1515

Kartläggning av brott ökar tryggheten

Di har i flera omgångar rapporterat om hur brottslighet blivit en allt större utmaning för landets företagare. I onsdagens tidning framkom exempelvis hur bedrägerier kan slå mot enskilda näringsidkare och polisens extremt låga uppklarningsprocent. 

Från politikernas håll görs numera en del för att få bukt med problemen. 

Kristoffer Tamsons, trafikregionråd, Region Stockholm (M)
Kristoffer Tamsons, trafikregionråd, Region Stockholm (M)Foto:Anders Wiklund/TT

Första mars började exempelvis en ny lag att gälla som gör det möjligt för butiksinnehavare att genom åklagarbeslut förbjuda vissa brottsbenägna personer att komma in i butiken. I juni väntas dessutom en utredning presenteras om kommunernas skyldighet att arbeta brottsförebyggande. 

Det är steg i rätt riktning. 

Men mer behöver göras, och det snabbt. 

Ett problem är att Brottsförebyggande rådet inte för någon statistik över brottsligheten som drabbar företagare, vilket gör det svårare att dels få grepp om dess omfattning, dels ordinera rätt medicin. 

Det är därför intressant att notera att Region Stockholm under våren lanserar ett initiativ med fokus just på att kartlägga lokal brottslighet och göra informationen tillgänglig för allmänhet och företagare. 

Bakom initiativet, som är en del av den trygghetskommission som sjösattes i höstas, står trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M). 

Med hjälp av Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige, har man tagit fram en digital karttjänst som i realtid uppdateras med statistik om så kallade livskvalitetsbrott ända ner till kvartersnivå. Där ingår bland annat skadegörelse, fordonsbrott och inbrott.

Inspiration till satsningen har hämtats från New York där polisen sedan länge framgångsrikt använt statistik för att effektivisera sin brottsbekämpning. Där är myndigheterna också betydligt mer öppna gentemot allmänheten om brottsstatistiken än i Sverige.  

Information om vilken typ av brott som brukar begås på vilka platser och hur ofta är ju inget som i sig kommer att öka företagarnas trygghet. 

Däremot kan ökad kunskap om brottsstatistik bidra till klokare beslutsfattande, exempelvis när det gäller placering av butiker. 

Framför allt ger tillgången till samlad lokal brottsstatistik såväl företagare som andra invånare bättre möjligheter att ställa krav på ansvariga politiker att agera.

Andra regioner bör ta efter Stockholms initiativ.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?