Det, och att matpriserna ökat mer i Sverige än andra nordiska länder, väcker ilska. Vänsterpartiet har ropat efter pristak på mat. Ica varnar för hot mot personal och butiker. Finansminister Elisabeth Svantesson har kallat till sig Ica, Coop och Axfood till möte och menar att det är ”oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan”.
Livsmedelsbranschen försvarar sig med höjda kostnader för leveranser och drift av butiker, en svag krona och dåliga skördar, vilket givetvis spelar in. Men en annan förklaring är också att marknaden präglas av svag konkurrens. Ica kontrollerar till exempel över hälften av dagligvaruhandeln. Och bristen på konkurrens bär kommuner ett stort ansvar för.
Genom plan- och bygglagen har kommuner enorm makt över hur mark används och byggnader ser ut. Det påverkar etableringar genom att kommuner kan sätta stopp för butiker, begränsa dess storlek och styra dem till specifika områden.
I en rapport från 2018 menar Konkurrensverket att plan- och bygglagen kan försvåra för mindre och nya aktörer i livsmedelsbranschen, framför allt genom nekad tillgång till bra butikslägen som är viktigt för konkurrensen. Det krävs ”finansiell kraft, erfarenhet och goda kontakter med kommunerna” för att få de bästa lägena vilket premierar större aktörer.
Kanske kan det delvis förklara varför bara 13 procent av dagligvaruhandeln i Sverige är lågprisbutiker, medan motsvarande siffra i Norge är 68 procent enligt Handelns utredningsinstitut. Att det enbart skulle bero på att norska konsumenter ”efterfrågar billigare alternativ” duger inte.
Att kommuner säger nej till lågprisbutiker finns det också exempel på, såsom att Axfood vill öppna Willys-butiker i Lerum, Falun och Östersund men inte kommer framåt. I den senare ser kommunen inte behov av ytterligare livsmedelsbutiker, hushållen skulle nog inte hålla med.
När chefen för Konkurrensverket besökte näringsutskottet på torsdagen sa han att konkurrensen mellan butiker är ”ganska hård”, men som de själva påpekat kan den bli bättre. Klåfingriga kommuner ska inte stå i vägen för ökad konkurrens och lägre priser. Precis som företagen måste de ta sitt ansvar.
Lyssna på det senaste avsnittet av Di:s ledarpodd om de amerikanska bankkrascherna och hur Alecta hamnade i händelsernas centrum.