Hoppa till innehållet

Annons

Kriget mot terrorismen har gett Kina försprång

Terrordåden mot USA för tjugo år sedan har satt djupa spår i den amerikanska folksjälen.

20-ÅRSDAG. President George W Bush hade knappast något annat val än att hämnas terrorattackerna mot USA 2001. Men det tjugoåriga krig mot terrorismen som följt har gett Kina och andra länder möjlighet att ta för sig på den globala scenen.
20-ÅRSDAG. President George W Bush hade knappast något annat val än att hämnas terrorattackerna mot USA 2001. Men det tjugoåriga krig mot terrorismen som följt har gett Kina och andra länder möjlighet att ta för sig på den globala scenen.

I New York, som drabbades värst, påminner den förändrade stadsbilden i finanskvarteren ständigt invånarna om tragedin. 

Som om inte det vore nog finns dessutom budskapet ”Never Forget” inpräntat lite varstans: på minnestavlor, som tatueringar på folks armar och som vykortsmotiv i turistbutiker. 

Man har till och med låtit bygga ett toppmodernt krigsfartyg, USS New York, med stål från de fallna tvillingtornen. Fartygets motto lyder: ”Styrka genom uppoffring. Glöm aldrig”.

George W Bush hade knappast något annat val än att med kraft hämnas attackerna – inte minst med tanke på de övertygande underrättelserna om attentatsmännen. 

Den tidigare så kontroversiella presidentens förtroendesiffror nådde Reagan-liknande nivåer i samband med beslutet att slå till mot al-Qaida i Afghanistan. 

Men få räknade med att hämnden skulle utvecklas till ett tjugo år långt krig – en insats som utökades både geografiskt och innehållsmässigt på ett lika impulsivt sätt som den startats. 

Ad hoc-kriget bara fortsatte, trots tusentals stupade soldater och snabbt sjunkande opinionsstöd på hemmaplan. Och trots att man dödat upphovsmannen bakom 9/11. 

Efter det kaotiska tillbakadragandet från Afghanistan ifrågasätter många nu vad USA, Nato och dess partnerländer egentligen har uppnått under dessa 20 år. 

Det är en befogad fråga med tanke på de resurser som investerats, talibanernas snabba återkomst, färska IS-dåd och rapporter om aktiva al-Qaida-celler globalt. 

Förutom det växande användandet av drönare har USA heller inte utvecklats nämnvärt militärt under perioden. Man har inte behövt det, med tanke på hur teknologiskt överlägsna amerikanerna varit motståndaren. 

Men det har uppenbart inte räckt för att utrota en ideologi.

I ett längre perspektiv lär USA:s krig mot terrorismen inte bli ihågkommet som något mer än en parentes. 

Medan den amerikanska statsförvaltningen fokuserat på Afghanistan, Irak, Iran, Syrien etc har andra aktörer tillåtits flytta fram sina positioner på den globala scenen. Särskilt Kina. 

Peking har blivit allt mer aggressivt i olika sammanhang i takt med att ekonomin och därmed självförtroendet vuxit. USA är fortfarande världens enda supermakt, men man utmanas på allt fler håll – inte minst inom teknologi. 

2019 gick kineserna om USA i antalet godkända patent per år.

Det är frestande att spekulera om hur läget hade sett ut om USA dragit sig ur Afghanistan och avslutat kriget mot terrorismen efter elimineringen av Usama bin Ladin 2011, när Barack Obama ville satsa på ”Pivot to Asia”. 

Nu blev det inte så, den asiatiska satsningen fick vänta. Kineserna gavs fri lejd i ytterligare några år.

Det krävdes uppenbarligen en okonventionell president som Donald Trump för att bryta med traditionen och syna kinesernas fulspel. 

Trots tveksamma metoder krattade han manegen för sin efterträdare, vilket han förtjänar beröm för.

Joe Biden har med all tydlighet visat att han tänker fortsätta på samma spår. Ett av huvudmotiven för den hastiga utmarschen från Afghanistan ska ha varit just presidentens vilja att fokusera på Kina. 

