Klassvänstern klarar inte målkonflikten

LEDARE. Den fackliga tankesmedjan Katalys presenterade den första stora valanalysen på måndagen. 

BÅDE OCH. Katalys chef Daniel Suhonen vill helst ha sin klassvänster lite livsstilsliberal.
BÅDE OCH. Katalys chef Daniel Suhonen vill helst ha sin klassvänster lite livsstilsliberal.Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Det är ett ambitiöst dokument på sex kapitel som målar upp en ganska mörk bild av svenskt samhällsliv, korar näringslivet till valvinnare och attackerar Socialdemokraterna från vänster.

Ett destillat: S har sedan länge gått vilse i den politiska mitten, bejakat nyliberala impulser (läs privatiseringar, avregleringar, globalisering) och sålunda framkallat den nynationella populismen (läs SD), som numera även tilltalar gamla socialdemokratiska kärnväljare.

S gjorde sitt sämsta val hittills och står nu inför ett avgörande vägval, varnar Katalys. Antingen fortsätter man som förut, eller så gör man som tankesmedjan förordar och börjar om på nytt, längre vänsterut.

I praktiken innebär det att S går i opposition och sedan kommer tillbaka starkare och mer förankrade, till fromma för både den egna rörelsen och höger-vänster-dimensionen i svensk politik.

Det ska ske genom att både den politiska inriktningen och tilltalet ändras.

Linjen är befriande rak – om än mycket riskabel – och har uppenbara poänger. Ett S i koalition med L och C skulle med stor sannolikhet fortsätta tappa väljarstöd. Ett S som hittar tillbaka till sig självt skulle därtill troligen göra mycket för att återflytta fokus från GAL-TAN- till höger-vänster-skalan i svensk politik.

Likafullt går det inte att komma ifrån att analysen är rätt grund. Katalys längtar efter en svensk Jeremy Corbyn eller Bernie Sanders, men Sverige är inte England eller USA. Våra skyddsnät är mer omfattande, grogrunden för ekonomisk populism därför mindre (även högern bör värna dem).

Vad gäller tilltalet – Katalys vill tala klass i stället för kultur och identitet, som man menar flyttar fokus från centrala fördelningspolitiska frågor och gynnar SD – är problemet detsamma som vanligt: den kulturella klyftan mellan liberaler och konservativa i de egna leden viftas bort. Bara fördelningsfrågor får stå i centrum kommer den att bli irrelevant.

Det låter bra. Kruxet är bara det att klassvänstern som Katalys företräder fortfarande har förtvivlat svårt att inte ge sig i kast med identitetspolitiska frågor så fort tillfälle bjuds. De är så intressanta.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?