ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kina verkar närma sig svensk modell

  • Foto: Heiko Junge

LEDARE. En pandemi belyser skillnaden mellan att ge sken av att ha kontroll och att verkligen ha det. Kinas regim famlar i blindo när den inte kan lita på data.

Kina har fått kritik från väst för att inte ha larmat när de upptäckte att ett okänt, dödligt virus började spridas i december. Orsaken är förstås att de trodde sig kunna kontrollera den på kort tid. Det lyckades inte. När de väl upplyste andra länder och WHO var det för sent.

Nu handlar kritiken om att regimen ljuger om antalet smittade. Flera amerikanska medier, som Bloomberg och New York Times, har de senaste dagarna rapporterat om att CIA i flera veckor informerat Vita huset om att Kina har dolt det verkliga antalet sjuka och döda. På ett sätt konstaterar rapporten det uppenbara, eftersom det är svårt att tro att Kina, med en befolkning som är fyra gånger så stor som USA:s, skulle ha mindre än hälften så många smittade och ungefär lika många döda. 

Misstankar om manipulerade data cirkulerar ofta kring kinesisk statistik. När det gäller pandemier är det dock extra allvarligt eftersom det ger andra länder fel uppfattning om virusets egenskaper och mönster. Problemet för en diktatur är att risken är högre där än i en öppen demokrati att makthavarna får fel data, eftersom de saknar självständiga myndigheter. Detta inser även CIA, de tror inte att den kinesiska regeringen vet hur spridningen ser ut.

När statistik är politiskt kontrollerad vill de som samlar in statistik göra sina överordnade nöjda. Det talar för att regionalpolitiker har underrapporterat covid19-fall till centralmakten. De avhåller sig från dåliga nyheter eftersom en stark ökning av smittade skulle kunna slå tillbaka mot dem själva och leda till repressalier för att de inte kontrollerat utbrotten regionalt. 

När centralmakten i Kina väl agerade mot smittan slog de till hårt och isolerade hela städer. Så som delar av Europa gör nu. Den strategin stoppade tillfälligt spridningen, men så snart man öppnar upp kommer antalet smittade öka igen. Man blir inte kvitt viruset, även om spridningens hastighet minskar tillfälligt. En ny italiensk studie visar också att människor är mer benägna att följa utegångsförbud och isolering om det finns en rimlig tidsgräns. 

När det stod klart vilka enorma ekonomiska konsekvenser nedstängningar utan tidsgräns kommer att få, och efter en del positiva signaler om att antalet smittade planat ut, bestämde sig Kina för att börja öppna upp landet igen. President Xi Jinping uppges ha uppmanat lokalregeringar att lätta på restriktionerna för att få igång fabriker och servicesektorer, speciellt i regioner som inte rapporterat nya fall. Utsatta städer som Wuhan, där utbrottet startade, uppmanas fortsatt till isolering och att bara gå ut i nödfall.

Regimen kan ha bytt strategi till en mer svensk modell, eftersom den är mer långsiktigt hållbar och förhoppningsvis begränsar de ekonomiska effekterna. Enligt den kinesiska börsmyndigheten har 98 procent av de noterade bolagen nu återgått till arbetet. Men liksom när det gäller smittspridningen är verkligheten sannolikt mindre imponerande. 

Enligt det kinesiska magasinet Caixin (som citeras av Economist) har politiska tjänstemän på lägre nivå uppmanat företag att säga att de är i gång. För att kontrollera sanningshalten kollar de centrala myndigheterna om elektriciteten används. Klurigt. Men även det kan man förstås komma runt när man har vanan inne, genom att slå på utrustning utan att använda den. Diktaturen biter sig i svansen. Smog och trafikstockningar är kanske de mest pålitliga, men inte särskilt precisa, måtten på att aktiviteten ökat.

Ingenting tyder på att Kina är en förebild när det gäller bekämpningen av covid19. Diktatur och förtryck föder lögner. Det är en enorm svaghet att regeringen i en av världens viktigaste ekonomier inte kan bilda sig en hyfsad uppfattning om hur tillståndet i landet ser ut under en kris, vare sig det gäller produktion eller smittspridning. En pandemi belyser obarmhärtigt skillnaden mellan att ge sken av att ha kontroll och att verkligen ha det.

Det är för tidigt att slå fast vilken strategi som fungerar bäst i den här spridda pandemin. Men av humanitära och ekonomiska skäl är det svårt att stänga all verksamhet och ha utegångsförbud utan ett slutdatum (som dock kan flyttas). Eftersom det är allt mer sannolikt att viruset kommer gå i vågor är den svenska delvis frivilliga modellen mer hållbar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer