1515

Klimatomställningen kräver hög tillväxt

Sveriges enskilt viktigaste bidrag till lägre utsläpp av koldioxid är den snabba utbyggnaden av kärnkraft under 1970- och 80-talen. Utan den hade Sverige i dag varit ett vanligt europeiskt koleldande land men med stora vattenkraftsresurser.

MÄKTIG. Greta Thunberg har rätt i att mänskligheten måste ändra sitt sätt att leva men fel i att ambitionen står i motsats till tillväxt.
MÄKTIG. Greta Thunberg har rätt i att mänskligheten måste ändra sitt sätt att leva men fel i att ambitionen står i motsats till tillväxt.Foto:TT

Nästa våg i utfasningen av fossila bränslen kom vid millennieskiftet då småhusägarna slängde ut sina oljepannor och installerade den sinnrika teknik som i dagligt tal kallas bergvärme. Det är egentligen ett sätt att utvinna solenergi ur jordskorpan och dess bidrag till dagens energisystem är större än vindkraften.

Nu är vi i inledningen av en omställning av fordonsparken som kommer att gå från fossildrift till eldrift. Prognoserna skiftar något men utfasningen av avgasmotorer kan gå snabbare än man tror. Även signalerna från tillverkare av tunga fordon är överraskande entydiga. De tänker sig en snar fossilfri framtid.

I övriga industrin tänker man likadant. Regeringens samordnare för Fossilfritt Sverige Svante Axelsson har tagit fram färdplaner för olika branscher som gruv, betong, bygg, flyg, skogsnäring, transport, stål, skog, dagligvaruhandel, uppvärmning och sjöfart. Fler kommer. De är just nu de viktigaste dokumenten för svenskt klimatarbete. Gemensamt för dem är företagens villighet att investera i ny teknik och nya arbetssätt för att minska eller eliminera utsläpp av växthusgaser samt att företagen ser fossilfritt som ett sätt att öka konkurrenskraften.

Kärnkraften, villavärmen, eldriften och fossilfri strävan i industrin är alla exempel på att miljön kan värnas av ny teknik, marknad och tillväxt. Utan investeringar och positiva vinstprognoser hos Asea, Nibe och VW hade inget hänt. Det kostar att bygga fossilfria energisystem, borra bergvärme, köpa elbilar och driva masugnar utan kol.

Debatten om tillväxt har kommit och gått i ett halvt sekel. Det man sammanfattningsvis kan säga om erfarenheterna av minustillväxt är att de är dåliga för människor och miljö. Lågtillväxtsamhället Sovjetunionen var en katastrof för miljön. Men det är också sant att tillväxt globalt hittills har ökat utsläpp av koldioxid eftersom mänskligheten bränner kol och gas. Men slutsatsen att tillväxten därmed måste minska är fel. För att snabbt och radikalt minska användningen av fossila bränslen måste tillväxten och teknikutvecklingen av sol-, vind-, vatten- och kärnkraft öka. Därtill måste lagring av koldioxid bli marknadsmässig och får ett brett genomslag.

Om man skulle avveckla fossila bränslen på ett globalt plan utan tillväxt av andra tekniker skulle mänskligheten vara hänvisad till vedeldning för uppvärmning och mat. Då hade skövlingen av världens skogar tagit fart på riktigt och de sociala kostnaderna hade varit enorma.

Därför är den tillväxtfientliga delen av klimatopinionen så destruktiv. Greta Thunberg är värd all respekt för sitt arbete med att uppmärksamma klimathotet, men hon har fel i att ekonomisk tillväxt i sig är oförenligt med minskande koldioxidutsläppen, vilket hon hävdade i sitt tal i New York. Hon har helt rätt i att mänskligheten måste ändra sitt sätt att leva, men den förändringen kräver tillväxt. På samma sätt som investeringarna i vatten, avlopp och utveckling av vaccin har gjort det mänskliga livet mycket friskare kommer en värld som går på sol, vatten och vind att innebära stora investeringar, stora marknader och förhoppningsvis stora vinster.

Utopiska rörelser har ofta och gärna betraktat företag och företagandets drivkrafter som ett hinder. De har alltid haft fel. Den svenska miljöministern som nu jamsar med i den tillväxtfientliga miljörörelsens resonemang är i bästa fall en trendkänslig populist. Hon vet att varje steg mot en renare miljö kräver resurser. Om man ska rulla ut cykelbanor, lägga räls, köpa in höghastighetståg, täta fönster, elektrifiera E4:an, bygga smarta energisystem, odla ekologiskt, göra samhället mer resurssnålt, vara mer ledig och allt annat som MP vill måste man ha en vital ekonomi med minst två procents tillväxt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?