1515
Annons

Kampen mot covid-19 får inte bli teater

LEDARE. Munskyddet är en gest, men dess betydelse är begränsad. Ändå faller allt fler i Sverige för denna till synes enkla genväg till hälsa. Många kampanjar nu för mas, men det är ingen universallösning.

Foto:Keith Srakocic

På fredagen meddelade regeringen två saker. Serveringsställen ska undantas från ordningslagen och de kan därmed bjuda in artister om de i övrigt följer reglerna. Dessutom ska regeln om folksamlingar på över 50 personer modifieras. För att kultur- och idrottsevenemang ska kunna hållas framöver kan den övre gränsen för en grupp på 50 personer höjas om publiken sitter ned och har ett avstånd på minst två meter.

Det låter som ett rimligt förslag för att mjukstarta den lamslagna kultur/idrottssektorn. Även om två meter i praktiken innebär att minst tre platser mellan åskådarna ska vara tomma, vilket svider hos arrangörer som ska täcka sina kostnader. Det kan också bli svårt att hålla. På fotboll sitter ju publiken inte stilla. 

Dock saknas affärsperspektivet helt. Hur ska exempelvis konferensarrangörer förhålla sig till detta? De nya reglerna träder i kraft 1 oktober, i högsäsong, men ännu finns inga indikationer om tillåtet antal deltagare. 

Samtidigt lämnas rapporterna om trängseln på bussar, tåg och tunnelbana utan åtgärd. Detta trots att kommunala färdmedel i analyser pekas ut som några av de platser där det är störst risk att smittas. Här är det inte tal om två meters mellanrum. Det finns alltså en obalans när det gäller restriktionerna.

Samma sak gäller flygen. De få som går är ofta packade till sista plats. Som kompensation krävs munskydd, och det ska vara på hela resan. Men det riskerar att bli teater. Munskyddet är en gest, men dess betydelse är begränsad (utom i vården som har specialskydd och vet hur man använder dem).

Ändå faller allt fler i Sverige för denna till synes enkla genväg till hälsa, och många kampanjar för mask. Även medier. DN skriver på ledarplats (18/8) att ”Nu är det i stort sett bara Sverige, Belarus, Somalia och Jemen som inte ger rådet att använda munskydd. Varför?” Svaret är förstås att Folkhälsomyndigheten inte ställer upp på teatern. De har inte kontroll över kvaliteten på maskerna som säljs eller att de används rätt. Och enbart munskydd skyddar inte mot covid-19. De måste användas tillsammans med fysisk distansering och att tvätta händerna, vilket WHO-chefen har klargjort. 

Ett dåligt och fel använt munskydd riskerar helt enkelt att skapa en falsk trygghet och öka snarare än begränsa smitta. Det säkraste är att hålla sig till Folkhälsomyndighetens huvudbudskap. Stanna hemma om du är sjuk. Tvätta händerna. Håll avstånd. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?