1515

Läs en roman

I Paris drar affärsmän lott för att slippa luncha med svenskar. ”Ingen vill äta med svenska affärsmän eftersom de bara kan prata pengar, möjligen golf”, citerade Di-krönikören Jan Gradvall en fransk näringslivsledare häromåret. ”Ingen har läst romaner, ingen har sett någon konst och ingen har någon religion.”

AKTUELL. Sara Stridsberg när det begav sig.
AKTUELL. Sara Stridsberg när det begav sig.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Det där är välkänt och möjligen en smula orättvist, men i huvudsak sant. Undantagen kan räknas på en hand. De är knappast lysande. 

Möjligen är det ett näringslivsproblem. Mer sannolikt är det ett mansproblem. Företagsamheten domineras alltjämt av män och män läser färre böcker än kvinnor. Också det är allmänt känt. Enligt SOM-institutet i Göteborg stod kvinnor för nära två tredjedelar av svenska bibliotekslån 2017.

Klyftan tycks särskilt djup vad gäller skönlitteraturen. I ett avsnitt av P1-programmet Allvarligt talat från 2013 hänvisar PO Enquist, författare, till en undersökning som visade att kvinnor stod för 95 procent av de skönlitterära lånen på norska bibliotek.

”Hur man än vänder och vrider på det”, konstaterar han, ”blir resultatet att män har slutat läsa romaner.”

Det är synd eftersom böcker är så bra. De förtätar hjärnans nervsystem, förstärker minnet, höjer intelligensen, korrelerar med bättre hälsa och ökad livslängd. 

God litteratur gör dessutom människor ödmjukare, nyktrare och roligare.  

”Det viktigaste jag lärt mig har jag lärt mig av romaner”, konstaterade häromåret Barack Obama, som till skillnad från sin efterträdare nyttjade den moraliska auktoritet som alla amerikanska presidenter åtnjuter på ett mycket konstruktivt vis. 

”De tillåter en att försonas med det faktum att världen är komplicerad och full av gråskalor, men att det också går att förnimma vad som är sant, även om det kräver hårt arbete. De gör det möjligt att koppla an till dem som tänker annorlunda än en själv.”

Kloka ord. Läs fler. Som Falstaff, fakir, påpekade: ”Mycket läsa gör dig klok, därför läs varenda bok”. Börja i mellandagarna. Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg är bra.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?