ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

KD:s besked om SD ger klarhet i riksdagen

  • Ett välkommet besked från Ebba Busch Thor. Foto: Henrik Montgomery/TT

KD-ledaren gör rätt som griper tillfället och ger besked på en fråga som måste få ett svar.

Alla, inklusive centerledaren Annie Lööf, vet att det inte går att bilda en framtida borgerlig regering om man har SD emot sig. De utmobbade Sverigedemokraterna måste antingen rösta för eller lägga ner sina röster.

Alla, inklusive nuvarande moderatledning, vet också att tiden gått så långt och SD blivit så stora, att en borgerlig regering måste säkra SD:s stöd innan man tillträder och återkommande förankra sin politik så att SD inte röstar med Socialdemokraterna.

I sak är detta inget problem och har inte varit det sedan 2014. SD har närmat sig de borgerliga partierna och de delar nu ståndpunkt i nästan varje viktig fråga. De tycker likadant i den ekonomiska politiken, har samma syn på skatter, de gör samma analys av vårdkrisen, av poliskrisen, av skolans problem, av försvarets och de är alla pålitligt antisocialistiska.

Faktum är att stora delar av den så kallade januariöverenskommelsen mellan S-MP och C-L har sin grund i tillkännagivanden som C, L, M, KD och SD tillsammans lagt i riksdagen. Det var därför Annie Lööf kunde vrida om armen på Löfven: hon har en riksdagsmajoritet bakom sig och den inkluderar SD.

SD:s omsvängning i EU-frågan och i synen på statligt ägande är de senaste positionsförflyttningarna som ger rätt signaler. En revidering av Nato-motståndet bör vara nära.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor meddelade på torsdagen att hennes parti från och med nu ska vara öppna för att förhandla även med SD för att säkra stöd.

Det är ett välkommet besked. Om det finns riksdagsmajoriteter i olika sakfrågor, inklusive regeringsfrågan, bör de få genomslag i den förda politiken.

Man kan ha synpunkter på KD:s val av tidpunkt, att det är bättre att invänta partiledarskiftet i L eller att man inte behöver bjuda S-maskineriet på raka besked.

Men det är bättre för alla inblandade och särskilt för väljarna att veta hur partierna vill och kommer att agera. Motsatsen skapar irritation och osäkerhet, vilket drabbade Moderaterna i valrörelsen.

Därtill gör KD-ledaren rätt som griper tillfället när hennes medvind är så stark. Hon toppar förtroendemätningarna och slår rekord i opinionsmätningarna i kraft av sin oräddhet och rakhet. Det är lika bra att ge besked i en fråga som alla vet måste få ett svar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer