ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kina motverkar sina egna intressen

  • Foto: Karin Wesslén / TT

LEDARE. Kinas hot mot Sverige är inte acceptabelt. Regimen i Peking måste förstå hur detta agerande motverkar dess egna intressen.

Det kinesiska uttalandet, med formuleringar om ”konsekvenser” och om att en del människor i Sverige inte ska ”förvänta sig att kunna känna sig lugna”, framfört via ambassaden i Stockholm, handlar om den prisutdelningsceremoni som svenska Pen-klubben arrangerade på fredagen, närmare bestämt att en svensk minister skulle utdela priset. Mottagare av priset var den svenske medborgaren Gui Minhai, frihetsberövad i Kina. Det är inte första gången som kinesiska ambassaden har kritiserat Sverige, men detta är nog det allvarligaste hittills.

Mest bekymmersamt i detta sammanhang är givetvis själva fängslandet av Gui Minhai. Det är uppseendeväckande och upprörande. Han greps i Thailand, fördes till Kina, tvingades erkänna ett brott och avtjänade ett straff för detta. Han greps igen och är till denna dag inte fri. Hans brott är hans bokutgivning och bokförsäljning i Hongkong.

Vi känner till hur den kinesiska regimen ställer orimliga krav på omvärlden, krav som ibland tillmötesgås. Som att Taiwan ska betecknas som en ”provins i Kina” i officiella sammanhang. Kina tänjer på gränserna, och går många gånger över dessa gränser.

Sverige har en lång tradition av att inte låta handel bli ett utrikespolitiskt verktyg. Att välja den vägen skulle inte bara vara tämligen overksamt om det är de mänskliga rättigheterna man bryr sig om, utan till och med motverka sitt syfte. 

Hur tjänar mänskliga rättigheter på att ett lands befolkning kvarstår i armod? Även en utfattig risbonde får sin mänskliga värdighet kränkt av en skrupelfri regim, inte bara intellektuella i en kinesisk megametropol. Ett ställningstagande för generella ekonomiska sanktioner mot ett land tjänar i bästa fall till att sätta press på en regim men i de flesta fall mest till att skapa ett gott samvete här hemma.

Frihandel i ordets verkliga bemärkelse, alltså inte bara på västvärldens villkor, har lyft kontinenter ur fattigdom.

Det är i detta ljus vi ska se Kinas och Sveriges handelsförbindelser och investeringar. Därför borde det vara självklart att underlätta kontakterna mellan våra länder, antingen det gäller kulturella frågor eller möjligheter till direktinvesteringar och generösa visumregler åt bägge håll.

Ibland vaknar en politisk diskussion upp om detta, när någon har upptäckt att ett till största delen statligt kinesiskt (Hongkong) bolag kör hela Stockholms tunnelbana, Stockholms pendeltågstrafik och konkurrerar med SJ om den lönsammaste tågsträckan i Sverige, Göteborg–Stockholm. Det blir diskussion om att Geely köper en stor post i AB Volvo, fastän Geely redan äger hela Volvo Personvagnar. Plötsligt uppstår oro för att Huawei kan bli aktuellt för att bygga svenskt 5g-nät – trots att det bolaget sedan flera år har ett utvecklingscentrum i Stockholm.  Dessutom välkomnades alla ankommande till Arlanda under en tid med stora väggfotografier i tullfiltret med texten ”Welcome to portraits of Sweden, captured by Huawei”.

Tiotusentals svenskar är anställda i företag som ägs av kinesiska intressen.

Det finns en befogad säkerhetspolitisk oro för kinesiska investeringar, men den kan bara mötas med en högre säkerhetsnivå generellt när det gäller infrastruktur. Skulle utländska intressen kunna spionera smidigare om basstationerna är byggda av Huawei än av Ericsson? Nja. Varför var det säkerhetsproblematiskt att ett kinesiskt bolag visade ett (vagt) intresse av att bygga en ny hamn i Lysekil?

Allt detta är viktigt att säga för att mota tillbaka en osorterad Kinapopulism i Sverige, alltså uppfattningen att Kina håller på att ta över och att landet spionerar på alla möjliga ställen. Sanningen är snarare att Kina inte hade kunnat genomföra sin teknikutveckling utan västerländska företags medverkan.

Kina är ett bättre land i dag än under för några decennier sedan då inga handelsförbindelser av betydelse fanns. Då plågades ett folk ihjäl medan aningslösa demonstranter i Stockholm bar röda fanor.

Sverige har en stark ställning gentemot Kina. Svaret på Kinas hot är att använda samma språkbruk: Tillrättavisa inte Sverige för de vägval vi gör.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer