Annons

Kör över MP och gör upp med M

Efter att ha arbetat i ett år och grundligen misslyckats med en blocköverskridande enighet presenterade Migrationskommittén på tisdagen sitt slutresultat.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tar emot migrationskommitténs betänkande av kammarrättspresident Thomas Rolén.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tar emot migrationskommitténs betänkande av kammarrättspresident Thomas Rolén.Foto:Marko Säävälä/TT

Syftet var att hitta en permanent lösning som ska ersätta den tillfälliga lagstiftningen som kom under flyktingkrisen 2015. Resultatet är en lista om 26 punkter med hoppande parlamentarisk förankring. S stöder alla punkter. Mp stöder tre.

Huvudproblemet är att de två regeringspartierna har helt olika målsättningar. MP lovade före och efter valet att en ny migrationspolitik ska bli mer generös. Socialdemokraterna lovade före och efter valet det motsatta.

I riksdagen finns en stor majoritet för en stram migrationspolitik. S och M har liknande ståndpunkter. Men Mp hotade i somras med att hoppa av regeringen om S gör upp med M på egen hand. Mp har till och med försökt stoppa en remissbehandling av kommitténs förslag.

Efter sensommarens uppmärksammade vapenvåld och polisledningens larm om att 40 utländska släktbaserade kriminella gäng härjar i svenska förorter tycks S-ledningen bestämt sig för att gå vidare med processen i riksdagen. Det gör den rätt i, både i sak och politiskt.

Sverige måste under många år framöver ha en avsevärt mindre och mer realistisk flyktingrelaterad migration. 2010-talets experiment var lättsinnigt, dyrt, skapade fattigdom, kriminalitet och politisk instabilitet. Man har ett moraliskt ansvar för att rädda livet på så många som möjligt men inte för att ta livstidslångt försörjningsansvar.

Politiskt har S stort förhandlingsutrymme. Migrationsfrågan har överskuggat tre val och förgiftat lika många mandatperioder. Frågan kan inte ännu en gång dikteras av småpartier.

Mp vill inte ha extraval nu. Om partiet skulle hoppa av regeringen kommer det rimligen kvarstå som stödparti, med eller utan en ny regeringsbildning. L och C låste fast sig vid S då de motiverade januariavtalet med att det hindrar fascismen att ta makten. Med de orden är det svårt att backa tillbaka till det borgerliga lägret.

S har då och då visat att man är beredd att ta svåra beslut för att ta ansvar för landet. Detta är ett sådant tillfälle. Det går inte att vänta till nästa mandatperiod. Kör över Mp och gör upp med M. Det skulle väcka respekt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?