Annons

Kabelnationalism löser ingen energikris

Energikrisen fortsätter med oförminskad styrka, med höga priser på både el, gas, kol, bensin och diesel runt om i Europa.

ENERGINATIONALISM. Enligt energiminister Anders Ygeman kan det finnas anledning att fundera över det svenska elnätets sammankoppling med övriga Europa. Det är en dålig idé. Sverige bör tvärtom öka vår sammankoppling med grannländerna.
ENERGINATIONALISM. Enligt energiminister Anders Ygeman kan det finnas anledning att fundera över det svenska elnätets sammankoppling med övriga Europa. Det är en dålig idé. Sverige bör tvärtom öka vår sammankoppling med grannländerna.Foto:Jessica Gow/TT

I Sverige har elpriset visserligen sjunkit tillbaka en del jämfört med rekordnivåerna härom veckan. Men lättnaden spås bara vara tillfällig. 

Enligt Vattenfall väntar en rekorddyr vinter.

Krisen, som är global, beror i allt väsentligt på att energibrist uppstått som en följd av den rejält ökade efterfrågan på el i pandemi-återhämtningens spår. 

Lösningarna som politikerna plockar fram skiljer sig dock åt. I Kina har elransonering införts i flera regioner. I Japan föreslås en återstart av landets kärnkraftverk. 

USA:s energiminister sägs överväga att återinföra exportförbudet av råolja och inom EU kräver flera länder lättnader av unionens klimatstrategi, bland annat utsläppshandeln.

Även den svenska regeringen tycks fundera på lösningar. I en DN-intervju pekar Anders Ygeman (S) ut elnätets sammankoppling med omvärlden som en bidragande faktor till de högre priserna. 

Enligt energiministern ”kan det finnas anledning att fundera” över strategin att koppla upp oss mot Europa där elpriserna är högre.

Där har han fel, väldigt fel.

Först och främst är vår uppkoppling mot omvärlden inte frivillig, vilket det låter som på Anders Ygeman. Enligt EU-lagstiftningen är vi tvärtom skyldiga att ha en viss uppkoppling mellan medlemsländerna.

För det andra är vår elförsörjning beroende av sammankopplingen. Stora delar av året har vi visserligen elöverskott och kan exportera, vilket är positivt ur klimatavseende då vår gröna el tränger ut den fossila elen på kontinenten. 

Men somliga vindstilla dagar ger sig den svenska sårbarheten till känna. Flaskhalsarna i stamnätet gör att vi behöver importera för att klara elförsörjningen i södra Sverige.

Hade vi haft ett bättre stamnät, med möjlighet att överföra effekt från norr till söder efter behov, hade vi alltså inte varit lika beroende av europeisk el. 

Regeringen prioriterar enligt egen utsago utbyggnaden, med målet att halvera ledtiderna. Ett antal utredningar har tillsatts, men det går på tok för långsamt enligt aktörer i branschen.

Ett annat alternativ vore att satsa på en större planerbar kraftproduktion. Med mer kärnkraft i södra Sverige hade vädret inte haft en så stor betydelse för vår energisäkerhet. Flaskhalsarna i stamnätet hade spelat mindre roll. 

Och vi hade kunnat bidra till en fossilfri energimix inom EU i ännu högre grad genom vår export.

Anders Ygeman förnekar dock att prishöjningen i Sverige har något med den förtida nedstängningen av kärnkraften att göra. I DN-intervjun säger han att ”prishöjningen drabbar ju hela Europa där många är framstående kärnkraftsländer”.

Det är sant. Energikrisen drabbar alla eftersom våra elsystem är sammankopplade. 

Energiministern verkar dock inte vilja kännas vid att lite mer tysk eller svensk kärnkraft hade bidragit till att pressa ned priserna i hela systemet, allt annat lika.

Ingen kärnkraft och minskad sammankoppling med Europa alltså, om S/MP-regeringen får välja. 

De tycks med andra ord föredra att Sverige blir allt mer beroende av reservkraftverket i Karlshamn, som bränner rysk olja vid behov.

I stället för att anamma den ygemanska energinationalismen bör Sverige vara rädd om sina samarbetspartners. Enligt Svenska Kraftnäts prognoser över framtidens elförsörjning väntas vi bli ännu mer beroende av import i elektrifieringens spår. 

Lägg till det att Norge i allt större skala börjat exportera el till Nederländerna och Storbritannien, som betalar bättre, varför vi sannolikt inte kan förlita oss på norsk vattenkraft i samma utsträckning som hittills.

Sverige är redan en stormakt när det gäller kablar till omvärlden. Men snarare än att vända oss inåt bör vi bygga fler elkablar till våra grannländer för att minska sårbarheten i systemet.

Näringslivet har redan drabbats av elransonering i krisens spår, då verksamheter och nya projekt inte kunnat starta på grund av elbrist. 

Snart kan även konsumenter tvingas till elransonering som på 1970-talet.

Det vore sorgligt på många sätt, men också ett symptomatiskt lågvattenmärke för regeringen.

Innehåll från Foyen advokatfirmaAnnons

Så görs bättre upphandlingar inom teknikintensiva branscher

Christoffer Löfquist och Oscar Wackling, advokater och partner på Foyen Advokatfirma.
Christoffer Löfquist och Oscar Wackling, advokater och partner på Foyen Advokatfirma.

Ska en entreprenadupphandling bli bra krävs juridisk kompetens – redan från start. 

Foyen Advokatfirma arbetar med teknikintensiva branscher och engageras ofta i komplicerade projekt.

– Vi vet var både möjligheterna och fallgroparna finns, säger Christoffer Löfquist, advokat och partner på Foyen.

Sverige går mot en lågkonjunktur och en ekonomi som tappar fart. Det finns risk för att färre projekt kommer att upphandlas, marginalerna blir mindre samtidigt som fler entreprenörer och leverantörer kämpar om kontrakten.

Genom att tidigt i upphandlingsfasen ta in rätt juridisk kompetens kan både en beställare och en entreprenör få en bättre affär.

– Vi bistår hela tiden olika klienter i upphandlingar och vet hur de ska genomföras för att bli så bra som möjligt. Detta blir särskilt tydligt vid projekt som enskilda beställare kanske genomför mer sällan men som vi hanterar dagligen, säger Christoffer Löfquist. 

Foyen har unik kompetens

Foyens branschfokus spänner över ett stort antal teknikintensiva branscher inom entreprenad, energi, fastighet och miljö, både för privata och offentliga aktörer.

Projekten som Foyen deltar i sträcker sig från några miljoner till flera miljarder kronor.

– När man tar in oss får man inte bara en upphandlingsjurist eller entreprenadjurist utan en samarbetspartner som har djup förståelse för projekten och branschen, säger Oscar Wackling, advokat och partner på Foyen Advokatfirma.

– Foyen tillhandahåller kvalitativa, kostnadseffektiva och resultatinriktade lösningar på de frågor som våra klienter ställs inför, avslutar Oscar Wackling.

Läs mer om Foyen Advokatfirma här 

Om Foyen Advokatfirma
Sedan 1987 har vi levererat juridiska lösningar och en absolut spetskompetens inom rättsområdena för våra branscher. Foyen har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö och är idag över 100 medarbetare. Vår omsättning har mer än fördubblats under den senaste tioårsperioden, från 90 miljoner kronor 2010 till över 210 miljoner 2022.

Läs mer på foyen.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Foyen advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera