Annons

Karlskogas ingenjörer gör skillnad

Med tanke på sin litenhet har Sverige frambringat häpnadsväckande många exportsuccéer. Ericssons mobilsystem, Volvos last- och personbilar, Ikeas bokhylla Billy.

GAME CHANGER. Svensk-brittiska pansarvärnsroboten NLAW används med stor framgång i försvaret av Ukraina.
GAME CHANGER. Svensk-brittiska pansarvärnsroboten NLAW används med stor framgång i försvaret av Ukraina.Foto:Efrem Lukatsky

Ett mindre omtalat – men just nu högaktuellt – exempel är Saabs pansarvärnsrobot NLAW, New generation Light Anti-tank Weapon. 

Varje dag dyker det upp nya videoklipp och artiklar i internationella medier som visar effekten av NLAW – utvecklat av Saab och Thales tillsammans för brittiska och svenska försvaret. Det är NLAW och den amerikanska motsvarigheten Javelin som har hejdat den ryska arméns offensiv i Ukraina.

Den svenska vapentekniken på detta område håller världsklass. Det borde vi vara stolta över och uppmuntra, men försvarsindustrin har länge kämpat i motvind. Det politiska stödet har i bästa fall varit halvhjärtat. Regioner, kommuner och pensionsfonder har med hänvisning till hållbarhet valt bort vapentillverkare som Saab i sina investeringar. 

Men nu verkar en omsvängning vara på gång. Regeringens beslut att skänka 5000 pansarskott AT4, även det tillverkat av Saab, till de hårt kämpande ukrainarna fick stöd av alla politiska partier, till slut även av vänsterpartiet.

Förändringen märks även i finansbranschen. Flera fondbolag, bland annat SEB:s, har svängt och öppnat vissa fonder för investeringar i försvarsindustrin. Det är bra, för det finns inget ohållbart med att investera i konventionella vapen.

Varje land har rätt att försvara sig. Men för att värna sitt territorium behövs vapen. Det är just nu tydligt i Ukraina. De vapen som väst skickat har betydande inverkan på krigsförloppet och ryssarnas möjligheter att besegra Ukraina.

Storbritannien skickade 2000 NLAW till Ukraina före kriget, och nu i veckan bekräftade landets försvarsminister att ytterligare 1615 pansarvärnsrobotar levererats. Sverige bör följa britternas exempel.

NLAW är vad som på engelska kallas en ”game changer”. Vapnet väger bara 12,5 kilo och är redo för användning på bara några sekunder. En person kan slå ut en stridsvagn från upp till 800 meters avstånd. Det är en mardröm för ryssarna som, bland annat till följd av NLAW, har förlorat 150 till 300 stridsvagnar, enligt Sky News. En rysk stridsvagn kostar omkring 30 miljoner kronor, en NLAW cirka 200 000 kronor. 

Det är ingen överdrift att säga att ingenjörer hos Saab i Karlskoga spelar en nyckelroll i försvaret av Ukrainas och Europas frihet.

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera