ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Labour-avhoppen speglar Europas nya konfliktlinjer

  • Foto: Mark Duffy

LEDARE. Vart man än vänder blicken i Europa är den gamla politiska ordningen under uppluckring. I Tyskland har socialdemokratin kollapsat, de Gröna vuxit till sig och CDU börjat omdefiniera sig efter Merkel-åren. Alternative für Deutschland lockar väljare trots låg arbetslöshet och blomstrande företag i glesbygd. 

I Italien och Frankrike styr ”rörelser” som inte existerade för ett decennium sedan och efterkrigstidens gamla anrika partiinstitutioner ligger numera i spillror. I Sverige tog det historiska 134 dagar att bilda en regering vars sammansättning är svår att förklara utifrån partiernas ekonomiska politik, men busenkel utifrån den värderingstyngda GAL-TAN-skalan. 

I Holland, Belgien, Schweiz och Österrike ser utmaningarna ungefär likadana ut och i Spanien utlyste premiärministern Pedro Sánchez nyligen landets tredje parlamentsval på lika många år, eftersom det politiska systemet är så fragmenterat att mittenvänsterregeringen inte fick igenom sin budget och i praktiken därför föll. Nationalpopulismen är på frammarsch också, med några års fördröjning. 

Samma mönster upprepar sig i land efter land men mest upprepar det sig i Storbritannien, där sju parlamentsledamöter i måndags hoppade av Labourpartiet i protest mot Jeremy Corbyns kraftiga vänstergir, vacklande i brexitfrågan och flathet inför spirande antisemitism i de egna leden. 

I själva verket speglar avhoppen en bredare och djupare politisk strukturomvandling. Både Labour och Tories har sökt sig mot kanterna på senare år. Det har lett till interna slitningar som återspeglas tydligast i låsningarna kring brexit. Labouravhopparna, som lär bli fler, talar redan om en ny mittenrörelse av samma snitt som Macrons franska.

Det är än så länge en dröm, men på sikt knappast orealistisk. I Frankrike är politiken i praktiken redan organiserad kring tre block - ett nationalkonservativt, ett socialistiskt och ett mittenliberalt. Tyskland drar åt samma håll. I Sverige har framför allt SD och C kapitaliserat på dessa strömningar och försöker mer eller mindre öppet att göra dem till sina.  

I Storbritannien förutspår kommentatorer nu att Labour kommer att spricka, likt Frankrikes socialister. Det är långt ifrån säkert – partier är sega skapelser. Samtidigt är politiken som marknaden. I längden styr fundamenta. Och förr eller senare sker en korrigering. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies