ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Klimatet vinner på stabil politik

  • OSÄKERHET. Politisk nyckfullhet försvårar beslut, som i den godtyckliga uppdelningen mellan miljöbilar och miljöbovar i bonus-malus systemet. Foto: Pontus Lundahl/TT

LEDARE. Hållbarhet är på uppsving på marknaden.

I dagens bilaga ”Hållbart näringsliv” visar prognosen att privata investeringar i svenska bolag som utvecklar grön teknik under 2019 har uppgått till 483 miljoner euro. Det är en siffra som förutom något undantag ökat sedan 2012. Då var siffran drygt 13 miljoner euro.

Den stigande trenden höjer inte ögonbryn. Hållbarhet ligger i tiden, med hög rang på såväl den politiska agendan som ur konsumentsynpunkt. Att det finns en strategisk aspekt hos företag att adressera frågan om hållbarhet råder det ingen tvekan om.

Enligt en ny hållbarhetsrapport från kommunikationsbyrån The New Division anger 70 procent av tillfrågade bolag att hållbarhet är en del av företagsvisionen, 79 procent har mål om att reducera sin klimatpåverkan och 26 procent siktar på att vara klimatneutrala till 2030. Företagen behövs för att vi ska nå såväl Sveriges som EU:s klimatmål.

Den största andelen av tillfrågade företag i samma rapport anser att politiska beslut ska vara drivkraften bakom en mer hållbar omställning. De sätter spelreglerna för de som är med och tävlar på marknaden. Investeringarna i den typ av grön teknik som krävs för uppfyllelse av klimatmålen är ofta riskfyllda. Om vi lyckas vidareutveckla grön teknik och exportera dessa är vinsterna enorma.

Ett riskmoment för investeringar är osäkerhet. Det är lockande för politiker att detaljstyra marknaden, eller i varje fall ge favoriserade sektorer en extra skjuts. Man väljer vinnare på förhand. Det snedvrider i sig marknaden men skapar även problem när sådana bedömningar ändras och spelplanen ritas om.

Från politiskt håll har man vid upprepade tillfällen påverkat marknaden och ändrat dess förutsättningar på ett sätt som skapat besvär för investeringsbeslut. Bonus malus-systemet från 2018 gjorde godtyckligt att fordon som ena dagen var klassade som miljöbilar över en natt blev miljöbovar och belagda med extra fordonsskatt. I Energiöverenskommelsen från 2016 hade man målsättningar om 100 procent förnybart som senare har fått ändrade förutsättningar. Även om ändringarna i sak har varit bra är det trots allt bevis på politisk inkonsekvens. Det är viktigt att göra rätt från början.

Politisk nyckfullhet skapar osäkerhet för företag och konsumenter, och skadar i förlängningen klimatet. Som alltid önskar marknaden stabila förutsättningar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer