1515

L och C sitter fast i vänsterburen

LEDARE. Oktober 2020 blev den månad då regeringssamarbetet ställdes på sin spets. Om det inte talas om regeringskris så är det i varje fall stora spänningar mellan januaripartierna.

LÅST LÄGE. Problemet för L och C är att de inte kan ge besked om vad de ska göra i den situation då de anser att januarisamarbetet inte längre finns. Misstroendevotum? Släppa fram M-budget? Stefan Löfven lär knappast avgå eller utlysa nyval.
LÅST LÄGE. Problemet för L och C är att de inte kan ge besked om vad de ska göra i den situation då de anser att januarisamarbetet inte längre finns. Misstroendevotum? Släppa fram M-budget? Stefan Löfven lär knappast avgå eller utlysa nyval.Foto:TT

Det handlar om det läge som har uppstått efter att arbetsmarknadens parter inte lyckades komma överens om nya regler för omställning och uppsägning. Att förhandlingarna kraschade ska enligt januariöverenskommelsen leda till att förslaget från en statlig utredning om arbetsrätten ska genomföras. Detta är inte något som Socialdemokraterna gillar och därför har det blivit aktuellt för Centerpartiet och Liberalerna att tydliggöra vad som händer om regeringen inte lägger fram förslaget: Då finns det inte något samarbete längre, säger de.

Från Annie Lööfs synpunkt är det följdriktigt att nu börja tala om att verkställa detta ultimatum. I Ekots lördagsintervju säger hon: ”Det har ju jag och Stefan Löfven skakat hand på. Det är ju därför han är statsminister och för att C accepterade en socialdemokratisk regering.”

Problemet är inte att Centerpartiet vill fullfölja överenskommelsen och ställer samma krav på regeringen. Problemet är inte heller, nödvändigtvis, innehållet i dokumentet – alla samarbeten innehållet kompromisser och kohandel (byte av frågor).

Nej, problemet är anspråket på att detta är ett bra sätt att åstadkomma politik. Och mer specifikt, mittenpartiernas inställning att detta är en garant för borgerlig/liberal politik.

I just den här frågan handlar det om att tvinga fram en lösning som det största regeringspartiet inte stöder och som dessutom innebär en avgörande konfrontation med fackföreningsrörelsen.

Kommer det att lyckas? Inte säkert. Frågan innehåller många möjligheter till fördröjning. Det är ett omfattande lagstiftningsarbete. Lagrådets yttrande kan kanske ställa till det. Dessutom är det ju ingen fråga som det är bråttom med; många har påpekat att frågan har varit uppe till omfattande förhandlingar i många år.

I det ljuset måste man fråga sig vad Centerpartiet och Liberalerna kan sätta emot om Socialdemokraterna förhalar eller sätter stopp för processen. Vad betyder den hotfulla formuleringen ”då finns det inte något samarbete längre”? Ska dessa partier då rösta för en eventuell misstroendeförklaring mot Stefan Löfven? Eller ska de lägga fram en egen budget (som sedan faller i första omröstningen och Moderaternas vinner i den andra, precis som i december 2018)? Eller ska de i största allmänhet börja göra upp med Moderaterna i stora frågor?

Det kan verka petigt att fråga exakt hur det ska gå till om mittenpartierna ska bryta samarbetet. Men det är en befogad fråga mot bakgrund av Stefan Löfvens historik. Han har suttit kvar i situationer som normalt sett skulle ha tvingat fram en större regeringskris, som december 2014. Han har manövrerat sig ur andra kriser, som de olika misstroendehoten mot enskilda statsråd. Och det är omöjligt att verksamt avsätta en statsminister om man inte är villig att stödja en annan regeringsbildare. Och nyval finns det bara en person som kan utlysa – Stefan Löfven.

Sakfrågan är angelägen. Det är olyckligt att arbetsrätten infördes i lag, och detta bör åtgärdas. Politikerna ska inte dra sig för att lagstifta när parterna misslyckas att finna en lösning. Men inte ens alliansregeringen försökte göra något åt det, eftersom dåtidens Moderaterna inte ville skapa konfrontation med facket. Nu verkar det dock som att M har övergett den doktrinen och är beredda att rätta till arbetsrätten.

Kanske är den statliga utredningens förslag till ny arbetsrätt det näst bästa nu när parterna inte förmådde ta fram en lösning. Och om både M och S röstar ja i riksdagen har arbetsrätten justerats med stöd av en stor majoritet.

Men det är inte rimligt att beskriva den situation som nu uppstått som en prövning av Socialdemokraternas roll i svensk politik. Det är snarare en prövning av mittenpartiernas roll. Kan samarbetskonstruktionen tvinga fram en politik som Socialdemokraterna ogillar djupt? Och vad händer med mittenpartierna om de tvingas åse att Socialdemokraterna hellre följer sin övertygelse än ett januariavtal?


Innehåll från TeliaAnnons

Så slipper vd:n it-strul: Samlar tekniken på smart sätt

Som vd för SA Revision i Vara är Fredrik Hermansson ansvarig för all teknik: från mobilerna till uppkopplingen. För att slippa ägna sig åt it-strul har han valt en lösning som samlar tekniken.

– Det som förr kunde ta en arbetsdag av min tid, tar i dag bara någon minut, säger han.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

SA Revision är en revisionsbyrå med stark lokal förankring i Västra Götaland. Byrån grundades 1998 av Sverker Alfredsson och har i dag 19 anställda på huvudkontoret i Vara och på ett mindre kontor i Lidköping.

– Tack vare modern teknik har vi kunder från stora delar av landet, men den lokala förankringen är vår bas. Vi arbetar främst med små och medelstora ägarledda aktiebolag samt ekonomiska föreningar. Genom åren har vi utvecklat en specialistkompetens inom jordbrukssektorn, säger byråns vd Fredrik Hermansson, som har ett förflutet som månskensbonde.

Krångligt med olika leverantörer

Fredrik Hermansson började på byrån 2006 och är vd sedan 2009 då han blev ansvarig för företagets teknik.

– Digitaliseringen har accelererat under de här åren och i dag är det avgörande för hela vår verksamhet att tekniken fungerar sömlöst.

I takt med att tekniken utvecklades blev byråns tekniklandskap mer ”brokigt”.

– Vi valde funktion före leverantör när vi behövde nya tjänster och produkter. Det blev onödigt många kontakter och ett tidsödande upplägg – och till sist kände jag ett starkt behov av att förenkla.

Sedan många år har byrån Telia som mobiloperatör.

– Ett självklart val eftersom Telia alltid haft bra täckning på landsbygden. Och hösten 2019 bestämde vi oss för att samla vår it och kommunikation hos Telia.

Smidigt med en kontakt

Sedan dess samarbetar Fredrik Hermansson med Niklas Rasmusson, account manager på en enhet som jobbar med små och medelstora företag vid Telias kontor i Göteborg. Från att enbart ha anlitat Telia för mobilabonnemangen, köper SA Revision nu mobilerna av Telia, bredbandet och en ny molnbaserad växellösning som underlättar ett flexibelt arbetssätt.

Att samla tekniken hos en leverantör är guld värt, anser Fredrik Hermansson.

– Det är enkelt och kostnadseffektivt. Vi har allt på en faktura, vilket ger kontroll och överblick, och framför allt har vi bara en kontakt att vända oss till. Oavsett vad det gäller – uppkopplingen, telefonväxeln, ett nytt abonnemang – finns lösningen ett mejl eller telefonsamtal bort. Förr kunde det ta mig en hel arbetsdag att fixa mobil och annan teknik till en nyanställd. Nu tar det någon minut: Jag ringer Niklas och han löser det.

”Tekniken bara flyter”

En viktig vinst för Fredrik Hermansson är att samarbeta med en expert som lärt känna företaget och dess tekniklösningar.

– Det är tryggt och stabilt och jag sparar massor av tid. På ett mindre företag som vårt har man inte tid och energi att ägna sig åt teknikproblem eller jaga runt bland supportdeskar. I dag är tekniken så sammanlänkad med arbetet – den ska bara flyta, och det gör den sedan vi samlade tekniken hos Telia.

En annan styrka är att företaget har fått en partner att utvecklas med på längre sikt.

– Vi har någon att fråga om stort och smått och bolla framtida lösningar med. Niklas är nästan som en medarbetare på distans – samtidigt som han har stora starka Telia i ryggen, med hela deras palett av kompetenser och resurser.

Frigör tid att utveckla företaget

Niklas Rasmusson är också mycket nöjd med samarbetet:

– Att följa och stötta ett företag som SA Revision, som vuxit både i antal medarbetare och olika tekniklösningar de senaste åren, är bland det roligaste med mitt jobb.

Enligt Niklas Rasmusson erbjuder han och hans medarbetare på Telias företagskundtjänst en unik bredd för mindre företag.

– Företagen kan anlita oss för allt från mobilabonnemangen till att prenumerera på en egen it-avdelning. Det känns väldigt bra att kunna bidra till att svenska företag slipper ägna sig åt teknikproblem. I stället får de loss tid så att de kan fokusera på kärnverksamheten och utveckla sin affär.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

 

Mer från Telia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?