Annons

Kvinnor måste äga för att nå toppen

Det är en minst sagt uppiggande lista över Sveriges mäktigaste näringslivskvinnor som Dagens Industri tagit fram.

Carina Åkerström, vd för Handelsbanken, är Sveriges mäktigaste näringslivskvinna.
Carina Åkerström, vd för Handelsbanken, är Sveriges mäktigaste näringslivskvinna.Foto:Jesper Frisk

I topp finns Handelsbankens vd Carina Åkerström. Trots att många tidigt såg henne som en självklar kandidat fick hon vd-jobbet först efter tre manliga företrädare på fyra år. Nu är det till sist hon som basar, en seger för jämställdheten.

Det är också en imponerande inventering av vilken sorts företag som kvinnor numera är vd:ar för: Telia, Stora Enso, Epiroc, Industrivärden, HM och Sweco, bland annat. Caroline Dybeck Happe är finanschef i amerikanska jättekonglomeratet General Electric och Anna Olsson-Leijon vice vd och Europachef för Electrolux. 

Ändå är det bara början på en utjämning där näringslivet bättre tar vara på talangerna. Den nya listan understryker att jämställdhet till sist är på väg att slå igenom med kraft när det gäller det exekutiva ansvaret inom stora företag och inom industri, länge en manlig bastion. 1998 skrev Veckans Affärer att det var som att leta efter en nål i en höstack att leta efter kvinnor i börsbolagens ledningsskikt. 22 år senare syns den kvinnliga exekutiva makten tydligt. 

Synligheten är avgörande. När det gäller självförtroende, mod och acceptans är förebilder nästan allt. En snöboll har börjat rulla. Unga kvinnor kan drömma om att bli som Carina Åkerström eller Allison Kirkby (Telia). För unga män framstår det som allt mer naturligt att deras partner kan komma att få ett mycket krävande jobb. 

Men på ett viktigt område, ägande, släpar jämställdheten efter rejält, ett allvarligt problem. Jämställdhet handlar om makt och det är ägarna som avgör vad företagen ska satsa på, till exempel när det gäller AI, genteknik och klimatomställning. Därför måste kvinnor, om de till sist ska bli lika mäktiga som män, på allvar ta sig in i ägarleden.

En viktig orsak till att kvinnligt ägande fått så lite fokus är att ägande länge var en icke-fråga i Sverige. Höga skatter och små inkomstskillnader innebar att fokus låg på chefer. Det var där makten låg, trodde man. När sedan kapitalmarknaden avreglerades och affärerna tog fart dröjde det inte så länge innan ett helt gäng nya kapitalister och mellanhänder börjat tjäna stora pengar och därmed erövra allt mer makt. Problemet, när det gäller jämställdheten, blev att nästan alla de nya rika var män. Pappaledighet var fortfarande ovanligt och affärer något man gjorde med dem man kände väl och , precis som man själv, alltid var tillgängliga - det vill säga andra män.

I dag finns en stor grupp nya manliga ägare i Sverige, finansmän, riskkapitalister, techentreprenörer och så vidare. Utvecklingen syns tydligt när man ser till inkomstfördelning. Kvinnor har ryckt fram när det gäller höga arbetsinkomster men det är män som dragit in kapitalinkomsterna och står för nästan hela den allt rikare översta procenten.

Utvecklingen syns även på Di:s lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. Nästan alla ägare som kvalat in är arvtagare. Inget ont om dem. Caroline Berg, Cristina Stenbeck och alla de andra döttrarna på Di:s lista är säkert utmärkta ägarstyrare. Men det är trist att det dröjer till plats 49 och 61 innan det dyker upp kvinnliga techinvesterare (Jessica Schultz och Jane Walerud) som visar att det går bra att svinga sig upp med tomma händer. Motsvarande lista över män visar verkligen detta.

För att få göra affärer och bli rik krävs förtroende. Sådant byggs med tid och pengar. Därför handlar jämställdheten när det gäller ägande till sist om ansvar för familjen. I ägarleden tycks utvecklingen de senaste åren ha gått åt motsatt håll, det vill säga välutbildade kvinnor som gifter sig med välutbildade män och sedan trappar ned när han får vittring på stora kapitalvinster, en variant på ”power couple” som med tiden haltar betänkligt. Bättre skulle vara om par kunde turas om att vara hemma mer och sedan arbeta längre upp i åren. Men för en sådan lösning måste fler män föregå med gott exempel.

Med på Di:s lista finns underkategorin ägare. Det är en bra början. Och ingen manlig ägare kan längre leva som Sveriges kanske främste entreprenör, André Oscar Wallenberg som trots tre äktenskapsliknande förhållanden och ett 20-tal barn hann bädda för den ovanligt uthålliga Wallenbergsfären. Återstår att se hur det blir i sjätte generationen. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera