1515

Lärdomen av Allra är inte att stoppa PPM

Alla stora ekobrottshärvor säger något om sin tid. Den ekonomiska utvecklingen har sina skeden, och möjligheter uppstår. 

HOVRÄTTSDOM. Det blev fällande domar i de senaste årens mest omtalade härva. Tre av de dömda häktades samtidigt och på fredagen inställde de sig hos polisen. Domen vinner laga kraft den 19 augusti om inte HD tar upp den.
HOVRÄTTSDOM. Det blev fällande domar i de senaste årens mest omtalade härva. Tre av de dömda häktades samtidigt och på fredagen inställde de sig hos polisen. Domen vinner laga kraft den 19 augusti om inte HD tar upp den.Foto:Jonas Ekströmer

Fermentaaffären sammanföll med en boom i svenska folkets aktiesparande. Trustorkuppen genomfördes i en tid med många snabba förvärv med kreativa upplägg i slutet av 1990-talet. Och historien om Allra inträffade i en tid då antalet PPM-fonder ökade kraftigt, samtidigt som kontrollen från myndigheterna hade brister.

Det ligger i sakens natur. ”Kreativitet”, även illegitim sådan, söker sig till områden som för tillfället erbjuder möjligheter. Men även om det var PPM-systemet som skapade möjligheterna för Allra, kan slutsatsen inte vara att systemet bör skrotas. 

Det verkar dock vara den riktningen som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill gå. I så fall stämmer det med den socialdemokratiska linjen – partiet har aldrig gillat den valfrihet som premiepensionen bygger på.

Historien om Allra har många ingredienser. Den har inte bara avslöjat brister i upplägget beträffande tillsynen, utan också demonstrerat hur man kan söka trovärdighet genom kända personer. Svenskt Näringslivs tidigare vd Ebba Lindsö rekryterades som ordförande för bolaget och tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) tackade ja till att sitta i styrelsen. Han har berättat att han gjorde det för att Ebba Lindsö var garanten för seriositeten. Thomas Bodström deltog också i en reklamfilm på nätet för Allra.

Saken blev mycket känslig för det politiska systemet 2017, men uppenbarligen såg inte regeringen detta i tid. 54 anställda på Pensionsmyndigheten satte sina namnteckningar på ett brev till regeringen med krav på att Thomas Bodström inte skulle bli landshövding. Det är lätt att förstå dessa tjänstemän. De hade jobbat dag och natt för att reda ut affären och driva processen att stoppa möjligheten att välja Allra inom premiepensionen. Några månader därefter utsåg regeringen den tidigare Allraledamoten Thomas Bodström till ett toppjobb. Han själv har i efterhand uppgett i SVT att regeringen ville att han skulle säga upp sig frivilligt från det jobb han ännu inte hade tillträtt, men att han vägrade, och i stället blev avsatt.

Ardalan Shekarabi säger efter domen till SvD att ”eftersom det är ett allmänt pensions­sparande är det statens ansvar, inte den enskilde spararens, att kontrollera fonderna. Staten har en skyldighet att erbjuda trygghet till pensions­spararna.” Och så säger han: ”Vi skulle inte ha haft det här systemet från början.”

Pensionsgruppen har kommit överens om ett nytt Fondtorg, där ett mindre antal fonder ska vara upphandlade. Upphandlingsmomentet kommer att öka säkerheten, men det är viktigt att den verkliga valfriheten inte minskar alltför mycket. Det är nämligen själva poängen med premiepensionen, och den är fortfarande värd att värna, trots skandalerna med Allra och Falcon Funds.

Den helt övervägande delen av den allmänna pensionen är inte valbar, den är inte heller fonderad (fast många tror det). Premiepensionen finns däremot på ett konto som man i stor utsträckning kan bestämma över själv. Alla använder inte valfriheten. Alla är inte kompetenta att göra de bästa valen. En del väljer att ta hög risk. En del skyr den och slipar av både toppar och dalar.

Men att människor ska kunna bestämma över en del av sin pensionsförvaltning har ett egenvärde. 

PPM-pengarna är en del i ett starkt system, som klarar att leverera enligt sina åtaganden och som också skapar engagemang för den egna framtida pensionen. Tillsammans med tjänstepension och frivilligt pensionssparande har medborgarna makt över sina egna pengar.

Socialdemokraterna ville inte ha något premiepensionssystem men tvingades acceptera det för att nå en bred uppgörelse. Den negativa synen på premiepensionen finns kvar och visar sig också i inställningen till investeringssparkonton, som i stor utsträckning tog över när avdragsrätten för privat pensionssparande slopades. ISK är en bred sparform som ska beskattas betydligt hårdare, enligt en partirapport inom S. 

Så när ansvarig S-minister uttrycker sig kritiskt om premiepensionen så har det inte bara med oseriösa fondbolag att göra, utan att partiet har svårt att hantera fenomenet med individuellt ansvar för pensionen.

 

 


Innehåll från KassaiLawAnnons

Framtidens juristbyrå är en kameleont

Världen och tekniken utvecklas i hisnande fart. De företag som formar framtiden är flexibla, experimentella och villiga att tänka utanför ramarna, och de förväntar sig samma approach från de juridiska byråer som företräder dem. Det förändrar juridiska förutsättningar och ställer höga krav på såväl teknisk som entreprenöriell förståelse och kompetens.

– Traditionella arbetssätt hänger inte med i utvecklingen och klarar därför inte att utforma juridiska tjänster som är anpassade för den snabbrörliga morgondagen. Därför grundade jag KassaiLaw 2012, säger Karola Kassai, CEO på KassaiLaw.

Läs mer om KassaiLaws expertis 

Idéer och innovation känner inga gränser, även om det ibland dyker upp hinder på vägen. När iPhone lanserades 2007 sade Microsofts tidigare CEO Steve Ballmer: ”There’s no chance that the iPhone is going to get any significant market share. No chance.”

Enligt samma linje skrev Bob Lutz, tidigare vice ordförande för General Motors och Chryster, år 2015 om Tesla Motors Inc: ”Tesla’s showing all the signs of a company in trouble…, and anyone paying attention probably saw this coming a mile away.”

2021 vet vi att dessa kommentarer visade sig helt felaktiga. 2000-talets dramatiska teknologiska revolution är ostoppbar och har fortsatt att drivas framåt av ny teknik, globalisering och förändrad demografi. Därmed kan den heller inte ignoreras, oavsett bransch. Så resonerade Karola Kassai när hon valde att starta KassaiLaw, en byrå med unikt fokus på juridik kring avancerade digitala lösningar och teknologier.

– Techentreprenörer fokuserar på framtiden och har både uthållighet och beslutsamhet nog för att nå sina mål. De är kreativa, innovativa, agila och proaktiva, vilket ligger till grund för deras nytänkande lösningar och idéer, och de förväntar sig att deras juridiska team kan möta upp detta dynamiska arbetssätt.

Juridikbranschen präglas emellertid på många håll av ett konservativt synsätt, med tydliga ramar kring arbetsgång och rutiner. För nytänkande företag kan sådana ramar dock tolkas som faktiska hinder snarare än möjliggörare, något som kan utgöra en risk för många traditionella juridikbyråer.

– Om ett företag inom den decentraliserade finanssfären, vars vision är att utmana den konservativa finans- och bankindustrin, inte kan få relevant och aktuell vägledning från sitt juridiska team, vad sker då? Företaget lär inte ge upp sin vision, men om deras juristbyrå saknar rätt erfarenhet eller tekniska kunskaper, kan de mycket väl välja en annan firma, förklarar Karola.

En entreprenöriell inställning

För att matcha informationsålderns förväntningar måste jurister som arbetar med dylika företag lära sig att arbeta med samma kompetenser som entreprenörer gör. Det omfattar att överge föråldrade, passiva och reaktiva modeller, till förmån för en dynamisk mix av kreativitet, framsynthet och innovativ problemlösning, i kombination med ett komplext, affärscentrerat tankesätt.

– Som jurist inom innovation och teknologi måste du vara en kameleont; du måste konstant anpassa dig till klientens föränderliga behov, anta samma tankesätt och utforma skräddarsydda lösningar inom områden där det knappt finns någon praxis. Inte sällan ligger därtill regelverk och riktlinjer årtionden bakom tekniken i sig. Kryptovalutor är ett utmärkt exempel: Bitcoin anses vara den första kryptovalutan och lanserades 2009, men fortfarande är regelverken inom EU inte helt utformade.

Möt teamet bakom KassaiLaw 

Ett gränslöst perspektiv

De senaste åren har KassaiLaw växt stadigt. Transformationen från driven startup till mogen aktör har skapat en djup förståelse för klienternas egna utmaningar. Efter att ha genomgått samma utveckling och skaffat egna erfarenheter av entreprenörskap inom hela Europa – inklusive internationell expansion – har byråns angreppssätt kommit att bli synnerligen relevant för techföretagen, inte minst eftersom dessa företag ofta siktar på snabb tillväxt, med ett globalt perspektiv från dag ett.

– KassaiLaw har en annan tonalitet – vi strävar alltid mot att tillhandahålla tjänster av högsta tänkbara kvalitet, men är också avslappnade och flexibla. Vi vill vara en välbekant del av våra klienters verksamheter, med fördjupad insikt i just deras specifika utmaningar.

Juridiken handlar i slutänden om människan – om att lösa personers problem och stötta dem på vägen framåt – men Karola känner att det är något många tycks ha glömt bort. Målet är att de olika parterna ska känna tillit och förtroende, men få tar tillräcklig hänsyn till den mänskliga faktorn.

Teknologisk kompetens in-house

Det är dock inte bara den entreprenöriella erfarenheten som Karola lyfter som en väsentlig del av byråns approach. KassaiLaw har samlat bred teknologisk kompetens in-house – inklusive programmeringskunskap – vilket borgar för ett sömlöst och effektivt samarbete med klienterna. Karola berättar att många är tacksamma för att de slipper förklara hela sin verksamhet innan arbetet kan påbörjas, utan istället kan fokusera på sitt.

Efterhand som tekniken blir allt mer sofistikerad ökar kraven på jurister som arbetar inom teknikbranscherna; fördjupade kunskaper om området är en förutsättning för att kunna erbjuda de lämpligaste juridiska lösningarna, baserat på vad företagen faktiskt gör. Det är till exempel väsentligt mycket svårare att avgöra om en transaktion behöver blockeras på grund av risk för pengatvätt, om man inte förstår hur just dessa transaktioner spåras och i vilken utsträckning data och kunskap kan erhållas från dem.

– Vår modell är ett lyckat tillvägagångssätt, något som har bevisats inte minst av den respons vi har fått från marknaden. Att expandera till den svenska marknaden var ett givet steg och nu har vi ett starkt, nordiskt perspektiv. Det har möjliggjort för oss att arbeta med projekt av alla storlekar, vilket bland annat har inkluderat en spännande börsintroduktion för ett större teknikföretag. Vi ser nu fram emot alla nya utmaningar i Sverige, som branschen alltid erbjuder, avslutar Karola.

Här hittar du mer om Karolas resa

Mer från KassaiLaw

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KassaiLaw och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?