1515

Konkurrera inte med Kina med Kinas metoder

Vid sidan av vaccinutrullningen pågår ett omfattande strategiarbete inom EU. Nyckelorden är motståndskraft och konkurrenskraft: Hur ska unionen stå bättre rustad inför nästa kris? Och hur ska man kunna mäta sig med Kina och USA?

INDUSTRISTRATEGI. Den 27 april presenteras EU:s uppdaterade industristrategi som väntas innehålla förslag om att luckra upp unionens statsstödsregelverk och konkurrenslagstiftning, vilket Frankrike och Tyskland driver. Syftet är att öka takten i den gröna och digitala omställningen, men även ökad konkurrenskraft gentemot omvärlden.
INDUSTRISTRATEGI. Den 27 april presenteras EU:s uppdaterade industristrategi som väntas innehålla förslag om att luckra upp unionens statsstödsregelverk och konkurrenslagstiftning, vilket Frankrike och Tyskland driver. Syftet är att öka takten i den gröna och digitala omställningen, men även ökad konkurrenskraft gentemot omvärlden.Foto:John MacDougall

Arbetet är på alla sätt motiverat. Bryssels rykte både externt och internt var skamfilat redan när den nya EU-kommissionen tillträdde i december 2019, mitt i den farsartade brexitprocessen. 

Och det har knappast blivit bättre sedan dess.

Planen är att använda pandemins samhällsomstörtande kraft och göra unionen och våra bolag mer gröna, digitala och, framför allt, konkurrenskraftiga. 

Samtidigt vill man stärka den ”strategiska autonomin”, det vill säga minska beroendet av omvärlden.

Det sistnämnda är något Frankrike drivit länge, men då främst inom försvarsområdet. Nu har konceptet fått både bredare innebörd och stöd. 

Man pratar bland annat om att sätta upp ett europeiskt beredskapslager för sjukvårdsmateriel och åtgärder för att minska globala värdekedjors sårbarhet.

Förklaringen till detta går bortom pandemin. Donald Trumps framfart, med ifrågasättandet av Nato och bakbindandet av WTO, tycks ha fått Angela Merkel med flera att inse den sårbarhet som beroendet av omvärlden i allmänhet och USA i synnerhet innebär.

Det är en sund insikt när man pratar försvarspolitik. EU och dess medlemsstater måste ta ansvar för sin egen säkerhet. 

Men att applicera samma inåtvända tänk på handel, industri- och forskningspolitik är däremot ett misstag – speciellt om man är ute efter ökad konkurrenskraft.

Nu kommer nämligen signaler om att EU-kommissionen vill göra flera av de undantagsregler som införts under pandemin permanenta, vilket väntas framgå i den uppdaterade industristrategi som ska presenteras den 27 april.

Det gäller bland annat statsstöd till enskilda bolag. EU-kommissionen vill snabba på den gröna och digitala omställningen genom att förse lovande bolag med kapital, inklusive från pandemistödpaketet. 

Enligt den svenska närings- och EU-ministerns debattartikel i Di nyligen ska stödet dock bara ges i särskilda fall, där det finns uppenbara marknadsmisslyckanden, och till bolag inom ”strategiskt utpekade industriella ekosystem”.

Det finns också uppgifter om att EU-kommissionen vill begränsa möjligheterna för europeiska bolag att ha forskningssamarbeten med aktörer utanför EU.

Som problemen kring EU:s så kallade taxonomi visat blir det aldrig bra när politiker försöker att övertrumfa marknadskrafterna. I taxonomi-fallet vill man styra kapital i ”rätt” riktning genom att definiera begreppet hållbarhet.

Samma problem lär infinna sig om politikerna ska börja definiera vad som är ett marknadsmisslyckande och vilka ekosystem som är strategiskt statstödberättigade. 

Man riskerar att hamna på ett sluttande plan.

EU-kommissionens intentioner är goda, men effekterna kan bli förödande. Förslagen går stick i stäv mot unionens grundvärden om rättvis konkurrens, fri rörlighet och frihandel och kan leda till snedvriden konkurrens och en gradvis urholkning av konkurrenskraften.

Hela initiativet andas desperation, vilket förvisso inte är konstigt. EU-kommissionen är uppenbart sugen på att revanschera sig efter pandemimisslyckandet och brexit. 

Och stressen över de kinesiska handelsmetoderna ökar, inte minst bland fransmän och tyskar, som driver på för de nya reglerna.

Men svaret kan inte vara att anamma Kinas metoder, som vi spenderat åratal åt att kritisera.

Tyvärr finns ju britterna inte längre kvar vid förhandlingsbordet i Bryssel, vilket ökar risken för att den aktivistiska nya EU-kommissionen och högljudda medlemsstater får sin vilja igenom.

Här har därför Sverige en viktig roll att spela. Tillsammans med likasinnade medlemsstater måste vi stå upp för frihandeln, för rättvis konkurrens, innan dessa långtgående idéer klubbas.

EU har definitivt en viktig roll att spela för den gröna och digitala omställningen. Men det bör stanna vid att tillgodose förutsättningarna, det vill säga infrastrukturen. 

Som den senaste tidens börsutveckling visat sköter marknaden kapitalallokeringen till bolag med framtidens förtecken alldeles utmärkt på egen hand.


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper de ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson. 

Läs mer om hur du kan flytta din pension till Avanza här. 

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Få bättre koll på din pension – och hur du gör för att flytta den ifrån onödiga avgifter här. 

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.

2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.

3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter. Här kan du läsa mer om hur du flyttar din tjänstepension till Avanza.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?