Annons

Lägg ned hetsen mot stockholmare

LEDARE. Det var en märklig presskonferens som inrikesminister Mikael Damberg höll på fredagsmorgonen. Med sig hade han Stockholms stads ledande politiker Anna König Jerlmyr (M). Budskapet var att stockholmarna ska skärpa sig och inte sitta så trångt på uteserveringar. Det talades om ”varning” och besked gavs om att krogar som inte sköter sig kommer att stängas.

Anna König Jerlmyr (M) och Mikael Damberg (S).
Anna König Jerlmyr (M) och Mikael Damberg (S).Foto:Jessica Gow

Det var oklart varför myndigheterna, om nu läget är så allvarligt, inte redan har använt sig av sina befogenheter att stänga – det handlar väl om liv och hälsa, eller?

På presskonferensen nämndes inget om folksamlingar inomhus på restauranger, utan endast uteserveringar.

Kan det inte vara så att människor faktiskt använder sitt ”folkvett” och sitter utomhus hellre än inomhus? Att man helt enkelt har gjort en riskbedömning, även om man i många fall borde sitta med större avstånd.

Sverige har gjort sitt vägval. Det är ett alltför högt pris att stänga ned hela ekonomin med tanke på att målet ändå rimligen inte är att stoppa en smitta som inte går att stoppa i längden. 

Varför kan inte regeringen känna sig trygg i sin linje, som för varje dag som går framstår som mer rimlig? Stockholm verkar ju nå sin flockimmunitet, och detta utan att sjukvården helt har kollapsat. Det finns väl ett värde i det?

Och varför nämner ingen uteserveringar i, säg, Malmö?

Att Stockholm är den region som har drabbats först är det ingen tvekan om. Men om Sverige ska hålla samman måste det bli ett slut på hetsen mot stockholmare. Varför ska Stockholms ledande politiker tala så nedlåtande om sina egna invånare? Eller ha ett sådant ordval som regionrådet Irene Svenonius (M) hade häromdagen (”nu är tid att ha pannben”).

På nolltid har politiker eldat på ett stockholmsförakt, som nog har funnits där hela tiden, men nu blivit legitimt.

Mikael Damberg nämnde, som ett tecken på ansvar, att stockholmare inte har åkt till sina landsställen. Vad är det för fel med att befinna sig på landsbygden där möjligheterna att hålla distans rimligen är mycket större än i en storstad? Smittan finns i hela landet och regionernas sjukvårdskapacitet samordnas redan, det är ett riksintresse.

Elva bohuslänska kommuner har krävt att få slippa ordna hemtjänst till personer som bor i sina sommarhus. Orusts kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) talar, utan försök att dölja sitt förakt, om Stockholm som en ”smitthärd” och att ”de bor bra i sina bostäder i Stockholm och ändå måste de åka hit och belasta”. I vissa artiklar har hon varierat med att tala om att sommargästerna kommer från ”Djursholm” eller ”Danderyd” (fast de rimligen snarare kommer från Göteborg).

En politiker i en kommun som trefaldigar sin befolkning på sommaren bör nog ha en mer generös inställning till sina fastighetsägare.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?