten har alldeles för länge handlat om naturvetenskap, skuld och förbud, och därför varit onödigt polariserad. Vid ena polen står aktivister som predikar domedag, tagelskjorta och misstro mot marknadsekonomi, eftersom de förknippar marknadsekonomin med ökade utsläpp. 

Vid den andra står skeptiker, ofta äldre och erfarna ekonomiska aktörer och tekniker som provoceras av aktivisternas okunskap om ekonomiska och matematiska förhållanden. I mitten finns politikerna som hindras av den inflammerade debatten, och av att åtgärder drabbar vissa hårdare än andra, som franska presidenten Macron som tampas med de gula västarnas protester. Klimatfrågan är en samhällskris, inte en klimatkris, brukar man säga. En viktig orsak till samhällskrisen är bristande kunskap, särskilt i ekonomi.

Forskarna bereder marken för en vettig diskussion genom att inte ta ställning till hur farliga koldioxidutsläppen är, bara till att det är rimligt att försäkra sig. Det går varken att utesluta att utsläppen gör mindre skada, eller mer, i förhållande till konsensusprognoserna. 

Poängen är, som många andra konstaterat, att konsekvenserna av en politik som i efterhand visar sig otillräcklig är mycket större än konsekvenserna av en alltför kraftfull politik. Alltså, det är angeläget att minska utsläppen, särskilt som det inte behöver bli särskilt dyrt

Billigast gör man detta genom att sätta pris på koldioxiden, helst globalt om effekten ska bli så bra som möjligt. Den idén är inte heller ny, utan har diskuterats länge, särskilt bland ekonomer. Det intressanta är forskarnas konstaterande att några seriösa internationella förhandlingar om ett minimipris på utsläpp aldrig förts. 

Viktigast är att se till att allt kol stannar i marken, skriver de. Olja och gas transporteras och prissätts globalt. Kol är en lokal historia, och därför lätt att komma åt om det sätts ett pris på utsläpp och kolet inte subventioneras. 

Därför är pris på utsläpp och avskaffande av fossilsubventioner nödvändigt och måste diskuteras på FN:s nästa stora klimatkonferens i Glasgow i november. Sverige bör driva på, som man framgångsrikt gjorde när EU:s system med utsläppsrätter nyligen skärptes, en stor framgång eftersom detta, över tid, väntas minska de samlade utsläppen inom EU med 50-100 gånger Sveriges egna samlade årliga utsläpp. 

Och så sågar forskarna, lite lågmält, beslutet att lägga ned de svenska kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2, som var på tapeten i partiledardebatten i riksdagen i går. I stället bör Sverige exportera så mycket fossilfri el till EU som möjligt, för att pressa undan kolkraft. 

Svårast när det gäller kolet blir att hantera Kina, som förbrukar enorma mängder, liksom Indien och Afrika som planerar att ta efter. Auktoritära regimer går inte att lita på, eftersom ledarna inte är beredda att sätta makten på spel för att hålla fast vid internationella överenskommelser. 

I väntan på globala uppgörelser gäller det att verka för att klimatklubbar blir tillåtna, och tullar på import från länder som inte är med. Den nya EU-kommissionen har föreslagit en sådan.

Med ekonomiska glasögon kommer också en rad mål och prioriteringar här hemma i en annan dager. Nästan hälften av Sveriges koldioxidutsläpp kan tas bort med hjälp av avskiljning och lagring av koldioxid från 27 industrianläggningar. Det är mer än utsläppen från hela den svenska vägtrafiken. Kostnaden skulle bli ungefär lika stor som den koldioxidskatt man i dag tar in.

En rad andra klimatåtgärder dissekeras, som gröna subventioner till vind- och solkraft. Utan rätt pris är det mycket som kan bli fel.

Nu återstår att se om väljarna och politikerna är mogna för den här typen av diskussioner. Den nya EU-kommissionen har satt i gång. I Sverige har debatten blivit bättre. En av de nio forskarna bakom rapporten är Åsa Romson, före detta miljöpartistiskt språkrör och i alla fall tidigare kärnkraftsmotståndare och regleringsivrare. 

Det finns all anledning att applådera pragmatismen i den här rapporten. Med renlärighet har vi inte kommit långt. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Lööf väljer vänster före liberalismen

Under måndagen lämnade Annie Lööf beskedet att Centerpartiet vill ingå i en S-regering. ’’Jag ser att Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs’’, säger hon i en intervju i Dagens Nyheter. Det här är ingen liten sak. Man måste gå tillbaka nästan 70 år för en regering med både C och S.

VÄNSTERBLOCKET. C-beskedet är en tydlig varudeklaration inför valet. Sverige är tillbaka till blockpolitiken. Centerpartiet har valt sida. Partiledare från vänster: Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C).
VÄNSTERBLOCKET. C-beskedet är en tydlig varudeklaration inför valet. Sverige är tillbaka till blockpolitiken. Centerpartiet har valt sida. Partiledare från vänster: Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C).Foto:TT

Bakgrunden till C-ledarens besked är opinionen. I över ett års tid har partiet tappat kraftigt. Ett val i dag skulle innebära det sämsta sedan 90-talet. Mätinstitutet Sifo visar att det bara skiljer en tiondels procentenhet mellan C, L och MP. Det är därför fullt möjligt att C blir Sveriges minsta parti i riksdagen. Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning visar att flödet från C går till både S och M. Nu försöker partiet ta kommandot och vända trenden.

C-beskedet stötte redan efter någon timme på patrull. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kallade det absurt att V inte skulle få sitta med i regeringen. Hon menade att Lööf begär hennes stöd, eftersom S, C och MP inte lär få egen majoritet, men utan att behöva samarbeta. ’’Man kan inte sätta sig på ett annat parti’’, sa Dadgostar i SVT Aktuellt.

I sak har Dadgostar helt rätt. Höstens parlamentariska situation vid en vänstermajoritet kommer att skilja sig från förra valets. Då behövdes inte V:s röster för att få igenom en budget. Den förra partiledaren Jonas Sjöstedt (V) släppte fram Stefan Löfven utan politiska segrar. Nu ser läget annorlunda ut. Liberalerna har bytt sida. Och Vänsterpartiets röster skulle därför behövas i varenda omröstning: för att få tillträda, få igenom sakpolitik och få majoritet för budgeten. Därför ska man ta Dadgostars ord på allvar. I höst kan C tvingas släppa fram en regering där även V ingår.

Samtidigt har vänstersidan radikaliserats under mandatperioden. V går till val på skattehöjningar på 70 miljarder, bland annat genom att återinföra förmögenhets- och arvsskatter. Banker, välfärdsföretag, energibolag, transportföretag och bostadsföretag ska tas över av staten. Partiet vill nå ett socialistiskt samhälle, och ungdomsförbundet Ung Vänster kallar sig fortsatt kommunister.

Även Miljöpartiet ser ut att vara tillbaka i regeringen vid en vänstervalseger. MP har nämligen ett uttalat krav att inte släppa fram en regering de själva inte sitter i. Förra årets reträtt från regeringen kommer inte att hända igen, har partiet tydliggjort. Äganderätten i skogen kan därför återigen hamna under beskjutning och energipolitiken fortsättningsvis haverera.

Den ekonomiska politiken äventyras även den av MP-inflytande. Partiet vill att staten ska låna 100 miljarder om året kommande tio år, utanför ordinarie budget. AP-fonderna ska inte jaga avkastning för pensionärer, utan användas i politiska syften. De föreställer sig något av en grön lockdown, med hårdför och påtvingad utslagning av företag.

Även Socialdemokraterna har under Magdalena Andersson dragit vänsterut. S går till val på en beredskapsskatt som ska dra in 40 miljarder kronor, att jämföra med värnskatten som drog in 6 miljarder. Det är en omfattande skattehöjning som kommer att drabba breda löntagargrupper. Anderssons partiledarkandidatur inleddes med rapporten Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa. Där finns förslag om tak på ISK, höjd skatt i 3:12, helt borttaget jobbskatteavdrag och en ny miljonärsskatt.

Under tisdagen presenterade S ännu en ny attack mot välfärdsföretagandet. Stopp för privat drift av nya sjukhus, trots att privata S:t Görans i Stockholm är Sveriges mest effektiva sett till väntetider, vårdkvalitet och kostnader. 

Hur har Annie Lööf tänkt att det här ska gå ihop? Blir C riksdagens minsta parti, har man inte mycket att sätta emot S, V och MP. Liberalismen ersätts nu av makthunger. Med ett dåligt valresultat kan gräsrötterna i C vända sig mot sin ledare. Missnöjet pyr redan som det är. Allt fler inifrån intygar att partiledningen blivit en bunker, där kritik viftas bort som illojal. Personalomsättningen har ökat och ju närmare partiledaren man kommer, desto fler medarbetare slutar. Kanske handlar måndagens besked bara om att en ministerpost är enda sättet för Annie Lööf att rädda sig kvar vid partiledarposten.

Det glädjande med C-beskedet är att varudeklarationen inför valet är tydlig. Sverige är tillbaka till blockpolitiken. C har valt sida. Nu finns ett alternativ till höger, och ett till vänster.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera