1515

Kina verkar närma sig svensk modell

LEDARE. En pandemi belyser skillnaden mellan att ge sken av att ha kontroll och att verkligen ha det. Kinas regim famlar i blindo när den inte kan lita på data.

Foto:Heiko Junge

Kina har fått kritik från väst för att inte ha larmat när de upptäckte att ett okänt, dödligt virus började spridas i december. Orsaken är förstås att de trodde sig kunna kontrollera den på kort tid. Det lyckades inte. När de väl upplyste andra länder och WHO var det för sent.

Nu handlar kritiken om att regimen ljuger om antalet smittade. Flera amerikanska medier, som Bloomberg och New York Times, har de senaste dagarna rapporterat om att CIA i flera veckor informerat Vita huset om att Kina har dolt det verkliga antalet sjuka och döda. På ett sätt konstaterar rapporten det uppenbara, eftersom det är svårt att tro att Kina, med en befolkning som är fyra gånger så stor som USA:s, skulle ha mindre än hälften så många smittade och ungefär lika många döda. 

Misstankar om manipulerade data cirkulerar ofta kring kinesisk statistik. När det gäller pandemier är det dock extra allvarligt eftersom det ger andra länder fel uppfattning om virusets egenskaper och mönster. Problemet för en diktatur är att risken är högre där än i en öppen demokrati att makthavarna får fel data, eftersom de saknar självständiga myndigheter. Detta inser även CIA, de tror inte att den kinesiska regeringen vet hur spridningen ser ut.

När statistik är politiskt kontrollerad vill de som samlar in statistik göra sina överordnade nöjda. Det talar för att regionalpolitiker har underrapporterat covid19-fall till centralmakten. De avhåller sig från dåliga nyheter eftersom en stark ökning av smittade skulle kunna slå tillbaka mot dem själva och leda till repressalier för att de inte kontrollerat utbrotten regionalt. 

När centralmakten i Kina väl agerade mot smittan slog de till hårt och isolerade hela städer. Så som delar av Europa gör nu. Den strategin stoppade tillfälligt spridningen, men så snart man öppnar upp kommer antalet smittade öka igen. Man blir inte kvitt viruset, även om spridningens hastighet minskar tillfälligt. En ny italiensk studie visar också att människor är mer benägna att följa utegångsförbud och isolering om det finns en rimlig tidsgräns. 

När det stod klart vilka enorma ekonomiska konsekvenser nedstängningar utan tidsgräns kommer att få, och efter en del positiva signaler om att antalet smittade planat ut, bestämde sig Kina för att börja öppna upp landet igen. President Xi Jinping uppges ha uppmanat lokalregeringar att lätta på restriktionerna för att få igång fabriker och servicesektorer, speciellt i regioner som inte rapporterat nya fall. Utsatta städer som Wuhan, där utbrottet startade, uppmanas fortsatt till isolering och att bara gå ut i nödfall.

Regimen kan ha bytt strategi till en mer svensk modell, eftersom den är mer långsiktigt hållbar och förhoppningsvis begränsar de ekonomiska effekterna. Enligt den kinesiska börsmyndigheten har 98 procent av de noterade bolagen nu återgått till arbetet. Men liksom när det gäller smittspridningen är verkligheten sannolikt mindre imponerande. 

Enligt det kinesiska magasinet Caixin (som citeras av Economist) har politiska tjänstemän på lägre nivå uppmanat företag att säga att de är i gång. För att kontrollera sanningshalten kollar de centrala myndigheterna om elektriciteten används. Klurigt. Men även det kan man förstås komma runt när man har vanan inne, genom att slå på utrustning utan att använda den. Diktaturen biter sig i svansen. Smog och trafikstockningar är kanske de mest pålitliga, men inte särskilt precisa, måtten på att aktiviteten ökat.

Ingenting tyder på att Kina är en förebild när det gäller bekämpningen av covid19. Diktatur och förtryck föder lögner. Det är en enorm svaghet att regeringen i en av världens viktigaste ekonomier inte kan bilda sig en hyfsad uppfattning om hur tillståndet i landet ser ut under en kris, vare sig det gäller produktion eller smittspridning. En pandemi belyser obarmhärtigt skillnaden mellan att ge sken av att ha kontroll och att verkligen ha det.

Det är för tidigt att slå fast vilken strategi som fungerar bäst i den här spridda pandemin. Men av humanitära och ekonomiska skäl är det svårt att stänga all verksamhet och ha utegångsförbud utan ett slutdatum (som dock kan flyttas). Eftersom det är allt mer sannolikt att viruset kommer gå i vågor är den svenska delvis frivilliga modellen mer hållbar.


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?