Annons

Klimatet vinner på stabil politik

LEDARE. Hållbarhet är på uppsving på marknaden.

OSÄKERHET. Politisk nyckfullhet försvårar beslut, som i den godtyckliga uppdelningen mellan miljöbilar och miljöbovar i bonus-malus systemet.
OSÄKERHET. Politisk nyckfullhet försvårar beslut, som i den godtyckliga uppdelningen mellan miljöbilar och miljöbovar i bonus-malus systemet.Foto:Pontus Lundahl/TT

I dagens bilaga ”Hållbart näringsliv” visar prognosen att privata investeringar i svenska bolag som utvecklar grön teknik under 2019 har uppgått till 483 miljoner euro. Det är en siffra som förutom något undantag ökat sedan 2012. Då var siffran drygt 13 miljoner euro.

Den stigande trenden höjer inte ögonbryn. Hållbarhet ligger i tiden, med hög rang på såväl den politiska agendan som ur konsumentsynpunkt. Att det finns en strategisk aspekt hos företag att adressera frågan om hållbarhet råder det ingen tvekan om.

Enligt en ny hållbarhetsrapport från kommunikationsbyrån The New Division anger 70 procent av tillfrågade bolag att hållbarhet är en del av företagsvisionen, 79 procent har mål om att reducera sin klimatpåverkan och 26 procent siktar på att vara klimatneutrala till 2030. Företagen behövs för att vi ska nå såväl Sveriges som EU:s klimatmål.

Den största andelen av tillfrågade företag i samma rapport anser att politiska beslut ska vara drivkraften bakom en mer hållbar omställning. De sätter spelreglerna för de som är med och tävlar på marknaden. Investeringarna i den typ av grön teknik som krävs för uppfyllelse av klimatmålen är ofta riskfyllda. Om vi lyckas vidareutveckla grön teknik och exportera dessa är vinsterna enorma.

Ett riskmoment för investeringar är osäkerhet. Det är lockande för politiker att detaljstyra marknaden, eller i varje fall ge favoriserade sektorer en extra skjuts. Man väljer vinnare på förhand. Det snedvrider i sig marknaden men skapar även problem när sådana bedömningar ändras och spelplanen ritas om.

Från politiskt håll har man vid upprepade tillfällen påverkat marknaden och ändrat dess förutsättningar på ett sätt som skapat besvär för investeringsbeslut. Bonus malus-systemet från 2018 gjorde godtyckligt att fordon som ena dagen var klassade som miljöbilar över en natt blev miljöbovar och belagda med extra fordonsskatt. I Energiöverenskommelsen från 2016 hade man målsättningar om 100 procent förnybart som senare har fått ändrade förutsättningar. Även om ändringarna i sak har varit bra är det trots allt bevis på politisk inkonsekvens. Det är viktigt att göra rätt från början.

Politisk nyckfullhet skapar osäkerhet för företag och konsumenter, och skadar i förlängningen klimatet. Som alltid önskar marknaden stabila förutsättningar.

 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?