Annons

Las-striden fortsätter på ny spelplan

LEDARE. Regeringen lägger Las-utredningen åt sidan. I stället kommer den att arbeta vidare med överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK om förändringar i arbetsrätten. Det beskedet gav regeringen på torsdagsmorgonen.

LAS. Regeringen går inte vidare med Las-utredningen, meddelade arbetsmarknadsministern i dag. Men Cirkus Las fortskrider alltjämt.
LAS. Regeringen går inte vidare med Las-utredningen, meddelade arbetsmarknadsministern i dag. Men Cirkus Las fortskrider alltjämt.

Mer eller mindre alla verkar nöjda med att den av januariavtalet framtvingade Toijer-utredningen inte omsätts till lag. Vänsterpartiet ser det som en delseger. Centerpartiet och Liberalerna har sedan tidigare sagt ja till att gå vidare med partsöverenskommelsen.

Tongångarna är densamma från arbetsmarknadens parter. Svenskt Näringsliv och PTK vill av förklarliga skäl att deras framförhandlade avtal ligger till grund för lagstiftning. Även LO välkomnar att utredningen läggs ned, politiken skulle inte ha blandat sig i från första början.

Det kan verka som ett framsteg i Las-striden. Egentligen har ingenting förändrats. Förutom att det man bråkar om är lite bättre än innan. Cirkus Las fortskrider på samma sätt som tidigare.

Stefan Löfven skriver på torsdagen att det kommande lagförslaget ska ”utformas i nära dialog med alla parter för att fungera på hela arbetsmarknaden”. Överenskommelsen är alltså utgångspunkten för ett lagförslag som LO är välkommen att påverka.

Samtidigt säger Nyamko Sabuni att inga förändringar kommer ske ”för att ge LO favörer”. Vad LO inte fick igenom med Svenskt Näringsliv och PTK kommer inte att tillgodoses från politiskt håll. Sjöstedt å andra sidan säger att Vänsterpartiet inte kommer att godta att regeringen kör över LO, genom att göra lag av en överenskommelse där LO står utanför. Då kan Löfven inte sitta kvar som statsminister. Misstroendehotet kvarstår.

Det är samma retorik och positioner som tidigare, trots att ingen av de inblandade egentligen vill ha en regeringskris. Centerpartiet och Liberalerna har gjort det till en prestigefråga att få igenom liberal politik som inte ens Alliansregeringen genomförde. Och varför skulle Vänsterpartiet ge sig? Las-striden gör att de rusar i opinionen och vinner väljare från Socialdemokraterna.

Konflikten belyser bristerna i januariavtalet som konstruktion. Ett regeringsunderlag som sträcker sig tvärs över det politiska landskapet är inte oproblematiskt. Ideologisk hemvist har en betydelse som är svår att överbrygga. Oavsett hur tydligt ett politiskt avtal är.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från KIAAnnons

Snabb och rymlig – här är tekniken bakom Kias vassaste prestandabil

Två motorer, 585 hästkrafter – och plats för hela familjen.

Nu rullar den nya prestandabilen Kia EV6 GT ut på svenska vägar.

Här är tekniken som har gjort den möjlig att bygga.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Kias nya elbilsplattform E-GMP (Electric Global Modular Platform) har banat väg för företagets resa mot ett hållbart resande. Senaste modellen med plattformen är Kia EV6 GT, som inom kort levereras ut till de första kunderna runt om i Sverige.

Bilen, som utseendemässigt liknar ”årets bil-vinnaren” EV6, är verkligen en ulv i fårakläder. Prestandamässigt är EV6 GT en bil som få konkurrenter kan mäta sig mot.

0-100 km/h går på 3,5 sekunder och toppfarten är 260 km/h. Räckvidden är upp till 424 km (enligt WLTP) och det är möjligt att ladda från 10-80 procent på ned till 18 minuter.

Den nya tekniken kan i praktiken till och med halvera tankningstiden vid laddstationerna.

Den helelektriska prestandabilen har en frontmonterad motor på 160 kW (218 hk) som tillsammans med en elmotor monterad bak på 270 kW (367 hk) levererar en kombinerad effekt på 585 hästkrafter (430 kW) och 740 Nm i maximalt vridmoment.

EV6 GT är fyrhjulsdriven vilket kan komma till nytta under utmanande förhållanden.

Med bland annat förstärkt hjulupphängning, förbättrad bromsprestanda, optimerad styrning och sportigare fjädring har både stabiliteten och prestandan satts i fokus – allt för att öka förarens kontroll.

När det kommer till utseendet utmärker sig EV6 GT med den stora främre stötfångaren, de nya 21-tumsfälgarna med neongröna bromsok och en ny diffusordesign på den bakre stötfångaren.

Interiörmässigt domineras förarplatsen av en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar, en tvåekrad sportratt med kontrasterande sömmar i neongrönt och metallinlägg med GT-emblemet. Sportratten har även en särskild knapp för att aktivera körläget My GT.

Totalt finns fem olika körinställningar; Eco, Normal och Sport – kompletteras med att föraren kan göra egna inställningar av elmotorer, bromsar, styrning, fjädring, e-LSD och antisladdsystem (ESC) via GT Drive Mode. Det finns även ett speciellt driftingläge då antisladdsystemet helt stängs av och samtidigt som det skickar mer kraft till bakhjulen.

Laddningsmässigt möjliggör bilens 800-voltsteknik laddning av batteriet från 10–80 % på ned till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Bokar du din Kia EV6 GT före den 31 december får du kostnadsfritt ett års prenumeration på Kia Charge. Kia Charge är mobilappen som ger dig tillgång till hundratusentals laddpunkter i Sverige och Europa, dessutom erbjuds förmånliga priser för Kia Charge-användare i snabbladdningsnätverket Ionity. Du ser i förväg vilken typ av laddning som finns, vilket pris laddoperatören erbjuder och om laddpunkten är tillgänglig. All laddning via Kia Charge koldioxidkompenseras så att den totala påverkan är neutral.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera