Annons

Kommunerna har ett ansvar för matkonkurrens

LEDARE. Alla inflationsmått för februari pekar uppåt och den drivande faktorn är matpriserna. Det har misstänkts av den som botaniserat i grönsaksdisken och bekräftas av nya siffror från SCB. Prisökningen för livsmedel landade på nästan 21 procent jämfört med i fjol, den högsta noteringen sedan 1951.

LÅGPRIS. Axfood vill öppna Willys-butiker i Lerum, Falun och Östersund men kommer inte framåt. I den senare ser kommunen inte behov av ytterligare livsmedelsbutiker, hushållen skulle nog inte hålla med.
LÅGPRIS. Axfood vill öppna Willys-butiker i Lerum, Falun och Östersund men kommer inte framåt. I den senare ser kommunen inte behov av ytterligare livsmedelsbutiker, hushållen skulle nog inte hålla med.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Det, och att matpriserna ökat mer i Sverige än andra nordiska länder, väcker ilska. Vänsterpartiet har ropat efter pristak på mat. Ica varnar för hot mot personal och butiker. Finansminister Elisabeth Svantesson har kallat till sig Ica, Coop och Axfood till möte och menar att det är ”oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan”.

Livsmedelsbranschen försvarar sig med höjda kostnader för leveranser och drift av butiker, en svag krona och dåliga skördar, vilket givetvis spelar in. Men en annan förklaring är också att marknaden präglas av svag konkurrens. Ica kontrollerar till exempel över hälften av dagligvaruhandeln. Och bristen på konkurrens bär kommuner ett stort ansvar för.

Genom plan- och bygglagen har kommuner enorm makt över hur mark används och byggnader ser ut. Det påverkar etableringar genom att kommuner kan sätta stopp för butiker, begränsa dess storlek och styra dem till specifika områden.

I en rapport från 2018 menar Konkurrensverket att plan- och bygglagen kan försvåra för mindre och nya aktörer i livsmedelsbranschen, framför allt genom nekad tillgång till bra butikslägen som är viktigt för konkurrensen. Det krävs ”finansiell kraft, erfarenhet och goda kontakter med kommunerna” för att få de bästa lägena vilket premierar större aktörer.

Kanske kan det delvis förklara varför bara 13 procent av dagligvaruhandeln i Sverige är lågprisbutiker, medan motsvarande siffra i Norge är 68 procent enligt Handelns utredningsinstitut. Att det enbart skulle bero på att norska konsumenter ”efterfrågar billigare alternativ” duger inte.

Att kommuner säger nej till lågprisbutiker finns det också exempel på, såsom att Axfood vill öppna Willys-butiker i Lerum, Falun och Östersund men inte kommer framåt. I den senare ser kommunen inte behov av ytterligare livsmedelsbutiker, hushållen skulle nog inte hålla med.

När chefen för Konkurrensverket besökte näringsutskottet på torsdagen sa han att konkurrensen mellan butiker är ”ganska hård”, men som de själva påpekat kan den bli bättre. Klåfingriga kommuner ska inte stå i vägen för ökad konkurrens och lägre priser. Precis som företagen måste de ta sitt ansvar.

Lyssna på det senaste avsnittet av Di:s ledarpodd om de amerikanska bankkrascherna och hur Alecta hamnade i händelsernas centrum.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera