1515

Låt Centern fortsatt vara ett borgerligt parti

LEDARE. Läget i regeringsförhandlingarna är svårbedömt, eftersom de inblandade partierna håller fast vid sina budskap utåt. Därför är det fel att förutsätta att alliansen har spruckit. Helt enkelt för att vi inte vet.

Foto:Anders Wiklund/TT

Däremot är det ingen hemlighet att Liberalerna och Centerpartiet har sagt att de inte vill sitta i en regering som är beroende av aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Därför riktas blickarna just mot de partierna.

Utgångspunkten är följaktligen att L och C står inför ett vägval. Om det inte blir en alliansregering utan en ”halv allians”, ska L och C i det läget släppa fram Ulf Kristersson eller rösta nej?

Svaret borde vara självklart och det är inte troligt att L och C trycker på nejknappen.

Men diskussionen har blivit tillspetsad. Aftonbladet beställde i dagarna en opinionsundersökning med frågan: ”Vad tycker du, ska en alliansregering hämta stöd från Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna?” Bland C-väljarna blev det 6 procent för SD och 92 procent för S.

Frågan är fel ställd. Valet står inte mellan SD och S som stödparti utan mellan Ulf Kristersson eller Stefan Löfven som statsminister. Dessutom ger frågan inte all information. En alliansregering kan sannolikt bli framsläppt av SD utan förhandling – det kommer aldrig att hända med S.

Men Centerpartiet har 31 riksdagsmandat (Liberalerna bara 20). Och lägger man samman de rödgrönas 144 mandat med Centerpartiets uppnås den magiska siffran 175. Med den matematiken är det C som är vågmästaren i riksdagen.

I realiteten är det dock ingen vågmästarsituation eftersom C är ett parti med en grundmurad borgerlig politik. Det skulle vara en sensationell utveckling om C röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Hur skulle C kunna få genomslag för sin ekonomiska politik, med reformerad arbetsrätt, sänkta marginalskatter, sänkta inkomstskatter generellt och bättre villkor för småföretagare? På samtliga nämnda områden har S i regeringsställning åstadkommit försämringar eller försökt göra det. S har dessutom med retorik och ministerutfall spridit en negativ bild av företag, risktagande och värdeskapande.

Men allt är inte ekonomi, invänder kanske någon – det finns större frågor, som handlar om alla människors lika värde. Sant, men de frågorna ingår inte heller i en statsbudget. Och ett parti som har byggt hela sin valrörelse på att försvara människovärdet bör förstås ta plats i en regering – för att få inflytande att göra just detta.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?