1515
Annons

Kartläggning av brott ökar tryggheten

Di har i flera omgångar rapporterat om hur brottslighet blivit en allt större utmaning för landets företagare. I onsdagens tidning framkom exempelvis hur bedrägerier kan slå mot enskilda näringsidkare och polisens extremt låga uppklarningsprocent. 

Från politikernas håll görs numera en del för att få bukt med problemen. 

Kristoffer Tamsons, trafikregionråd, Region Stockholm (M)
Kristoffer Tamsons, trafikregionråd, Region Stockholm (M)Foto:Anders Wiklund/TT

Första mars började exempelvis en ny lag att gälla som gör det möjligt för butiksinnehavare att genom åklagarbeslut förbjuda vissa brottsbenägna personer att komma in i butiken. I juni väntas dessutom en utredning presenteras om kommunernas skyldighet att arbeta brottsförebyggande. 

Det är steg i rätt riktning. 

Men mer behöver göras, och det snabbt. 

Ett problem är att Brottsförebyggande rådet inte för någon statistik över brottsligheten som drabbar företagare, vilket gör det svårare att dels få grepp om dess omfattning, dels ordinera rätt medicin. 

Det är därför intressant att notera att Region Stockholm under våren lanserar ett initiativ med fokus just på att kartlägga lokal brottslighet och göra informationen tillgänglig för allmänhet och företagare. 

Bakom initiativet, som är en del av den trygghetskommission som sjösattes i höstas, står trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M). 

Med hjälp av Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige, har man tagit fram en digital karttjänst som i realtid uppdateras med statistik om så kallade livskvalitetsbrott ända ner till kvartersnivå. Där ingår bland annat skadegörelse, fordonsbrott och inbrott.

Inspiration till satsningen har hämtats från New York där polisen sedan länge framgångsrikt använt statistik för att effektivisera sin brottsbekämpning. Där är myndigheterna också betydligt mer öppna gentemot allmänheten om brottsstatistiken än i Sverige.  

Information om vilken typ av brott som brukar begås på vilka platser och hur ofta är ju inget som i sig kommer att öka företagarnas trygghet. 

Däremot kan ökad kunskap om brottsstatistik bidra till klokare beslutsfattande, exempelvis när det gäller placering av butiker. 

Framför allt ger tillgången till samlad lokal brottsstatistik såväl företagare som andra invånare bättre möjligheter att ställa krav på ansvariga politiker att agera.

Andra regioner bör ta efter Stockholms initiativ.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Hans företag plundrades efter sms-bedrägeri: ”Skakade i hela kroppen”

Efter ett förslaget sms svindlades bolaget Glinder på 10 procent av sin omsättning. Ägaren Morgan Sehlstedt ställer nu sitt hopp till en ny HD-dom där banken ska ersätta en drabbad kund.

”Systemet läcker som ett såll”, kommenterar han sin egen banks förmåga att upptäcka misstänka transaktioner.

Företagaren Morgan Sehlstedt driver bland annat e-handeln Glinder, känd för sitt 50-talsmode.
Företagaren Morgan Sehlstedt driver bland annat e-handeln Glinder, känd för sitt 50-talsmode.Foto:TT/Stefan Jerrevång

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera