ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kinnevik och Investor har vågat välja

  • Foto: Oskar Omne, @imageAuthorName

LEDARE. Argumentet är tillväxt och trumfkortet långsiktighet.

På tisdagen meddelade familjen Stenbecks noterade investmentbolag Kinnevik att de gör sig av med teleoperatören Millicom. Kinnevik äger i dag 37,2 procent, avyttringen sker dels genom försäljning, dels genom utdelning till aktieägarna. 

Samtidigt offentliggör Volkswagen, som 2014 tog full kontroll över Scania, att lastvagnsdivisionen där Scania ingår tillsammans med MAN och VW lastvagnar, ska noteras före sommaren under namnet Traton.

Dessa händelser är i förlängningen effekter av att Investor, som sålde Scania 2008, och Kinnevik har vågat prioritera nya tillväxtområden. Investor såg inte att de kunde spela en stark roll i den pågående konsolideringen på fordonsmarknaden. Därför valde de bort Scania och prioriterade andra investeringar, framför allt andelen onoterade innehav ”i ljuset av den attraktiva avkastningspotentialen” som dåvarande vd Börje Ekholm sa. 

Många svenska placerare och politiker sörjde att Scania försvann från Sverige. Men det var framsynt, och nödvändigt, att hitta en balans mellan lönsamma industriklenoder och nästa generation företag och branscher. Att våga göra val. Investors investering i riskkapitalbolaget EQT är en stor framgång, bara förra året steg värdet med 25 procent. Wallenbergbolaget ökade så sent som i april sin ägarandel från 19 till 23 procent. Här exponeras de via EQT:s fonder för en rad marknader där de inte själva är aktiva, som infrastruktur. De onoterade tillgångarna i Patricia är främst placerade i inom vård och hälsa, som är en av vår tids snabbast växande sektorer globalt.

Cristina Stenbeck har osentimentalt omvandlat Kinnevik. Skogsbolaget Korsnäs, som stod för stabiliteten innan faderns medieinvesteringar börjat växa, är sålt. MTG är utdelat till aktieägarna. Nu har turen kommit till tidigare pionjären, mobiloperatören Millicom, som köpte sin första licens 1985, i Hongkong. 

Kinneviks argument för försäljningen är tillväxt. ”Tiden har nu kommit för oss att frigöra kapital för att accelerera aktiviteten i vår privata portfölj”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev i ett pressmeddelande. Digitala affärer står i fokus. Genom att satsa på nya områden med hög risk går Cristina Stenbeck i sin fars fotspår. Som starka huvudägare i investmentbolagen har familjerna Stenbeck och Wallenberg friheten att ha det tålamod som börsen normalt inte besitter. Det ger dem en fördel.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer