Klimatet behöver ett starkare ledarskap

LEDARE. Klimatet har en framträdande roll vid World Economic Forum i Davos. Många känner sig kallade att tala om det, men sorgligt få visar vägen.

Foto:Gian Ehrenzeller

"Klimatförändringarna är en avgörande fråga för vår tid. Vi håller på att förlora." Så sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i sitt tal på torsdagen. 

Någon gång måste världens ledare börja fråga sig vad de uppnår när de håller ett sådant anförande som Guterres för tionde, eller hundrade, gången. Tänk om en fotbollstränare inför varje stor match mot en mäktig motståndare skulle tala om för spelarna att de antagligen kommer förlora?  Om en vd konsekvent skulle tala om för medarbetare och investerare att utsikterna för att företaget ska överleva är små och det är sannolikt redan för sent att göra något åt saken?

En sådan ledare skulle med all rätt få sparken. En ledare ska entusiasmera, skapa visioner och peka på möjliga lösningar. Alla vet att en vision är ett mål som gränsar till en dröm, men om man ska nå några mål över huvudtaget krävs visioner. 

Inställningen bör vara att det är bråttom, inte för sent. Diskussionen ska handla om hur man går vidare. Utvecklingen kommer att ta både små och stora steg. Politikerna sätter reglerna och skapar incitamenten. Det, och den allmänna opinionen, har redan ökat risken i, och gjort investerarna mindre intresserade av, fossilproducenter. Den utvecklingen kommer att accelerera. Fossilt bränsle står fortfarande för 80 procent av energiproduktionen i världen, men olja väntas toppa inom tio år. Det är en kort tid i en kapitalintensiv bransch, vilket påverkar investeringsviljan. Samtidigt har alternativa energislag fått ökad press på sig att skala upp för att kompensera för bortfall av fossila bränslen.

* Fallande energipriser har bidragit till att amerikanska kolkraftverk blivit olönsamma, och anläggningar stängs i förtid eftersom de har en hög snittålder (40-50 år). 

* Kolets andel av USA:s energiförbrukning har minskat från 57 procent 1988 till 30 procent 2017. 

* Fossila bolag skiftar investeringar till förnyelsebart. Amerikanska PacifiCorp. planerar exempelvis att bygga vindkraftverk som ska förse 400 000 hus med el. Oljebolagen Chevron och Occidental har köpt in sig i Bill Gates Carbon Engineering, som binder koldioxid. Chevron har även investerat i Charge Point, världens största producent av laddningsstationer.

* Finansieringen torkar upp. Fallande oljepriser under hösten har gjort att skifferoljeproducenter, som finansierar sig huvudsakligen med lån, på grund av obefintlig efterfrågan inte utfärdat nya obligationer på över tre månader. 

* Återanvändning har stor potential. I en färsk global enkät är 80 procent av tillfrågade positiva. Men de behöver incitament, som när matkedjan Carrefour ger sina kunder bonuspoäng när de lämnar till återvinning.

Kina, Indien, Indonesien, Pakistan och Nigeria är världens mest folkrika stater. De är därför en viktig del av lösningen. Kina är den starkaste och mest effektiva av dessa stater. Där är också investeringarna i förnyelsebara energikällor störst i världen, och där ökar investeringarna mest. Men dessa globala siffror fångar troligen inte upp de investeringar i befintlig verksamhet som etablerade stora företag gör löpande internt. 

Många ropar på ökad statlig styrning. Men stater kommer aldrig kunna finansiera de investeringar som krävs. Framför allt har de inte förutsättningar att styra investeringarna rätt. Det sköter marknaden bäst. Intresset finns, det visar den uppsjö av etiskt styrda fonder som funnits länge och fortsätter att växa. Varianten "impact investing" syftar till att investera med en idé om en bättre värld som samtidigt ger avkastning åtminstone i nivå med statsobligationer. Det kan vara förnyelsebar energi, bostäder, vård, utbildning eller ekologiskt jordbruk. Globalt omfattar den typen av placeringar i dag 25 miljarder dollar. Black Rocks ordförande Larry Finks prognos är att det kommer växa till 400 miljarder dollar de närmaste åren.

Klimatarbetet behöver ett starkt ledarskap. Det är öppet mål för näringslivet att ta en större roll, för det råder politiskt vakuum just nu.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?