Annons

Ledare: Låt chefen gå direkt

Det är vd:s plikt att matcha fram sin ersättare, men många försummar detta. Det skapar vakuum i bolagen.

En ny modell har införts vid vd-byten. Avgångar aviseras från sex månader och upp till över ett år i förväg trots att ingen ersättare finns på plats. 

Den 30 juni meddelade Nordea att vd Casper von Koskull pensioneras under 2020 då han fyller 60 år. Storägaren Cevian har under en tid drivit på för ett ledarskifte och von Koskull fick till slut silkessnöret. 

En annan 60-åring, Björn Rosengren, går till ett nytt toppjobb. På söndagskvällen kunde Di berätta att han blir koncernchef på ABB i mars. Om inte Sandviks styrelse agerar snabbt kan han sitta kvar i ytterligare nära sju månader efter att det blivit klart att han numera har sin lojalitet hos ABB.

Ett par timmar tidigare på söndagen hade Saab meddelat att vd Håkan Buskhe lämnar försvarskoncernen i början av 2020. Det indikerar att han kan bli kvar i runt sex månader.

Den 4 augusti berättade Johan Dennelind att han lämnar Telia ”under 2020”. Dennelind säger att bolaget nu börjar generera aktieägarvärde. Det är oklart vad han menar med det. Aktiekursen står i dag inte bara lägre än för tio år sedan, den står lägre än när han tillträdde 2013 och lägre än för ett år sedan. 

Det finns ett viktigt skäl till att avgångar numera aviseras så snart planen tar form, snarare än när man har en ersättare på plats. Det är EU:s regelverk MAR, marknadsmissbruksförordningen, som trädde i kraft 3 juli 2016. Det ersatte marknadsmissbruksdirektivet, som börserna hade större frihet att själva tolka. MAR är det tillsynsmyndigheterna som tolkar, och kraven på systematik och dokumentation av informationsgivning har ökat.

EU:s övervakningsmyndigheter, som Finansinspektionen, anser att företagen har två val. Antingen offentliggörs informationen ”så snart som möjligt”, med vilket FI egentligen menar ”omedelbart”. Eller så väljer företaget att skjuta upp offentliggörandet, men då måste det upprättas en insiderlista över de personer som känner till de hemliga uppgifterna. Om informationen skulle läcka ut måste den offentliggöras direkt.

Annika Falkengrens avgång från SEB har blivit ett prejudicerande fall. Den 13 december 2016 berättade Falkengren för sin ordförande Marcus Wallenberg att hon ville sluta som vd. Han kallade den 13 januari till ett extra styrelsemöte söndagen den 15 januari. Annika Falkengren meddelade sin uppsägning under mötet och morgonen därpå kablades nyheten ut i ett pressmeddelande. Först vid styrelsemötet upprättades en insiderlista.

Börsens disciplinnämnd bötfällde då banken med tre miljoner kronor, listan borde ha upprättats redan den 13 januari då ordföranden kallade till möte. Det är ett märkligt beslut av tre skäl. För det första var börsen stängd från det att mötet aviserades tills informationen släpptes på mötet. För det andra var ämnet för mötet, vd:s avgång, inte aviserat i förväg. Till sist, risken för läckage måste anses ha förelegat redan efter Falkengrens och ordförandens första möte, en månad tidigare, i december, då även två andra personer informerades. 

Fallet Falkengren har skrämt börsbolagen, trots att börsens hållning är svårtolkad. Därför går styrelser nu ut direkt med att vd ska sluta, även om övergångstiden riskerar att bli lång. Det resulterar i osäkerhet bland ägare, affärspartners, medarbetare och kunder. En vd som aviserat sin avgång bör inte sitta kvar, hen blir en ”lame duck”, en chef utan kraft eller auktoritet.

Ett vd-byte sänker alltid affärstempot, men när man inte har en självklar ersättare går ännu mer tid och kraft förlorad. I fallet SEB sattes Annika Falkengrens avgång sex månader fram i tiden, men redan efter ett par veckor kunde banken presentera en ersättare. För ABB tog det fyra månader. Nordea kan enligt uppgift ha en ny vd klar vid slutet av tredje kvartalet.

Det är inte säkert att det tar så lång tid att hitta en ersättare som uppsägningstiderna indikerar. Men MAR är inte anpassat till frågor som vd-byte. Enligt Nasdaq är exempelvis offentliggörande av insiderinformation ett operativt och inte ett styrelsebeslut. 

Uppsägningstiden för en vd finns ofta där som en inkomstgaranti. Det betyder inte att de ska sitta kvar så länge, även om de inte fått sparken. Ett vd-jobb är som en kärleksrelation, man satsar allt så länge det varar, men när det är slut, då går man. Långa övergångar avslöjar också att många vd:ar försummar att matcha fram efterträdare. Marcus Storch, tidigare vd på Aga, lär ha sagt att när han fick jobbet var den första frågan han fick av styrelsen vem som skulle efterträda honom. Det är chefens ansvar att tänka så, och styrelsens att alltid ha beredskap.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?