1515

Kommunal vilseleder sina medlemmar

Fackförbundet Kommunal hoppar av LO:s samordning inför avtalsrörelsen. Det är ett beslut som knappast kommer att gynna förbundets medlemmar.

Kommunalbasen Tobias Baudin.
Kommunalbasen Tobias Baudin.Foto:Anders Wiklund/TT

Den här onsdagen samlas LO för att inleda avtalsrörelsen. Det ville alltså Kommunal inte invänta. Förbundet vill inte anpassa sig till märket, trots att märket inte ens är satt ännu.

Märket är den löneökningsnivå som parterna i industrin kommer fram till. Tanken är att den ska gälla hela arbetsmarknaden, och detta system har gett Sverige två decennier av stabila reallöneökningar. Att Sveriges ekonomi är i ordning är mest betydelsefullt för de offentliganställda. Man kan alltså säga att industrins förhandlingsupplägg leder till verkliga löneökningar också i den kommunala sektorn.

Det är den konkurrensutsatta industrin som ger de ekonomiska ramarna. Det är därför industrin ska gå före med sina förhandlingar. Inte för att någon – vilken som helst  – ska vara först ut. Det är exportindustrins pengar som betalar Sveriges välfärd, om man ska spetsa till det.

Det är vad man får i plånboken som räknas. Mellan 2006 och 2013 fick undersköterskor en reallöneökning på 2.000 kronor. Sedan 2014 har det blivit en reallöneökning på ytterligare 2.000 kronor. Därutöver innebär jobbskatteavdraget att den disponibla inkomsten för undersköterskor är 2.100 kronor högre. Totalt 6.000 inflationssäkrade kronor.

Det här berättar inte Kommunals ledning för sina medlemmar. I stället framställs det som om det är möjligt att via avtalsrörelse (och eventuella stridsåtgärder) lyfta stora yrkesgruppers löner i förhållande till andra gruppers.

Tanken går till 2002. I ett av sina mest vårdslösa vallöften sa Göran Persson att biträden och undersköterskor skulle få högre löner. Hur skulle Kommunal i det läget kunna undvika att ta en hård strid för högre löner? Det blev storstrejk året därpå, med enda resultat en marginell skillnad mot medlarnas bud. Kommunal borde också ha besinnat den uppenbara skillnaden mellan privat och offentlig sektor när det gäller strejkvapnet. När Kommunal strejkar tjänar arbetsgivaren ekonomiskt på det, till skillnad från privata företag.

Kommunals ordförande borde hålla sig till den rådande förhandlingsmodellen. Dessutom borde han hylla de skattesänkningar som har genomförts för lågavlönade. Skatter och offentliganställdas löner handlar ju om samma kassa.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?