Annons

Läget kräver en måndagsrörelse för Belarus

LEDARE. Belarus brukar kallas Europas sista diktatur. Det är en sanning med modifikation. Belarus har i den amerikanska organisationen Freedom House granskning nämligen bara marginellt sämre status gällande frihet, och samma status gällande demokrati, som ett annat europeiskt land – Ryssland. Belarus ska även den 9 augusti hålla presidentval, men likt hur det är i Ryssland vet vi redan nu hur valet kommer att sluta. Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko kommer att bli omvald för en sjätte mandatperiod, oavsett vad folket tycker om det. Presidenten har ett järngrepp om makten sedan 1994.

STRONGMAN. Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko går mot fem nya år vid makten, efter ett redan 26 år långt maktinnehav.
STRONGMAN. Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko går mot fem nya år vid makten, efter ett redan 26 år långt maktinnehav.Foto:Sergei Grits

De tre mest framträdande potentiella oppositionskandidaterna är antingen fängslade eller nekade från att ställa upp i presidentvalet. 700 oppositionsaktivister och 17 journalister har arresterats sedan i maj. Myndigheter och polisen har bemött oppositionens demonstrationer med tårgas och demonstranterna med böter. Befolkningen drabbas dock regelbundet av godtyckliga gripanden, inte bara i valtid. Detta sker i Sveriges närområde. Det är en kortare flygresa från Stockholm till Minsk än vad det är mellan Stockholm och London. Endast sjuttio mil från Gotland ligger Belarus.

Ändå är det få som uppmärksammar situationen. Utrikesminister Ann Linde (S) har likt sin företrädare Margot Wallström (S) valt att inte nämna Belarus i någon av de sex utrikesdeklarationer de avlämnat till riksdagen. År 2014 riktade utrikesminister Carl Bildt (M) fokus på den negativa utvecklingen, likt han gjorde i samtliga sina åtta utrikesdeklarationer till Sveriges riksdag. Senaste ministerrådsmötet mellan EU:s utrikesministrar i juli varken hade Belarus på agendan eller behandlade landet på mötet, enligt det officiella protokollet, trots att mötet var det sista inför presidentvalet. Än mer klandervärt är agerandet från EU:s sida med tanke på att Belarus samarbetar med EU inom ramarna för det östliga partnerskapet.

Tillståndet i Belarus behöver belysas, inte glömmas bort eller mörkas. EU, Sveriges regering och riksdag behöver engagera sig mer i landet. Civilsamhället och politiska organisationer kan också göra sitt. Enskilda kampanjer från ungdomsförbund är positivt, men det räcker inte. Måndagsrörelsen var en svensk opinionsrörelse för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen, nu behövs en rörelse för Baltikums granne Belarus.

FOTNOT. I en tidigare version av texten samt i papperstidningen angavs fel årtal för Lukasjenkos maktövertagande.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?