1515

Klimatmötet bör ses som en framgång

Klimatmötet i polska Katowice beskrivs inte som någon stor succé. Det beror på att förväntningarna är fel ställda.

FN:s klimatmöte, COP24, hölls i polska Katowice.
FN:s klimatmöte, COP24, hölls i polska Katowice.Foto:Czarek Sokolowski

Det finns inga förutsättningar för att närmare 200 länder med helt olika resurser och utgångspunkt ska bli överens om omfattningen av framtida naturkatastrofer, hur vi ska stoppa dem och vem som ska betala.

Ändå är det bra att de ses, mötena håller lågan brinnande. Ledamöterna lär känna varandra och delar kunskap och idéer. Någon fullständig enighet kommer aldrig att uppnås, men man kan närma sig varandra och målen ändå. Man bör se det som en stor framgång att så många vill delta i dessa möten, och att bara en handfull länder, även om de inkluderar USA, inte vill skriva under FN:s senaste klimatrapport. Det är viktigt att framhålla små landvinningar snarare än stora låsningar. Miljö- och klimatrörelsens stora problem har alltid varit att de främsta förespråkarna är pessimister. Det gynnar inte framsteg och många slutar lyssna, därför att de ger inget hopp. Man bör i stället se de möjligheter vetenskapliga framsteg skapar.

Att kritisera optimister som årets mottagare av Riksbankens ekonomipris till Nobels minne är inte meningsfullt. En viktig väg framåt går via att sätta ett pris på utsläppen, vilket William Nordhaus med sin modell gjort möjligt.

Vägen framåt går också via bilaterala samarbeten, regionala och lokala experiment med förbud, avgifter, skatter och andra incitament. Den går via företag som utvecklar ny teknik.

Man måste samtidigt förstå att alla länder drivs av egenintressen. Det går inte att argumentera mot att grundläggande behov som måste till fredsställas i dag går före investeringar i framtiden.

Det bästa, för att inte säga det enda, sättet att få med sig länder som Indien är att utveckla billigare alternativ till fossila bränslen, främst kol. Och det skiftet pågår. Sol har numera ett konkurrenskraftigt pris.

Saudiarabien, som inte ville skriva på FN-rapporten, utför en balansakt. Landet är högst medvetet om situationen. Skälet till att de vill börsnotera det statliga oljebolaget Aramco är ju att de behöver pengar, vill minska risk och behöver ställa om sin ekonomi. Man bör se på vad Saudiarabien gör mer än lyssna till vad de säger. Landets naturtillgångar, och därmed primära statliga inkomstkälla, är på väg att förvandlas till sand, strandade tillgångar.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?