Annons

Lägg inte höjd pension på löntagarna

LEDARE. I veckan ställde Socialdemokraterna ultimatum om höjda pensioner. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad sa till Aftonbladet att hon inte ser ”att det finns ett januariavtal för oss som parti om inte den här delen uppfylls”.

Lena Rådström Baastad.
Lena Rådström Baastad.Foto:Janerik Henriksson/TT

Enligt uppgift handlar striden inte om själva höjningen. Tydligen är de sex partierna i Pensionsgruppen överens om ambitionen. Frågan är hur det ska åstadkommas.

Det handlar om pensionerna för dem som har arbetat, alltså inkomstpensionen. Och om att det ska göras en särskild höjning med 600 kronor för vissa grupper. Frågan har blivit ömmande efter att garantipensionen höjdes vid årsskiftet, och därmed minskade det så kallade respektavståndet. Skillnaden mellan att ha arbetat med genomsnittslön hela yrkeslivet och att inte ha arbetat alls hade plötsligt krympt till 500 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar, från att ha varit 1.100 kronor.

I januariöverenskommelsen står att en höjning ska genomföras 2021 för ”vanliga löntagare”. Det är intressant att det är ordet löntagare som används och inte ”pensionärer”. Det aktualiserar frågan om hur de höjda pensionerna inte bör betalas. I valrörelsen 2018 formulerade Socialdemokraterna sitt vallöfte om höjda pensioner, och för deras del gällde att det var genom höjda pensionsavgifter som det skulle betalas. Då är det alltså dagens löntagare som ska betala höjda framtida pensioner.

Men det tar lång tid för höjda pensionsavgifter att slå igenom i höjda pensioner och nu pågår en jakt på andra lösningar, vilket är bra. Att höja pensionsavgifterna, och därmed arbetsgivarnas kostnader är inte rätt väg att gå när konjunkturen är mycket osäker.

Politikerna vet egentligen redan vad som krävs för att långsiktigt säkra pensionsnivåerna. Det är att öka antalet arbetade timmar, en nödvändighet när medellivslängden har ökat så pass snabbt. Tidigaste åldern för allmän pension har redan höjts, och det finns ett förslag om att höja tidigaste åldern att ta ut garantipension.

Detta är impopulära åtgärder, och Socialdemokraterna med sitt katastrofala opinionsläge känner nog ett behov att ta tillbaka terräng. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står utanför samarbetet i Pensionsgruppen och kan sorglöst kräva höjda pensioner.

De andra partierna får dock inte backa från principerna bakom det svenska pensionssystemet, som är robust och självreglerande. Det går inte att överskatta dess betydelse för samhällsekonomin.

Om politiker ska vinna val på löften om plötsligt höjda pensioner, så måste man minnas: Det är alltid någon som måste betala.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?