Kristersson har kopplat greppet

LEDARE. Onsdagens partiledardebatt blev historisk. Inte förut i kammaren har det framgått så tydligt hur den parlamentariska situationen ser ut den här mandatperioden.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Det nya läget, att Vänsterpartiet kan göra gemensam sak med tre partier högerut, har fått en avgörande politisk roll. Utgångspunkten att partier med olika ideologisk hemvist inte skulle kunna enas om någonting alls har visat sig vara felaktig. Därmed skakar hela regeringssamarbetet som ju bygger på just denna premiss.

På tisdagen berättade Moderaterna att de ville driva igenom ett utskottsinitiativ för att få fram mer pengar till kommunal välfärd och rättsväsendet. Strax efter ställde Vänsterpartiet ultimatum om ungefär samma sak. Statsminister Stefan Löfven var under debatten inte beredd att lova några omedelbara pengar och vänsterledaren Jonas Sjöstedt markerade sitt missnöje.

Moderatledaren Ulf Kristersson talade om att det enda som skulle ”lösa den politiska paralyseringen” är ett extraval. Det kan framstå som vågat med tanke på Moderaternas opinionsläge, men kan lika gärna ses som ett bevis på att han tar sin oppositionsroll på allvar. Och han vet förstås att den enda som kan utlysa ett nyval är Stefan Löfven, som knappast kommer att göra det med tanke på att han har gått igenom allvarliga kriser tidigare utan tanke på att avgå.

Men skulle Vänsterpartiet kunna stödja ett misstroendevotum mot regeringen? Jonas Sjöstedt talade vid regeringsbildningen om gränser som inte fick överskridas (arbetsrätten och hyresregleringen). Sedan dess tycks fler röda linjer ha uppstått för V. Vid ett misstroendevotum blir det inte något automatiskt extraval.

Förmodligen ser Jonas Sjöstedt att Liberalerna har interna konflikter och står inför ett vägval – närmare samarbete med regeringen eller distansering. En ny talmansrunda kan leda till nya prioriteringar, och om L inte skulle medverka till en ny S-regering så kan en sådan ändå tillträda med hjälp av Centerpartiet, men i så fall med större inflytande för Vänsterpartiet.

Det är alltså inte säkert att oppositionspartierna har något att förlora på att driva fram en regeringskris.

Efter att Ulf Kristersson har haft sin omtalade fikastund med Jimmie Åkesson talar alla partier med alla. Betecknande nog handlade inga av debattens replikskiften med SD-ledaren om rasism. De andra partiledarna tog i stället upp SD:s syn på kommunal ekonomi, äldreomsorgen och klimatet.

Varje oppositionsparti bör vara berett att öka sitt inflytande både under innevarande mandatperiod och efter nästa val. Det är en naturlig drivkraft i en parlamentarisk demokrati. Onsdagens debatt visade att denna strävan finns. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?