1515
Annons

Klimatet har fått nytt pris

Vad stort sker, det sker tyst.

DÄR SÅG JAG FÖRSTA DAGENS LJUS. Trafikverket har ändrat priset på koldioxid i sina samhällsekonomiska kalkyler, vilket bland annat ökar den samhällsekonomiska vinsten för höghastighetsbanan.
DÄR SÅG JAG FÖRSTA DAGENS LJUS. Trafikverket har ändrat priset på koldioxid i sina samhällsekonomiska kalkyler, vilket bland annat ökar den samhällsekonomiska vinsten för höghastighetsbanan.Foto:Fredrik Sandberg/TT

I alla fall på Trafikverket, landets i särklass största upphandlare av infrastruktur. Verkets ekonomer har chockhöjt priset på koldioxidutsläpp med 500 procent, vilket ändrar kalkylerna för alla byggen.

Först en bakgrund. För att kunna sålla bland planerade och önskade projekt gör Trafikverket samhällsekonomiska kalkyler. Till sin hjälp har man en expertgrupp med ekonomer, den så kallade ASEK-gruppen (Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn.)

Det är en ganska sträng samling. När man läser hur de tänker förstår man varför svenska staten sedan ett kvarts sekel är försiktig med ban- och vägbyggen. Den samhällsekonomiska kalkylen är gjord för att kunna säga nej till stora idéer.

ASEK sätter pris på konkreta saker som restid, trängsel, trafiksäkerhet och buller och sedan räknar Trafikverket. Om tiden och trängseln minskar, olyckorna blir färre och behovet av bulleråtgärder är små får projektet grönt ljus. Den svenska samhällsekonomiska kalkylen har inget pris på infrastrukturprojektens egentliga syfte, att ekonomin och samhället ska fungera bättre. Sådana dynamiska effekter anses för osäkra. Om exempelvis Jönköping skulle bli riksnavet i en ny höghastighetsbana räknar ASEK inte med den ekonomiska tillväxten som uppstår i Jönköping. Och ingen annanstans längs banan heller, inte ens i det svartsjuka Stockholm.

Däremot räknar ASEK med en negativ dynamik på 30 procent för varje skattekrona som infrastrukturprojekten kostar. Om en bro kostar 1 miljard kronor att bygga räknas priset till 1,3 miljarder eftersom skatteuttaget på 1 miljard antas skada ekonomin med 300 miljoner kronor. Så räknar staten ingen annanstans. Men när man ska bygga är skatt nästan stöld, helt säkert något skadligt.

ASEK har också haft ganska låga priser på klimatrisken. Den samhällsekonomiska kostnaden för att släppa ut 1 kilo koldioxid beräknas till 1,14 kronor, vilket är en låg siffra i internationell jämförelse. Tyskland ligger dubbelt så högt. Försiktigheten går att förstå eftersom klimatprognoserna är så osäkra och ASEK vill hålla på sin nyktra syn. Samtidigt motiveras många infrastrukturprojekt politiskt av klimatskäl varför det låga priset inte ligger i fas med hur resten av samhället värderar klimatrisken.

Så plötsligt händer det. I början av september släppte Trafikverket en rapport om åtgärder för att öka gods på tåg och på fartyg. På rekommendation av ASEK räknar Trafikverket nu skadan av ett kilo utsläppt koldioxid till 7 kronor. Siffran är hämtad från reduktionspliktsavgiften och ska börja gälla från och med 1 april 2020. En familj som i år gjorde en sportlovsresa från Stockholm med en Volvo V70 diesel till Vemdalen skadar klimatet till ett värde av 168 kronor. Nästa år beräknas skadan till 840 kronor.

Räknat på totalen stiger skadekostnaden för personbilarna i Sverige från 14 miljarder kronor till 70 miljarder per år och den tunga trafiken från 5 miljarder till 25 miljarder kronor per år.

Det är en trafikpolitisk revolution. Därtill har ASEK aviserat höjda priser på vägdamm, vilket är utmärkt.

Enligt uppgift har Trafikverkets generaldirektör sagt att alla projekt som inte har satts i gång ska räknas om.

Ett sådant projekt är höghastighetsbanan. Låt oss säga att Arlandas och Stockholms handelskammares värsta mardröm besannas och att en färdig höghastighetsbana gör att folk väljer bort inrikesflyget till förmån för tåg för pendling mellan landets tre stora städer. 

Låt oss också anta att en hel del resenärer nära slutstationerna väljer snabbtåg i stället för bil och att ledig kapacitet på den gamla stambanan kan fyllas på med fler godståg. Varje kilo uteblivet CO2-utsläpp ska då värderas till 7 kronor i samhällsekonomisk vinst. Det blir mycket pengar och rimligen en helt annan kalkyl för nya och raka stambanor.

Men, invänder Nyamko Sabuni, Moderaterna och andra fordonsindustriella intressenter, hela vägsystemet ska ju snart gå på el, till och med den tunga trafiken, varför kalkylen för höghastighetsbanan ändå blir skakig. Det argumentet förutsätter dock att visionen om eldrift på asfaltsväg realiseras. Man kan hoppas och tro det, men eldrift på järnväg är ett faktum, inte en idé. Elektrifieringen av fordonsparken är ett måste men diskvalificerar inte järnvägen.

En annan sak som borde intressera Nyamko Sabuni, Moderaterna och till och med en fordonsindustri som tänker lite längre är att järnväg bygger täta, vackra, effektiva, populära och ekonomiskt lönsamma städer med skyhöga kvadratmeterpriser. Inget annat trafikslag kan transportera så mycket människor på så liten yta på så kort tid. Privatbilismen, även en eldriven, bygger det motsatta, glesa, ineffektiva, tråkiga och oföretagsamma villamattor. USA:s efterkrigstida stadsstruktur är en tragedi. Den europeiska järnvägsstaden är en dröm.

Den svenska tvekan inför nya stambanor är i bästa fall ett utslag av landets industriella karaktär. Man ska alltid lobba för sin sak. I sämsta fall är den ett tecken på att landet har tappat tron på sin framtid. En ny och bättre kalkyl kan pigga upp.


Bättre att Scania kör Traton

Det händer något mycket intressant i Södertälje. Hos Scania. Efter åratal av interna maktkamper i den tyska fordonskoncernen Traton verkar tyskarna ha insett att det är svenskarna som vet hur man bygger världens bästa lastbilar.

VÄXLAR UPP. Äntligen ser Scania ut att komma till sin rätt i den tyska ägarstrukturen.
VÄXLAR UPP. Äntligen ser Scania ut att komma till sin rätt i den tyska ägarstrukturen.Foto:Jonas Ekströmer

”Vi har lagt allt för mycket tid på att antingen diskutera vilken lösning som är bäst eller tillåtit oss att utveckla parallella lösningar. Det får vara slut på det nu, vi har inte råd med det”, sa Scanias och Tratons svenske vd Christian Levin i torsdagens Di.

Uttalandet är viktigt. Det innehåller kritik, hopp och en förklaring till allt som har gått fel för Scania. Det började med Volvos försök att köpa bolaget 1999. EU stoppade affären. Det var synd. Göteborgarna hade säkert varit mer lyhörda för Scanias särart än de som senare kom in i bilden: tyskarna.

Efter många turer – bland annat ett fientligt bud av MAN 2006 – slukades Scania och MAN av Volkswagen. Båda bolagen ingår sedan 2015 i Traton som till 90 procent ägs Volkswagen. Resterande aktier handlas på börserna i Stockholm och Frankfurt.

I tysk famn har Scania inte kommit till sin rätt. Tillvaron har präglats av maktkamper och rivalitet. Och en tysk trögrörlig byråkrati. Svenskarna skulle till varje pris inlemmas i en större kollektiv struktur. Att det inte fungerade är Christian Levins uttalande en bekräftelse på.

Men nu finns anledning att vara optimist om Scanias framtid. Det sitter personer med bakgrund i Scania på alla ledande poster i Traton. Cheferna för MAN och Navistar (även det ett bolag i koncernen), den operativa chefen, teknikchefen och chefen för finansiella tjänster – alla har en bakgrund i Södertälje. Och så Christian Levin då.

Scania är och har alltid varit den lysande stjärnan i Traton, både sett till lönsamhet och kundnöjdhet. Det är logiskt att Scanias framgångsrika kultur präglar koncernen. Att huvudägaren äntligen har insett detta är bra.

Scania saknar inte utmaningar, men förutsättningarna är bättre än på länge. Bolaget måste på allvar ta upp kampen med Volvo, som för övrigt också leds av en före detta Scaniachef, Martin Lundstedt. 

Volvo behöver en vass konkurrent. Sverige behöver ett välmående Scania. Det svenska lastbilsklustret är unikt. Att Volkswagen ska öka ägarspridningen i Traton genom att sälja aktier ser ut som en tanke. Svenska institutioner och investerare bör vakna – det händer som sagt något väldigt intressant i Södertälje.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?