1515

Kvittot på en misslyckad vårdpolitik

LEDARE. Socialdemokraterna var ett av de partier som gick tillbaka i valet. Men de 28 procent som partiet fick i riksdagsvalet är bara en bild av partiets valresultat. En annan bild är det lokala valresultatet som bland annat ger avtryck på bildandet av majoriteter i Sveriges landsting. I tisdagens Di finns en stor genomgång över Socialdemokraternas katastrofala valresultat i landstingen.

Foto:Izabelle Nordfjell/TT

Det är en tillbakagång utan motstycke för S. I landsting efter landsting, region efter region, får partiet lämna makten. Inte ens i Stockholms läns landsting går partiet framåt; där har Socialdemokraterna drivit en stenhård kampanj mot alliansstyret framför allt i ljuset av Nya Karolinska sjukhuset, en fråga som har fått negativ uppmärksamhet.

Extremt tydlig är Socialdemokraternas tillbakagång i region Västernorrland, 13 procentenheter. Bakgrunden där är säkerligen missnöjet med nedläggningen av betydande delar av Sollefteå sjukhus. Regionala sjukvårdspartier får stora framgångar. I ”röda” Norrbotten blir Sjukvårdspartiet störst av alla. I Dalarna har S haft makten sedan 1926 men får nu lämna över makten till alliansen, Miljöpartiet och Dalarnas sjukvårdsparti.

Stefan Löfven kallade valet ”en folkomröstning om välfärden”. Just valet till landstingen är särskilt förknippat med välfärdsfrågor eftersom i princip hela verksamheten består av sjukvård. Enligt SVT:s vallokalsundersökning är sjukvården den fråga som hade störst betydelse för väljarnas partival.

Det finns därmed all anledning att utgå från att väljarna vet precis vad de gjorde när de röstade i landstingsvalet. En majoritet tycker uppenbarligen inte att ett förbud mot vinst i välfärden är den viktigaste vårdfrågan. Snarare tycks det som om tillgänglighet i vården är betydligt mer angeläget.

Sjukvårdsköerna, som har blivit längre under mandatperioden, var en fråga som Socialdemokraterna underskattade kraftigt. I flera framträdanden i valrörelsen hade Stefan Löfven påtagliga svårigheter att förklara denna försämring av tillgängligheten.

Även Socialdemokraternas försök att sammankoppla vinstfrågan med vårdkvalitet misslyckades. Väljarna, säkerligen även de som inte gillar privata företag, insåg att sambandet inte fanns.

De rödgrönas försök att demonisera välfungerande verksamheter genomskådades.

Det får S betala priset för nu.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?