1515

Kräv en väg ut

Österrikes regering presenterade veckan före påsk en plan för att öppna samhället. Den 14 april ska mindre butiker låsas upp och därefter ska alla restriktioner successivt avvecklas.

STATSSTÖD. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke presenterar förslag på statligt räddningspaket till företag som drabbas av åtgärder på grund av coronakrisen. Han bör också ställa krav på en exitstrategi.
STATSSTÖD. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke presenterar förslag på statligt räddningspaket till företag som drabbas av åtgärder på grund av coronakrisen. Han bör också ställa krav på en exitstrategi.Foto:Claudio Bresciani/TT

Tyskland har samma planer, enligt läckta medieuppgifter. Kriteriet för Merkel är att fördubblingen av antalet smittade tar mer än tio dagar. Där är man snart och då anses smittspridningen vara så långsam att samhället kan öppna upp. Danmark och Norge har satt tidsgränser och mål för när nedstängningar och gränshinder ska bort, liksom Italien, Spanien och Frankrike. Danmark och Spanien börjar direkt nu efter påsk.

Dessa länder har som bekant gått mycket längre än Sverige och har större behov av att sätta bortre gränser, men det epidemiologiska tänkandet och konsekvenserna för samhälle och ekonomi är likartade. Smittspridningen ska om möjligt bromsas för att klara flaskhalsar i vården och skadorna på ekonomin är de värsta sedan andra världskriget.

Sverige har än så länge inte presenterat någon avvecklingsplan. Lika lite som det fanns en klart formulerad och utvecklad plan i inledningen av krisen finns det nu en plan för att komma ur den. S-ledningen tycks uppskatta det diffusa läget som lämnar stort utrymme till regeringen och åt statsministerns tilltagande moralismer.

Lika bekymmersamt är att trycket utifrån är så svagt. Med undantag för enskilda röster som Hessius, Urwitz, Voltaire och Berner har få personer i näringslivet formulerat ett motstånd till regeringens linje. Istället har bransch efter bransch ropat på massiva statliga stödpaket och tävlat om att klassas som samhällsbärande. Paniken är förståelig när inkomsterna plötsligt går ner mot noll men det är anmärkningsvärt hur följsamma marknadsaktörerna har varit när regeringar aktivt går in och släcker deras verksamheter.

Centralorganisationen Svenskt Näringsliv, som har resurser att tänka, har under hela krisen krävt större statliga stödåtgärder men inte sagt ett ord om att nedstängningsåtgärderna måste ha bortre tidsgränser och lyftas bort så snart det är möjligt.

Man lär sig mycket på en vecka. Debatten om utdelningarna visar hur demoraliserande det är att ropa efter staten. Det räckte med att ministrarna visslade för att bolagsstyrelserna skulle stoppa utdelningarna och därmed det viktigaste flödet av riskkapital. Och detta är bara början. Om de hittills presenterade stödåtgärderna förverkligas kommer 2020-talet domineras av krav på vinstbegränsningar, utdelningsstopp, fortsatt statligt ägande i de räddade företagen och krav på olika moderiktiga motprestationer från företagen.

Där staten går in går det fria näringslivet ut. Sverige har en opportunistisk politisk klass, strykrädda myndigheter och artiga medier. Undfallenhet skönmålas som tillit. Vinst, ägande och fritt företagande är inga säkra landvinningar. Om man låter staten bära näringslivet under en längre tid går vi rakt in i en ny statsinterventionistisk era.

Oppositionen har än så länge varit försiktig. Moderaterna, vars inre kabinett har juridisk bildning, glimtade till under påskveckan och öppnade för ett slags skadeståndstänkande. I normala fall kan företag gå till skiljedomstol om stater plötsligt förstör deras affärer. Men i övrigt har den lilla vänsterregeringen i huvudsak fått fri och gränslös lejd. De ekonomiskpolitiska talespersonerna för C och L nickar artigt när finansministern låter som en 1980-talssocialist.

Även om Sverige har få formella restriktioner och även om ekonomin i hög grad är beroende av omvärldens åtgärder är även vårt samhälle i behov av en exit-plan. Det är dags att näringsliv och opposition kräver en sådan. Att låta regeringen gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten duger inte. Den besitter ingen ekonomisk eller politisk kompetens och har inte till uppgift att syssla med avvägningar mellan olika värden.

När smittspridningskurvorna pekar åt rätt håll bör Sverige likt våra övriga grannländer besluta om en plan för att avveckla nedstängningen och rekommendationerna, som har fått ett mycket starkt genomslag. Fortsätt med handtvätt, folkvett, de nya roliga hälsningsritualerna och var försiktig med äldre. Men skicka tillbaka ungdomarna till gymnasier och universitet, ge Universitets- och högskolerådet i uppgift att arrangera högskoleprovet i maj, ta bort de skissartade gränserna för folksamlingar, mobilisera hela UD-apparaten för att få bort alla internationella gränshinder och värna den fria rörligheten inom landet.

Det tål att upprepas: strategin har aldrig varit att hindra smittan utan att bromsa den för att klara vårdens kapacitet. Antalet inlagda patienter på IVA är stabilt. Situationen i äldreomsorgen är svårare än vanligt och personalen är hårt pressad, men överdödligheten i Sverige är än så länge inte så stor och kopplingen till stängda gymnasier är svag.

Att snabbt återgå till det normala är den i särklass viktigaste åtgärden för att stödja företag och återfå ekonomisk styrka. Näringslivet kan inte lita till att oppositionen ska öka trycket eller att finansdepartementets ledning plötsligt ser ljuset. Ingen annan kommer att göra jobbet. Företagsledningarna och företagarorganisationerna måste själva argumentera för sin sak och för sin frihet.


Innehåll från VerizonAnnons

Här är framtiden inom nätverkssäkerhet: ”Har en enorm potential”

Det finns många tydliga fördelar med digitaliseringen för företag. Men verkligheten är att många team som arbetar med affärsteknologi har svårt att hantera och säkra en komplex och mångfacetterad it-miljö. Det nya säkerhetskonceptet Secure Access Service Edge kommer att omdefiniera företagets framtid.

Läs rapporten: Så skyddar du din organisation från cyberhot.  

I dag är många företag oroliga över ökningen av it-säkerhetshot. Hur ska de lyckas balansera tryggheten och säkerheten i sin molnbaserade infrastruktur i takt med den tekniska utvecklingens framfart?

Uppkomsten av en ny hybrid arbetsmodell medför många fördelar som till exempel högre produktivitet och bättre mående bland de anställda. Samtidigt är säkerhetsaspekterna tillräckligt oroande för att ge även det mest snabbrörliga och progressiva it-teamet huvudvärk. 

Enligt säkerhetsrapporten ”Verizon Data Breach Investigations Report”, beror 85 procent av alla dataintrång på den mänskliga faktorn. Digitaliseringen i samhället är med andra ord en dröm för många cyberbrottslingar. Vi använder allt fler appar, enheter och plattformar samtidigt som vi har en hybrid arbetsmiljö. Men det går att omvärdera nätverkssäkerheten med hjälp av Secure Access Service Edge, SASE. 

Säkerheten är en grundläggande beståndsdel av nätverket

Begreppet myntades av Gartner 2019 och innebär huvudsakligen att ett företags nätverk kopplas samman med avancerade och robusta nätverkssäkerhetstjänster, som till exempel Zero Trust-nätverksåtkomst, brandvägg som tjänst och Cloud Access Security Broker. Men för vissa företag, som Verizon Business, har konceptet SASE funnits långt innan Gartner namngav det; för att garantera att säkerheten är en grundläggande beståndsdel av nätverket, samtidigt som molnerbjudanden alltid har varit centrala för företaget. 

Enligt en undersökning från Dell’Oro Group spås SASE-marknaden som helhet uppnå en årlig tillväxttakt på 116 procent och uppgå till 5,1 miljarder dollar 2024. SASE har en enorm potential. Om tre år kommer fyra av tio företag att ha strategier för införande av SASE. Det faktum att SASE-infrastruktur finns i molnet gör det lättare för företag att optimera sin åtkomstprestanda och sammanlänka sina resurser, oavsett plats. Fördelarna är bland annat minskad utvecklingstid, snabbare speed-to-market och förbättrad flexibilitet.

När det gäller SASE så finns det ingen lösning som passar alla företag. Verizon Business konstaterar att det är viktigt att arbeta tillsammans med en partner som förstår komplexiteten i de nätverks- och säkerhetsfunktioner som ingår i SASE. 

När företag i allt högre grad använder molnet, distansarbete och är beroende av nyare teknik, som 5G och höghastighetsinternet, kommer ”rena” SD-WAN-lösningar utan integrerad säkerhetsfunktionalitet att få det svårt att förse företag med den säkerhet de önskar. 

Läs mer om hur du skyddar din komplexa digitala miljö 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?