Annons

Kroka arm med Tyskland även efter Merkel

På torsdagen träffades Joe Biden och Angela Merkel i Vita huset. 

Mötet, som kantades av vackra ord om ländernas viktiga och nära relation, var en del av förbundskanslerns inofficiella avskedsturné innan hon lämnar sin post i höst efter 16 år.

TOPPMÖTE. Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffade USA:s president Joe Biden i VIta huset på torsdagen.
TOPPMÖTE. Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffade USA:s president Joe Biden i VIta huset på torsdagen.Foto:Susan Walsh

Tyskan är den tredje utländska regeringschef som får äran att besöka Vita huset efter maktskiftet i januari, efter Japans och Sydkoreas motsvarigheter. 

Det säger en del om vilken vikt Joe Biden tillskriver Tyskland som allierad.

Detsamma gäller hans beslut i maj om att skjuta upp införandet av sanktioner mot det schweiziska bolag som driver bygget av den tysk-ryska gasledningen Nord Stream 2, trots att presidenten uppenbart ser projektet som en ”dålig affär”, som ett hot mot europeisk energisäkerhet.

Det var ett klokt beslut. 

Europas energisäkerhet är ingen amerikansk angelägenhet, utan en europeisk.

Signalvärdet är ännu viktigare.

Beslutet sätter fingret på den enorma kontrast som uppstått jämfört med Donald Trumps tid vid makten – då Merkel fick ta emot ständig kritik för landets handelsöverskott och otillräckliga försvarsanslag. När hon talade om att ”eran när Europa fullständigt kan lita på andra är över”, efter det tumultartade G7-mötet i Italien.

Trump hade visserligen rätt om det tyska försvarsanslaget. Och Europa bör verkligen inte helt förlita sig på andra, särskilt inte på försvarsområdet.

Men normaliseringen som skett kan inte överskattas. Att Tysklands och USA:s presidenter kommer överens är viktigt både för Nato och de transatlantiska relationerna i allmänhet. 

Men också för Sverige. Vår försvarsstrategi hänger som bekant på att amerikanerna inte riktar all uppmärksamhet mot Kina utan minns sina sårbara nordeuropeiska partners.

Förutom gasledningen har politikveteranerna även olika syn när det gäller Kina. Medan Merkel tror på en pragmatisk, affärsinriktad inställning är Biden mer konfrontativ. 

Så även där gör tyskan en viktig insats i att bromsa upp USA, då Biden gärna vill ha med sig allierade på sin Kina-strategi.

Även Sverige borde kroka arm med Berlin i högre utsträckning. 

Efter brexit har tyskarna fått ännu mer att säga till om inom EU, och är dessutom ett av få länder som har en relativt konstruktiv dialog med Peking. 

Armin Laschet, som sannolikt efterträder Merkel som förbundskansler, har signalerat en vilja att fortsätta på sin föregångares inslagna väg. 

Det bådar gott.

Innehåll från Nimo-KGAnnons

Nimo-KG lyfter produktionen med kundanpassade lösningar

Möt det lönsamma och framgångsrika försäljnings- och ingenjörsbolaget från lilla Kågeröd i Skåne som säljer maskiner för intern produkthantering över hela världen.

Jag tror att en av framgångsfaktorerna är de nära relationerna med våra kunder. Vår långa erfarenhet av speciallösningar för produkthantering till ett brett spann av branscher gör att vi kan skapa anpassade speciallösningar för både enskilda maskiner och kompletta hanteringslinjer, säger företagets vd Martin Olsson.

Vad gör man om man har verksamhet i livsmedelsbranschen och vill förnya sina maskiner för produkthantering, till exempel för att få tillverkningsprocessen att snurra lite snabbare och bät-tre eller vill förbättra arbetsmiljön? Jo, man vänder sig till Nimo-KG, ett svenskt företag som specialiserat sig på att konstruera, sälja och anpassa maskiner för intern produkthantering, ex-empelvis sådant som lyft, vägning och tömning.

Vi arbetar tillsammans med kunder från många olika branscher och segment såsom livsmedel, läkemedel, verkstadsprodukter och avfall. Olika branscher ställer olika krav och att vi är aktiva inom flera olika segment gör att vi hela tiden utvecklas och får nya branschrelaterade kun-skaper. Samtidigt som vi har en i grunden välbeprövad arbetsprocess så ser vi vårt arbete som ett hantverk där varje kunduppdrag är unikt, säger Martin Olsson, Nimo-KG:s vd.

Från Kågeröd till världen

Företaget grundades i lilla Kågeröd i Skåne för över sextio år sedan, och där ligger fortfarande huvudkontoret. Idag har dock Nimo-KG en global marknad.

Vi säljer cirka 25-30 procent av våra maskiner i Sverige, resten går på export till kunder över hela världen, fortsätter Martin.

Sortimentet omfattar kompletta rostfria lösningar för alla typer av intern produkthantering. Samtliga produkter möter högt ställda krav på ergonomi, flexibilitet, säkerhet och hygien som finns i olika branscher. Man konstruerar också nyckelfärdiga anläggningar i samråd med kunden utifrån dennes önskemål och behov. 

Just detta – att vi gärna ordnar med skräddarsydda lösningar och med van hand anpassar maskinerna efter kundernas behov – är nog en av Nimo-KG:s fördelar. Alla kunder erbjuds också löpande underhåll samt snabb och effektiv service vid exempelvis oplanerade driftstopp, säger Martin.

Bästa lösningen för linschips

Ett exempel på en kund som nyligen haft stor nytta av Nimo_KG:s höga ambitioner när det gäller flexibilitet och kundtillvändhet är en livsmedelsjätte som just börjat producera linschips.

Deras utmaning låg i hur chipsen på ett säkert och samtidigt effektivt sätt skulle flyttas från leveransförpackning till fabrikens smaksättare. Till skillnad från potatischips som tillverkas av potatis lokalt, tillverkas linschips genom att man smaksätter och friterar ett halvfabrikat som likna bandpasta. Själva momentet där halvfabrikatet överförs från den levererade pallboxen ner i fabrikens processutrustning blir extra kritisk då produkten inte får krossas, berättar Martin.

Nimo-KG tog fram en specialbyggd och automatiserad lyft som gjorde att chipsen kunden överföras från leverans ner i fabrikens processutrustning utan att skadas.

Vår anpassade lösning resulterade i att chipsen kunde hanteras problemfritt och utan skador. Lyften fungerade framgångsrikt i produktionen och kort efter att första produktionslinjen med den nya hydraultömmaren var installerad beställde livsmedelsjätten en identisk lyft till en annan produktionslinje, berättar Martin.

Carina Thern, säljare på Nimo-KG, tillägger:

– För oss är det viktigt att kunden får den kvalitet de efterfrågar och att vi löser utmaningar som de har i produktionsprocessen. Det är också kul att Nimo-KG har kunnat bidra till produktionen av en sådan populär och framgångsrik produkt.

Om Nimo-KG

Nimo-KG konstruerar och tillverkar maskiner för intern produkthantering. Företagets lyft- och tömningsutrustning (KG-lyften) har under årens lopp gjort företaget till ett välkänt varumärke i livsmedelsindustrin. Varje år levereras över 200 maskiner till kunder över hela världen.

Läs mer på www.nimo-kg.se  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimo-KG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera