Annons

Låt corona ge lärdom för äldrevården

LEDARE. Sverige har passerat 5.000 coronadödsfall. Enligt Socialstyrelsens senaste statistik var mer än 90 procent av de avlidna i covid-19 över 70 år. Hälften av dessa bodde på särskilt boende, över en fjärdedel hade hemtjänst.

CORONADÖDSFALL. Sanningen varför länders statistik skiljer sig åt är fortfarande oviss och beror troligtvis på en mängd faktorer. Kanske är det bristande arbetsrutiner inom omsorgen.
CORONADÖDSFALL. Sanningen varför länders statistik skiljer sig åt är fortfarande oviss och beror troligtvis på en mängd faktorer. Kanske är det bristande arbetsrutiner inom omsorgen.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Oavsett vad man tycker om den svenska strategin är de tusentals dödsfallen bland äldre ett monumentalt misslyckande. I sitt sommarprat i P1 på onsdagen reflekterade Anders Tegnell, som har kommit att personifiera den svenska coronastrategin, kring de höga dödstalen. ”Det stora misslyckandet i Sverige är att så många avlidit i covid-19, speciellt på boende för äldre. Problemen i äldrevården har varit kända länge, men fick nu enorma konsekvenser”.

Att smittan spridit sig i äldreomsorgen är inte nödvändigtvis orsakat av strategin, och definitivt inte en del av den. Svårigheten att hålla smittan utanför är heller inte specifik för Sverige, men vid jämförelse sticker vi ändå ut på grund av de höga absoluta talen.

De som säger sig ha svar på varför det blivit som det blivit är många. Orsakerna som lyfts fram är ofta gamla käpphästar. Det är nyliberalismens fel, det behövs fler fasta anställningar, mer statlig makt och mindre tilltro till marknaden. Sanningen varför länders statistik skiljer sig åt är fortfarande oviss och beror troligtvis på en mängd faktorer.

Kanske är dödstalen en reflektion av den generella smittspridningen. Kanske är det bristande arbetsrutiner. Folkhälsomyndigheten har framhållit vikten av grundläggande hygien för att skydda personer inom äldreomsorgen, ändå framkom det under våren att 4 av 10 inom den kommunala omsorgen inte följer hygienrutiner.

Kanske kommer coronaviruset bli ett tillfälle likt när Ignaz Semmelweis på 1800-talet fann att handtvätt kunde rädda livet på nyförlösta mödrar genom att förhindra barnsängsfeber. Säsongen 2019-2020 var dödstalen i influensan lägre än på flera år. Handtvätt och social distansering spelar säkerligen in.

På onsdagens partiledarmöte kom beskedet att den omtalade coronakommissionen ska bli klar innan valet 2022. Den bör kunna belysa svagheter som det i dag gissas om, inklusive situationen i äldreomsorgen. Varje dödsfall under våren 2020 är en tragedi, men förhoppningsvis leder det till att brister åtgärdas som kan rädda liv framgent.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?