Trots dagens extrempolariserade politiska landskap finns ett brett stöd bland amerikanerna för att konfrontera Kina, vilket faktiskt liknar det läge som George W Bush befann sig i efter attackerna 2001. 

Lika lite som Texas-republikanen hade något val då har Joe Biden något val nu. Kraftmätningen med Kina är oundviklig. 

Frågan är snarare hur den kommer att se ut.

Under våren har Joe Biden talat om behovet av att en global ”demokratiallians” tar sig an världens diktaturer med Kina i spetsen. 

Och då syftar han sannolikt inte på någon militär konfrontation, vilket det knappast finns stöd för bland de krigströtta amerikanerna. 

Till skillnad från kriget mot terrorismen, som i allt väsentligt handlat om vapen och ammunition, kommer kraftmätningen med Kina att kräva mer av USA – mer strategi, långsiktighet och ett betydligt bredare perspektiv. 

Näringslivet kommer i stor utsträckning att blandas in, kulturen och forskarsamhället likaså, men även till viss del militära resurser. 

Inte minst kommer USA att ännu en gång behöva sina allierade.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från RoborockAnnons

Hyllar robotdammsugaren med AI: ”Är väldigt lyxigt”

Smart, sköter sig själv – och effektiv mot tuffa fläckar på golvet.

När barnfamiljen fick testa AI-dammsugaren haglade lovorden.

– Den känns som ett komplett städverktyg, säger tvåbarnsmamman Therese om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

Tillsammans med sin man samt två barn på sju och tio år bor hon strax utanför tullarna i Stockholm. Barnen gillar att vara ute och leka, vilket ger vissa konsekvenser:

– Eftersom det är ett gammalt hus med många träd i trädgården kommer det in en del smuts och framför allt pollen just nu. Även om vi inte har småbarn längre blir det även en del grus och damm som barnen drar in, berättar Therese.

En vanlig vecka tar städningen mellan en och tre timmar för familjen, beroende på hur mycket som behöver dammas eller torkas av för hand. Till sin hjälp har familjen en billigare robotdammsugare av ett annat märke.

– Det som har varit negativt är att man själv måste tömma den och att behållaren är liten så du måste tömma ofta. Dessutom är den inte särskilt smart, så fort du har ändrat något från vad den har memorerat så åker den fel eller kör in i saker.

Nu har familjen testat Roborock S8 Pro Ultra i några dagar – och de första intrycken imponerar:

– Det är väldigt lyxigt att den är självtömmande och självrengörande. Det man ska komma ihåg är att dockningsstationen är stor, så det är inget man bara kan gömma under en möbel eller liknande utan det kräver att du har plats.

Själva tekniken bakom städningen får också tummen upp av Therese:

– Jag tycker att den funkar bra. Den har dammsugit och moppat. För mig överraskade moppen positivt, den var väldigt bra och effektiv och tog till och med bort tandkrämsfläckarna på badrumsgolvet. 

Om du jämför Roborock S8 Pro Ultra med er vanliga dammsugare, hur står den sig? 

– Den står sig bra, om inte bättre. Den är lättskött och lätt att komma igång med. Som jag ser det är den stora fördelen är stationen med självtömning, det är oerhört skönt att slippa rengöra själv. 

”Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet”
”Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet”

Trots att familjen har en annan robotdammsugare tror Therese att Roborock S8 Pro Ultra kan spara ytterligare tid på städningen:

– Det är flera timmar, framför allt rengöringen kommer bli så mycket smidigare. För mig är det ett stort plus. Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet.

Skulle du rekommendera andra att satsa på en robotdammsugare?

– Absolut! Har man stora ytor eller vill ha det senaste så är det värt investeringen. Med en robotdammsugare blir städningen av. Vi låter oftast den städa när vi är på jobbet och i skolan, det är oslagbart att komma hem till ett rent hem.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

 

Mer från Roborock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera