Annons

Kulturens företagare behöver bättre politik

LEDARE. En rad kända artister med Jonas Gardell i spetsen har protesterat mot regeringens bristande stöd till kultursektorn under coronakrisen. De ologiska reglerna för vilka evenemang som är tillåtna får också kritik.

KULTURKRIG? Amanda Lind har fått hård kritik – och avgångskrav –  från kända profiler i musik- och underhållningsvärlden som är missnöjda med regeringens stöd till branschen under coronakrisen.
KULTURKRIG? Amanda Lind har fått hård kritik – och avgångskrav – från kända profiler i musik- och underhållningsvärlden som är missnöjda med regeringens stöd till branschen under coronakrisen.Foto:Henrik Montgomery

Kulturminister Amanda Lind (MP), som missnöjet har riktats mot, har svarat att det kommer besked inom några veckor.

En illustrativ händelse var när Pite Havsbad tvingades ställa in en middag med underhållning av Danny Saucedo, eftersom det då räknades som allmän sammankomst. Det skulle vara alltför många närvarande middagsgäster. Samma antal gäster utan sång går däremot bra. Och folksamlingar inne på köpcentrum eller i kollektivtrafiken omfattas inte av samma otvetydiga förbud som kultursektorn. 

Denna absurda gränsdragning snarast bekräftar vad som är kärnan i de svenska restriktionerna. Det är förbudet mot folksamlingar, och det är svårt att tänka sig en bransch som drabbas mer direkt av detta än just evenemangssektorn. Artister har fått yrkesförbud, som någon uttryckte det.

Hur ska man kompenseras för detta? Jonas Gardell har pekat på hur underhållningsbranschen består av en lång rad yrkesgrupper som oftast är egna företagare, ofta med enskild firma. Han tillägger att det är en sektor som sysselsätter fler än fordonsindustrin.

Det har införts ett coronastöd för kultursektorn som inriktar sig på inställda evenemang som skulle ha hållits fram till 31 maj. Anslaget till detta är 370 miljoner kronor och får alltså ses som ytterst begränsat.

Men kan inte kulturföretagare ta del av det andra företagsstödet? Jovisst, men här visar sig de begränsningar som finns i de olika coronastöden. Den som är enskild näringsidkare kan inte få stöd för korttidspermittering. Och ska en sådan företagare kunna få a-kassa måste firman läggas i träda. Den som däremot är soloföretagare i ett aktiebolag kan få permitteringsstöd. 

De övriga stödformerna är öppna även för enskilda näringsidkare, men är designade för företag med stora fasta kostnader. Det finns exempelvis ett hyresstöd för andra kvartalet. Omställningsstödet för mars och april tar sikte på minskning i omsättning och ges ut som en andel av de fasta kostnaderna utom lönekostnader. Inte aktuellt för de flesta kulturföretagare, alltså. Möjligheten att skjuta upp skatten och att öka periodiseringsfonden finns tillgängliga men är enbart ett likviditetsstöd, och innebär att man skjuter utgifter framför sig.

Flera av de beslutade stödformerna har kommit till god nytta, men träffar snett för många. En märklighet gäller det som i debatten först kallades omsättningsstöd men som när det presenterades plötsligt hade döpts till omställningsstöd. De företag som kvalificerade sig bäst till stödet var dock de som gjort stora kapitalinvesteringar och därmed inte var de som var mest kapabla till att ställa om till en annan verksamhet.

De betydligt mer rörliga kulturföretagarna får däremot inget bidrag för att ställa om.

 

Hela bakgrunden till coronastöden är att den nuvarande krisen kom plötsligt. Ingen fick tid att förbereda sig. Ingen, utom möjligen finansmarknadsminister Per Bolund (MP), hävdar att företag borde ha haft en framförhållning för att klara denna kris som ju slår blint. Detta gäller givetvis också kultur- och nöjesföretag.

Riksdagen gjorde i mitten av juni ett tillkännagivande om att regeringen ”skyndsamt” ska återkomma till riksdagen med åtgärder som stärker enskilda näringsidkares möjligheter att lindra pandemikonsekvenserna. Regeringen svarade sedan att stödpaketen i de flesta fall inte utesluter just dessa företagare. Det är sant, men de utesluts från den i särklass största stödformen, permitteringarna.

Artisternas protester mot Amanda Lind belyser vad det är för sorts bransch det handlar om. Det visar sig att de största delarna av kultursektorn inte är beroende av statliga anslag och aldrig varit i närheten av bidrag. Det finns en enorm betalningsvilja för musik, scenkonst och underhållning. Det är en normalt sett mycket livskraftig del av svensk ekonomi. Det borde vara goda nyheter.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?