Annons

Låt Centern fortsatt vara ett borgerligt parti

LEDARE. Läget i regeringsförhandlingarna är svårbedömt, eftersom de inblandade partierna håller fast vid sina budskap utåt. Därför är det fel att förutsätta att alliansen har spruckit. Helt enkelt för att vi inte vet.

Foto:Anders Wiklund/TT

Däremot är det ingen hemlighet att Liberalerna och Centerpartiet har sagt att de inte vill sitta i en regering som är beroende av aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Därför riktas blickarna just mot de partierna.

Utgångspunkten är följaktligen att L och C står inför ett vägval. Om det inte blir en alliansregering utan en ”halv allians”, ska L och C i det läget släppa fram Ulf Kristersson eller rösta nej?

Svaret borde vara självklart och det är inte troligt att L och C trycker på nejknappen.

Men diskussionen har blivit tillspetsad. Aftonbladet beställde i dagarna en opinionsundersökning med frågan: ”Vad tycker du, ska en alliansregering hämta stöd från Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna?” Bland C-väljarna blev det 6 procent för SD och 92 procent för S.

Frågan är fel ställd. Valet står inte mellan SD och S som stödparti utan mellan Ulf Kristersson eller Stefan Löfven som statsminister. Dessutom ger frågan inte all information. En alliansregering kan sannolikt bli framsläppt av SD utan förhandling – det kommer aldrig att hända med S.

Men Centerpartiet har 31 riksdagsmandat (Liberalerna bara 20). Och lägger man samman de rödgrönas 144 mandat med Centerpartiets uppnås den magiska siffran 175. Med den matematiken är det C som är vågmästaren i riksdagen.

I realiteten är det dock ingen vågmästarsituation eftersom C är ett parti med en grundmurad borgerlig politik. Det skulle vara en sensationell utveckling om C röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Hur skulle C kunna få genomslag för sin ekonomiska politik, med reformerad arbetsrätt, sänkta marginalskatter, sänkta inkomstskatter generellt och bättre villkor för småföretagare? På samtliga nämnda områden har S i regeringsställning åstadkommit försämringar eller försökt göra det. S har dessutom med retorik och ministerutfall spridit en negativ bild av företag, risktagande och värdeskapande.

Men allt är inte ekonomi, invänder kanske någon – det finns större frågor, som handlar om alla människors lika värde. Sant, men de frågorna ingår inte heller i en statsbudget. Och ett parti som har byggt hela sin valrörelse på att försvara människovärdet bör förstås ta plats i en regering – för att få inflytande att göra just detta.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera