1515

Lägg inte höjd pension på löntagarna

LEDARE. I veckan ställde Socialdemokraterna ultimatum om höjda pensioner. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad sa till Aftonbladet att hon inte ser ”att det finns ett januariavtal för oss som parti om inte den här delen uppfylls”.

Lena Rådström Baastad.
Lena Rådström Baastad.Foto:Janerik Henriksson/TT

Enligt uppgift handlar striden inte om själva höjningen. Tydligen är de sex partierna i Pensionsgruppen överens om ambitionen. Frågan är hur det ska åstadkommas.

Det handlar om pensionerna för dem som har arbetat, alltså inkomstpensionen. Och om att det ska göras en särskild höjning med 600 kronor för vissa grupper. Frågan har blivit ömmande efter att garantipensionen höjdes vid årsskiftet, och därmed minskade det så kallade respektavståndet. Skillnaden mellan att ha arbetat med genomsnittslön hela yrkeslivet och att inte ha arbetat alls hade plötsligt krympt till 500 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar, från att ha varit 1.100 kronor.

I januariöverenskommelsen står att en höjning ska genomföras 2021 för ”vanliga löntagare”. Det är intressant att det är ordet löntagare som används och inte ”pensionärer”. Det aktualiserar frågan om hur de höjda pensionerna inte bör betalas. I valrörelsen 2018 formulerade Socialdemokraterna sitt vallöfte om höjda pensioner, och för deras del gällde att det var genom höjda pensionsavgifter som det skulle betalas. Då är det alltså dagens löntagare som ska betala höjda framtida pensioner.

Men det tar lång tid för höjda pensionsavgifter att slå igenom i höjda pensioner och nu pågår en jakt på andra lösningar, vilket är bra. Att höja pensionsavgifterna, och därmed arbetsgivarnas kostnader är inte rätt väg att gå när konjunkturen är mycket osäker.

Politikerna vet egentligen redan vad som krävs för att långsiktigt säkra pensionsnivåerna. Det är att öka antalet arbetade timmar, en nödvändighet när medellivslängden har ökat så pass snabbt. Tidigaste åldern för allmän pension har redan höjts, och det finns ett förslag om att höja tidigaste åldern att ta ut garantipension.

Detta är impopulära åtgärder, och Socialdemokraterna med sitt katastrofala opinionsläge känner nog ett behov att ta tillbaka terräng. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står utanför samarbetet i Pensionsgruppen och kan sorglöst kräva höjda pensioner.

De andra partierna får dock inte backa från principerna bakom det svenska pensionssystemet, som är robust och självreglerande. Det går inte att överskatta dess betydelse för samhällsekonomin.

Om politiker ska vinna val på löften om plötsligt höjda pensioner, så måste man minnas: Det är alltid någon som måste betala.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?