1515

Lås inte in cheferna i myndigheter

LEDARE. Många kritiserar att chefen för Finansinspektionens (FI) bankövervakning kan gå till Handelsbanken. Men FI och bankerna har i grunden samma mål.

Finansinspektionens biträdande generaldirektör, tillika chef för övervakningen av bankerna, Martin Noréus går till Handelsbanken. Det är bara att gratulera banken. Den gör det myndigheterna uppmanat dem till, förstärker arbetet mot penningtvätt. 

Han har sex månaders karenstid. Många upprörs och anser att det är för kort tid. Men man måste ha situationen klar för sig. Ett viktigt skäl till att karenstiden inte är längre är att myndigheten, i förlängningen staten, inte vill betala för en längre period. Martin Noréus och andra nyckelpersoner kan inte ha längre karens än den period de får full lön. En längre karenstid skulle också i praktiken innebära yrkesförbud, få företag rekryterar med åratals framförhållning.

Sakkunskapen inom Finansinspektionen (FI) är förstås attraktiv. Men dels är den en färskvara, dels är det svårt att se varför kunskapsöverföringen skulle vara ett problem. FI och bankerna har ju i grunden samma mål, att bankerna ska rensa upp och följa lagen.

En del i kritiken är i detta fall om FI:s övervakning av penningtvätt under Noréus har varit för mycket vägledande, för snäll, och för lite straffande. Det är en högst relevant fråga, det är troligt att tuffare tag hade bromsat utvecklingen tidigare. Här är amerikanska myndigheter ett föredöme. Men strategin går många år tillbaka och avgörs av generaldirektören. 

Det är ett problem för FI om Noréus varit jävig under uppsägningstiden, det får myndigheten utreda. Samtidigt är det svårt att berätta för sin chef att man letar jobb. Så Noréus satt fast mellan två omöjliga val. 

Det är ingen rimlig ståndpunkt att den som en gång tagit ett chefsjobb i offentlig sektor ska vara instängd där och straffas för beslutet. Hårdare övergångsregler skulle dramatiskt minska möjligheterna för myndigheter att rekrytera, och därmed sannolikt sänka kvaliteten på de statliga cheferna. Staten behöver kunniga specialister, snarare än bara de ideologiskt övertygade. Vi vill inte hamna i en situation där alla på ledande poster i FI anser att privata vinstdrivande banker är ett otyg som bör bekämpas.

Det är naturligtvis ett problem för FI, liksom för en del andra myndigheter som Skatteverket, att de utgör en populär rekryteringsbas för privata aktörer. De kan inte konkurrera med löner utan måste vårda sitt varumärke och sin samhällsroll. 


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?