Hoppa till innehållet

Annons

Konflikten med Polen måste lösas politiskt

I tisdags kom Polens premiärminister Mateusz Morawiecki till Strasbourg för att hålla tal i Europaparlamentet.

INGEN SAMSYN. Ursula von der Leyen och Mateusz Morawiecki möttes i tisdags morse i Europaparlamentet. Anledningen var ett polskt domstolsbeslut. Men konflikten bör inte lösas juridiskt, utan politiskt.
INGEN SAMSYN. Ursula von der Leyen och Mateusz Morawiecki möttes i tisdags morse i Europaparlamentet. Anledningen var ett polskt domstolsbeslut. Men konflikten bör inte lösas juridiskt, utan politiskt.

Det gjorde också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, och hon uttryckte stark oro över ett beslut i Polens författningsdomstol, som underkänner EU-rättens företräde över polsk grundlag.

Det polska domstolsbeslutet kom tidigare den här månaden, och det hade föregåtts av en anmälan från Polens regering.

Domstolsbeslutet i Warszawa måste i sin tur ses i ljuset av ett uppmärksammat beslut från EU-domstolen i Luxemburg, som konstaterat att polska domstolar inte är oberoende och att en disciplinnämnd för domare måste avskaffas. Detta skedde efter en anmälan från EU-kommissionen.

Två domstolar har alltså underkänt varandra. Och det sker i en kontext där Polen beskrivs som ett land som går i en odemokratisk riktning. Detta är en vid det här laget mångårig strid mellan EU-kommissionen och regeringar i väst å den ena sidan och Polens regering å den andra.

Stefan Löfven sa inför veckans EU-toppmöte att ”EU-kommissionen och EU-domstolen måste agera”. Men konflikten bör inte vara på domstolsnivå.

Mateusz Morawiecki räknade i sitt tal upp ett antal andra fall där nationella domstolar har tagit konflikt med EU-rätten. Han pekade också på att det i Europas länder finns minst sagt varierande sätt att döma i konstitutionella frågor och att domare också utses enligt vitt skilda principer. Vissa länder har författningsdomstolar, andra inte. I vissa länder utses domare av regeringen, i andra länder utses de av andra domare. Det går att diskutera om Mateusz Morawieckis samtliga jämförelser är rimliga, men så länge konflikten hålls på en juridisk nivå måste den här typen av hänvisningar ses som relevanta.

Man måste också se att det finns en gammal och utbredd kritik mot EU-rätten. Den svenska S-regeringen fnös åt domstolens beslut 2005 att apoteksmonopolet måste avskaffas. Och Michel Barnier, brexitförhandlare, EU-kommissionär och nu aspirant att bli fransk president, har nyligen uttalat att Frankrike måste återta sin juridiska suveränitet från EU-domstolen.

Men det finns en annan dimension av händelseutvecklingen, som är mer politisk och principiell. Den handlar om vad EU ska vara för typ av samarbete. Polska regeringens missnöje med EU-domstolen är snarlikt den brittiska kritiken mot domstolens roll, något som var en viktig bakgrund till brexit.

Jämförelsen kan tyckas orättvis eftersom varken polackerna eller deras regering vill lämna EU. Men poängen är att processen med Storbritannien mestadels hölls på ett politiskt och diplomatiskt plan.

I flera europeiska huvudstäder finns en djup misstro mot den nuvarande regeringen i Warszawa. Det gäller inte bara domstolarnas oberoende, utan också pressfriheten och skyddet för minoriteter. En motsvarande misstro finns hos den polska regeringen, som anser att EU-domstolen har en pådrivande roll i utvecklingen mot ”en allt fastare sammanslutning” (an ever closer union) av medlemsländerna. Även denna kritik känns igen från brexit.

Om två år är det val i Polen, vilket mycket väl kan leda till maktskifte. Konflikten med EU kan både gynna och missgynna sittande regering, beroende på händelseutvecklingen. De EU-krafter som vill straffa Polen ekonomiskt bör tänka på detta.

