Justitieministern underminerar demokratins normer

På onsdagskvällen intervjuades M-ledaren Ulf Kristersson i SVT:s nya politikprogram ”30 minuter”. Hans huvudbudskap var att det går att samarbeta med Sverigedemokraterna i många frågor. Efter programmet skrev justitieminister Morgan Johansson på Twitter: ”Samma dag som Trump tvingas lämna och Joe Biden svärs in som president i USA, så signalerar Ulf Kristersson (M) att han vill gripa makten med hjälp av SD. Kan man överhuvudtaget tänka sig en sämre timing.”

Morgan Johansson gör som han brukar. Han slänger ut ett osakligt inlägg på twitter och släpper lös debatten. Sedan hör man inte av honom mer i just den frågan. På dagtid är han justitieminister.

Hans tweet om Ulf Kristersson och Sverigedemokraterna är inte vilken åsiktsyttring som helst. Det är uppenbart att referensen till Trump och Biden görs i ljuset av stormningen av Kapitolium. Det var en oerhörd händelse som skrämde upp en hel värld. Utan tvekan var upploppet framhetsat av Donald Trump. Det uppstod en befogad debatt om vad det var som höll på att hända – var det en statskupp, ett attentat, ett inhemskt terrordåd? Att det var riktat mot demokratin och mot valsystemet är uppenbart.

Uttrycket ”gripa makten” används inte om den som vinner ett val. Det handlar om statskupper, revolutioner, maktkamper inom diktaturer etc. I ett normalt debattklimat skulle uttrycket möjligen kunna användas om det politiska spelet i en demokrati. Men just nu handlar stora delar av demokratidebatten om just USA, och Morgan Johansson anknyter uttryckligen till det. Det är sannerligen ingen övertolkning att Morgan Johansson frammanar bilden att en valseger som gör Ulf Kristersson till statsminister är ett övergrepp mot demokratin.

Som justitieminister har Morgan Johansson ansvar för lagstiftningen. Han förvaltar de verktyg ett demokratiskt samhälle har mot kriminella personer och grupperingar. Det handlar om organiserad brottslighet och om sådan kriminalitet som gör vardagen otrygg för medborgarna. Det handlar också om terrorism, både utländsk och inhemsk. Det handlar om statens mest grundläggande uppgift gentemot medborgarna, rätten till trygghet och personlig frihet. I detta finns avvägningen mellan grundlagsfästa friheter och de metoder samhället behöver för att bekämpa samhällsomstörtande brottslighet.

I sanning svåra arbetsuppgifter som fordrar en engagerad och omdömesgill justitieminister.

Det är en gåta hur Morgan Johansson kan kosta på sig att underminera sin auktoritet som justitieminister med dessa ovärdiga och oanständiga twitterattacker.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MediCheckAnnons

Fästingar: Så slipper du att bli sjuk

Fästingar som sprider TBE-smitta kan ge livslånga problem. Vaccinering skyddar mot sjukdom – med det gäller att ta vaccinera i tid.

– Vill man ha ett fullgott skydd till sommaren är det läge att göra det nu, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare hos MediCheck.

Här hittar du allt du behöver veta om TBE-vaccinering

Upp till en tredjedel av alla som smittas med viruset TBE, som sprids av fästingar, drabbas av hjärnhinneinflammation. Vanliga symptom är hög feber och svår huvudvärk, ibland kan man bli förvirrad och i enstaka fall kramper och förlamningar. Många får besvär, ibland bestående, med trötthet och försämrat minne.

– Sjukdomen är lurig, en del blir bara lindrigt sjuka medan andra blir väldigt sjuka där den fysiska och kognitiva förmågan drabbas allvarligt. Samtidigt hjälper inte antibiotika mot sjukdomen, men vaccin skyddar, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Vaccinering, och det gäller egentligen alla typer av vaccin, fungerar på samma sätt som en försäkring. Det kanske inte är sannolikt att drabbas, men om man blir biten av en fästing som bär på viruset har man ett skydd mot sjukdomen.

”Enkelt att hitta en tid snabbt”

För den som inte är vaccinerad mot TBE gäller det att ta tre sprutor inom ett år för att skapa ett grundskydd. Detta behöver sedan fyllas på regelbundet. För att få ett skydd på 75 procent gäller två sprutor med en månads mellanrum. Ilvall rekommenderar särskilt TBE-vaccin för den som rör sig mycket i skog och mark, i skärgården eller har husdjur.

– Antalet fästingar som bär på TBE i Sverige har ökat de senaste åren, vilket också ökat risken att bli sjuk. Det är också vanligt att husdjuren får fästingar och drar med sig dem hem, säger han.

Tack vare MediChecks samarbete med Kronans Apotek kan man enkelt boka TBE-vaccinering:

– Man klickar in sig på vår sajt och letar upp närmaste apotek på sin ort, det brukar vara enkelt att hitta en tid snabbt.

”Bidrar till folkhälsan”

TBE-vaccinet är ett av vaccinen som MediCheck erbjuder tillsammans med Kronans Apotek. Förutom vanliga resevaccin, som hepatit och difteri, går det även att vaccinera sig mot stelkramp, säsongsinfluensa och bältros. Just bältros, som orsakas av samma virus som vattkoppor, drabbar ofta personer över 50 år och orsakar smärtsamma blåsor på kroppen.

– Det är ett vaccin som jag verkligen rekommenderar, ett jättebra exempel på vaccin som ger ett bra skydd och minskar onödigt lidande.

Numera går det även att vaccinera sig mot vattkoppor, en smittsam sjukdom som oftast drabbar barn.

– Generellt kan man säga att vaccin är bra för alla, det bidrar till folkhälsan och minskar risken för spridningen av sjukdomar. Även samhällsekonomiskt har det fördelar då man belastar vården mindre och samtidigt minimerar frånvaro från skola och arbete. 

MediCheck har mottagningar på 27 apotek runt om i landet 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?