1515

L bör komma tillbaka till borgerligheten

Nästa partiledare för Liberalerna måste återinvestera tungt i partiets borgerliga identitet.

Nyamko Sabuni, partiledarkandidat.
Nyamko Sabuni, partiledarkandidat.Foto:ERIK MÅRTENSSON / TT

I fredagens tidning rapporterade Di på nyhetsplats om partiledarvalet hos Liberalerna. Några veckor efter Jan Björklunds besked att lämna återstår i praktiken två namn, de tidigare integrationsministrarna Nyamko Sabuni, nu direktör på ÅF, och Erik Ullenhag, ambassadör i Jordanien.

Man ska alltid vara försiktig med namn, bland annat därför att man vet så lite som utomstående. Båda är utmärkta personer. Men eftersom de två symboliserar två helt olika inriktningar vad gäller det känsliga förhållandet till allt som har med migration/mångkultur/integration att göra, är det ett spännande val.

Sabuni gick i början av 2000-talet, tillsammans med bland andra Mauricio Rojas, i spetsen för en ny och tuffare ton. Integration handlade för dem inte bara om arbete och bostad utan också om värderingar och kultur. Hon var till skillnad från alltför många andra helt orädd i den gryende debatten om hedersförtryck.

När partiordföranden Lars Leijonborg i valrörelsen 2002 lanserade språktest för svenskt medborgarskap var succén ett faktum, partiet steg som raket i valet och Leijonborg blev Leijonkungen. När alliansen vann valet 2006 blev Sabuni integrationsminister.

Där någonstans ångrade sig Folkpartiet och återgick till det som lite ytligt kallas ”snällismen”. Sabuni byttes ut mot Ullenhag.

Nu har tiden kommit ikapp både Leijonborg, Rojas och Sabuni. Precis den attityd de hade då efterfrågas i dag. Den mycket stora migrationen från Mellanöstern har gjort att svenska väljare har upptäckt sin värdegrund. Det är inte längre tal om att kvinnoförtryck och månggifte ska få existera i skydd av religion, tradition eller förfelad tolerans.

Nästa L-ledare gör klokt i att ta fasta på denna del av partihistorien. Och hon eller han gör också klokt i att ta fasta på de många väljare som lämnade partiet i samband med Januariöverenskommelsen. Alla partier som samarbetar med S förlorar väljarstöd. Men borgerliga partier som före valet ville byta ut S-regeringen för att efter valet låta densamma sitta kvar förlorar ännu mer.

Liberalismen i Sverige är långt bredare än Liberalerna, men det är ändå viktigt att ha ett organiserat liberalt parti i riksdagen. Då måste Liberalerna återinvestera tungt i sin forna borgerliga identitet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?