Som situationen nu har utvecklats har Ursula von der Leyen kanske ingen annan möjlighet på kort sikt än att stå fast vid det juridiska spåret, alltså att EU-domstolen har avgjort frågan om polska domstolars oberoende - och att detta är vad som gäller. Men snart måste relationen till Polen få en politisk lösning.

EU-systemet har löst otaliga konflikter med medlemmar, hanterat nästintill självsvåldiga regeringar, räddat länder från ekonomisk undergång och fick till och med till stånd ett avtal med de bångstyriga britterna om livet efter skilsmässan. Det finns en imponerande kreativitet i europeisk politik. Men processer som går ut på att EU ska tillrättavisa länder har regelmässigt misslyckats.

Polen är ett viktigt EU-land. Det är unionens sjätte största ekonomi och var tionde EU-medborgare är polack. För Sveriges del är Polen den sjunde viktigaste handelspartnern i EU.

Att förespråka att Polen borde ut ur EU, eller att samtliga pengaflöden ska strypas, är dårskap, och knappast ett bevis på omsorg om det polska folkets frihet.

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från RoborockAnnons

Hyllar robotdammsugaren med AI: ”Är väldigt lyxigt”

Smart, sköter sig själv – och effektiv mot tuffa fläckar på golvet.

När barnfamiljen fick testa AI-dammsugaren haglade lovorden.

– Den känns som ett komplett städverktyg, säger tvåbarnsmamman Therese om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

Tillsammans med sin man samt två barn på sju och tio år bor hon strax utanför tullarna i Stockholm. Barnen gillar att vara ute och leka, vilket ger vissa konsekvenser:

– Eftersom det är ett gammalt hus med många träd i trädgården kommer det in en del smuts och framför allt pollen just nu. Även om vi inte har småbarn längre blir det även en del grus och damm som barnen drar in, berättar Therese.

En vanlig vecka tar städningen mellan en och tre timmar för familjen, beroende på hur mycket som behöver dammas eller torkas av för hand. Till sin hjälp har familjen en billigare robotdammsugare av ett annat märke.

– Det som har varit negativt är att man själv måste tömma den och att behållaren är liten så du måste tömma ofta. Dessutom är den inte särskilt smart, så fort du har ändrat något från vad den har memorerat så åker den fel eller kör in i saker.

Nu har familjen testat Roborock S8 Pro Ultra i några dagar – och de första intrycken imponerar:

– Det är väldigt lyxigt att den är självtömmande och självrengörande. Det man ska komma ihåg är att dockningsstationen är stor, så det är inget man bara kan gömma under en möbel eller liknande utan det kräver att du har plats.

Själva tekniken bakom städningen får också tummen upp av Therese:

– Jag tycker att den funkar bra. Den har dammsugit och moppat. För mig överraskade moppen positivt, den var väldigt bra och effektiv och tog till och med bort tandkrämsfläckarna på badrumsgolvet. 

Om du jämför Roborock S8 Pro Ultra med er vanliga dammsugare, hur står den sig? 

– Den står sig bra, om inte bättre. Den är lättskött och lätt att komma igång med. Som jag ser det är den stora fördelen är stationen med självtömning, det är oerhört skönt att slippa rengöra själv. 

”Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet”
”Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet”

Trots att familjen har en annan robotdammsugare tror Therese att Roborock S8 Pro Ultra kan spara ytterligare tid på städningen:

– Det är flera timmar, framför allt rengöringen kommer bli så mycket smidigare. För mig är det ett stort plus. Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet.

Skulle du rekommendera andra att satsa på en robotdammsugare?

– Absolut! Har man stora ytor eller vill ha det senaste så är det värt investeringen. Med en robotdammsugare blir städningen av. Vi låter oftast den städa när vi är på jobbet och i skolan, det är oslagbart att komma hem till ett rent hem.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

 

Mer från Roborock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera