1515

Kriget mot terrorismen har gett Kina försprång

Terrordåden mot USA för tjugo år sedan har satt djupa spår i den amerikanska folksjälen.

20-ÅRSDAG. President George W Bush hade knappast något annat val än att hämnas terrorattackerna mot USA 2001. Men det tjugoåriga krig mot terrorismen som följt har gett Kina och andra länder möjlighet att ta för sig på den globala scenen.
20-ÅRSDAG. President George W Bush hade knappast något annat val än att hämnas terrorattackerna mot USA 2001. Men det tjugoåriga krig mot terrorismen som följt har gett Kina och andra länder möjlighet att ta för sig på den globala scenen.

I New York, som drabbades värst, påminner den förändrade stadsbilden i finanskvarteren ständigt invånarna om tragedin. 

Som om inte det vore nog finns dessutom budskapet ”Never Forget” inpräntat lite varstans: på minnestavlor, som tatueringar på folks armar och som vykortsmotiv i turistbutiker. 

Man har till och med låtit bygga ett toppmodernt krigsfartyg, USS New York, med stål från de fallna tvillingtornen. Fartygets motto lyder: ”Styrka genom uppoffring. Glöm aldrig”.

George W Bush hade knappast något annat val än att med kraft hämnas attackerna – inte minst med tanke på de övertygande underrättelserna om attentatsmännen. 

Den tidigare så kontroversiella presidentens förtroendesiffror nådde Reagan-liknande nivåer i samband med beslutet att slå till mot al-Qaida i Afghanistan. 

Men få räknade med att hämnden skulle utvecklas till ett tjugo år långt krig – en insats som utökades både geografiskt och innehållsmässigt på ett lika impulsivt sätt som den startats. 

Ad hoc-kriget bara fortsatte, trots tusentals stupade soldater och snabbt sjunkande opinionsstöd på hemmaplan. Och trots att man dödat upphovsmannen bakom 9/11. 

Efter det kaotiska tillbakadragandet från Afghanistan ifrågasätter många nu vad USA, Nato och dess partnerländer egentligen har uppnått under dessa 20 år. 

Det är en befogad fråga med tanke på de resurser som investerats, talibanernas snabba återkomst, färska IS-dåd och rapporter om aktiva al-Qaida-celler globalt. 

Förutom det växande användandet av drönare har USA heller inte utvecklats nämnvärt militärt under perioden. Man har inte behövt det, med tanke på hur teknologiskt överlägsna amerikanerna varit motståndaren. 

Men det har uppenbart inte räckt för att utrota en ideologi.

I ett längre perspektiv lär USA:s krig mot terrorismen inte bli ihågkommet som något mer än en parentes. 

Medan den amerikanska statsförvaltningen fokuserat på Afghanistan, Irak, Iran, Syrien etc har andra aktörer tillåtits flytta fram sina positioner på den globala scenen. Särskilt Kina. 

Peking har blivit allt mer aggressivt i olika sammanhang i takt med att ekonomin och därmed självförtroendet vuxit. USA är fortfarande världens enda supermakt, men man utmanas på allt fler håll – inte minst inom teknologi. 

2019 gick kineserna om USA i antalet godkända patent per år.

Det är frestande att spekulera om hur läget hade sett ut om USA dragit sig ur Afghanistan och avslutat kriget mot terrorismen efter elimineringen av Usama bin Ladin 2011, när Barack Obama ville satsa på ”Pivot to Asia”. 

Nu blev det inte så, den asiatiska satsningen fick vänta. Kineserna gavs fri lejd i ytterligare några år.

Det krävdes uppenbarligen en okonventionell president som Donald Trump för att bryta med traditionen och syna kinesernas fulspel. 

Trots tveksamma metoder krattade han manegen för sin efterträdare, vilket han förtjänar beröm för.

Joe Biden har med all tydlighet visat att han tänker fortsätta på samma spår. Ett av huvudmotiven för den hastiga utmarschen från Afghanistan ska ha varit just presidentens vilja att fokusera på Kina. 

Trots dagens extrempolariserade politiska landskap finns ett brett stöd bland amerikanerna för att konfrontera Kina, vilket faktiskt liknar det läge som George W Bush befann sig i efter attackerna 2001. 

Lika lite som Texas-republikanen hade något val då har Joe Biden något val nu. Kraftmätningen med Kina är oundviklig. 

Frågan är snarare hur den kommer att se ut.

Under våren har Joe Biden talat om behovet av att en global ”demokratiallians” tar sig an världens diktaturer med Kina i spetsen. 

Och då syftar han sannolikt inte på någon militär konfrontation, vilket det knappast finns stöd för bland de krigströtta amerikanerna. 

Till skillnad från kriget mot terrorismen, som i allt väsentligt handlat om vapen och ammunition, kommer kraftmätningen med Kina att kräva mer av USA – mer strategi, långsiktighet och ett betydligt bredare perspektiv. 

Näringslivet kommer i stor utsträckning att blandas in, kulturen och forskarsamhället likaså, men även till viss del militära resurser. 

Inte minst kommer USA att ännu en gång behöva sina allierade.

 


Innehåll från KungsledenAnnons

Framtidens kontor: Från arbetsplats till livsplats

Låt livet bli en del av jobbet inte tvärt om. A human centric workplace.
Låt livet bli en del av jobbet inte tvärt om. A human centric workplace.

Arbetslivet postcorona är i stor förändring. Kontoret ska vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Kungsledens Symbiotic Concept utgår från denna nya verklighet. De tror på att skapa stadsdelar, byggnader och arbetsplatser som inte bara utgår från hur människor vill arbeta, utan från hur de vill leva. 

En av kontorets viktigaste uppgifter blir att vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Kungsledens första Symbiotic Office är det nya huvudkontoret, the Rotterdam District, i Värtahamnen. 

– Det är en fantastisk känsla att komma till vårt nya HK. Här har vi utvecklat hälsosamma och kreativa miljöer – utifrån vad hjärnan behöver, som på riktigt ger positiv effekt på välmående, kreativitet och produktivitet. Arbetsplatsen blir ett konkurrensmedel för att behålla och attrahera talanger, säger Hanna Brandström, Head of People and Culture på Kungsleden. 

Läs mer om Kungsledens första Symbiotic Office här.

Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie öppnade portarna precis. En plats som fungerar i symbios med människan. Som utgår från hur livet ser ut för människor med livspussel att lösa, en vilja att leva hållbart och ett behov av att mötas.

Tina Lindh, affärsutvecklare på Kungsleden, har lett utvecklingen av Symbiotic Concept med utgångspunkten att fastigheter och områden ska sätta människan i centrum.

– Fastighetsbranschen har haft för stort fokus på byggnaden och dess gestaltning. Kontorsbyggnader borde användas som verktyg för att se till att människor mår bra och kan prestera väl. Med ett bra samspel mellan byggnad och människa, jobbar man bättre vilket i sin tur gynnar affärerna, säger hon.

Nyfiken på Symbiotic buildning? Läs mer här! 

Välmående i fokus

Forskning visar att företag uppnår bättre resultat med välmående medarbetare. Fastighetsägare och kontorshyresgäster som gör allt för att skapa effektiva ytor med många arbetsplatser. De borde i stället satsa på att skapa hälsa och välmående som utgår från hur livet ser ut.

– Lokalkostnaden är en bråkdel av kostnaden för ett företag. Personalen står för runt 90 procent av totalkostnaderna. Effekterna som kan uppnås om man får medarbetarna att prestera bättre blir alltså mycket större, säger Tina Lindh. 

En arbetsplats där allt hänger ihop – mer tid för dig 

Med Kungsledens koncept Symbiotic Concept får hyresgästen en genväg, genom att mycket av det som skapar hälsa och välbefinnande ingår i hyran. Konceptet utgår ifrån vad forskningen visar är viktigt för att människor ska må bra. 

– Vi har identifierat fyra hörnstenar för Symbiotic building: hälsa, service, intelligens och natur. Med modern teknik bygger vi in intelligens i byggnaden som både underlättar och möjliggör för individen att förenkla sin vardag och förebygga stress. Byggnaden får också ett stort utbud av service integrerad med intelligens, säger Tina Lindh och avslutar: 

– Människan har en dragning till naturen som inspirerar oss och får oss att må bra, det kallas biofili. Detta styr hur vi utformar och inreder inomhusmiljön. Växtlighet, naturliga material, temperaturzoner, ljus och ljud bidrar till att få in naturen i huset. Hälsa och välbefinnande är styrande för alla våra val av lösningar, material och system.

Om Eden och The Rotterdam District: 

Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie. Biofilia och hälsofaktorer styr utformningen av inomhusmiljön. Intelligens utgör grunden för både en resurssnål drift och en enklare vardag för de som arbetar i huset. En serviceoperatör i huset säkrar alla typer av service. Läs mer här.

I The Rotterdam District ligger Kungsledens HK, som är det första Symbiotic Office. Utformat i enlighet med de fyra hörnstenarna och neurodesign – vad hjärnan behöver. Kreativitet, fokus, återhämtning, fysisk aktivitet och gemenskap. Läs mer här.

 

Mer från Kungsleden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kungsleden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?