Annons

L bör inte gå på C:s undantag

LEDARE. Liberalerna har varit på offensiven inför de stundande budgetförhandlingarna med regeringen och Centerpartiet. Tidigare har partiet meddelat att man vill sänka skatter på jobb och företagande med 30 miljarder kronor, i det som beskrivs som ett slag mellan arbetslinjen och de rödgrönas bidragslinje.

BUDGETSTRID. På tisdagen presenterade Liberalerna krav inför budgetförhandlingarna med regeringen.
BUDGETSTRID. På tisdagen presenterade Liberalerna krav inför budgetförhandlingarna med regeringen.Foto:Jessica Gow/TT

Bland de 30 miljarderna ingår bland annat sänkta skatter på 10 miljarder för låga inkomster och ett företagspaket på 8 miljarder, som främst utgörs av sänkt bolagsskatt. På DN debatt (18/8) ger Nyamko Sabuni och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson ytterligare besked. De vill sänka arbetsgivaravgifterna för unga upp till 21 år och för de första anställda hos små företag. Totalt beräknas det bespara företag kostnader på 7 miljarder kronor.

Att Liberalerna driver Socialdemokraterna framför sig i skattefrågor är i grunden viktigt. Men Liberalerna borde inte tillåta sig att följa den undantagspolitik som kännetecknar Centerpartiet, som trots sin marknadsliberala framställning allt som oftast bidrar till ett skattesystem präglat av snedvridningar och särintressen.

Riktade, sänkta arbetsgivaravgifter är ett brokigt verktyg. När alliansen i två etapper, 2007 och 2009, genomförde liknande sänkningar för unga fick åtgärden kritik för att skapa få arbetstillfällen i förhållande till sin kostnad. I vårändringsbudgeten för 2019 fick Centerpartiet trots det in en sänkning för unga under 18 år.

Om syftet är att uppmuntra anställningar av särskilda grupper, så som unga eller nyanlända, torde det finnas bättre åtgärder för att stärka deras anställningsbarhet snarare än att fösa in dem på arbetsmarknaden via bakvägen. Utbildning, framför allt men inte enbart i form av en färdigställd gymnasieexamen, har blivit en vattendelare på arbetsmarknaden som förtjänar ett större politiskt fokus.

Liberalerna vet bättre. Partiet borde inte gå på Centerns ständiga utnyttjande av skattesystemet för att gynna enskilda grupper. Detsamma gäller Magdalena Andersson, som i egenskap av välutbildad ekonom känner fördelarna med ett generellt skattesystem. Man kan hoppas att det är genom att tydligt profilera sig i frågor där det är svårt för Socialdemokraterna att göra eftergifter som Liberalerna hoppas få ett legitimt skäl att lämna det destruktiva samarbetet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?