Hoppa till innehållet

Annons

Kommuner bör inte fakturera godtyckligt

LEDARE. I samband med coronakrisen har företagens villkor kommit upp till diskussion. 

Foto: Björn Larsson Rosvall

Det har handlat om skattebördan, kostnaden för att anställa och statens stödinsatser. Ingen kan längre tro att företagande är något enkelt eller automatiskt lönsamt. Och förutom att utveckla sin affärsidé och sälja sin produkt måste man också förhålla sig till myndigheter, i goda tider och när det råder kris. Kanske verkar man i en bransch där kommunerna har tillsynsansvar, och då kan man ha oturen att dessa uppgifter sköts dåligt (utom faktureringen då).

Näringslivets Regelnämnd, NNR har nyligen publicerat en genomgång av livsmedelskontrollen. Där konstateras att skillnaden i kontrollavgift för en livsmedelsbutik med 45 anställda är 33.000 kronor om året. Så mycket mer kostar alltså den lagstadgade myndighetsutövningen i den dyraste kommunen än i den billigaste. Timtaxorna varierar mellan 842 och 1.522 kronor.

Organisationen Företagarna har kommenterat den nya rapporten på sin webbplats. Där konstaterar man att kommunernas inspektioner alltför ofta handlar om pekpinnar i stället för guidning och vägledning. Organisationen Sveriges bagare och konditorer uppger att många kommuner fakturerar för arbete som de aldrig utfört.

Då och då dyker det upp groteska exempel på tillsynsavgift. För några år sedan fick nattklubben Park Lane en faktura på 15 600 kronor (8,5 timmar) för att en tjänsteman från Göteborgs stads miljöförvaltning hade besökt klubben och mätt ljudnivån. Tjänstemannen hade ätit en trerätters middag, tittat på den nästan två timmar långa showen och druckit kaffe. ”Det är viktigt att inspektören smälter in och kommer lite festklädd”, kommenterade en kommunal chef för Aftonbladet.

Hur många restaurangägare vågar protestera, som Park Lanes ägare faktiskt gjorde? Med tanke på den makt som kommunen har när det gäller miljö, livsmedel, serveringstillstånd och bygglov är det inte konstigt om många betalar fast fakturan är helt orimlig.

Kommunernas roll för företagsklimatet är förbisedd i debatten. Och det är uppenbart att när kommunerna har getts ett långtgående tillsynsansvar så har det inte skett med tillräcklig hänsyn till företagande och rättssäkerhet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera