1515

Johnson styr snart bara Lillbritannien

LEDARE. Att skilsmässan mellan EU och Storbritannien skulle bli stökig var det aldrig något tvivel om. Sedan 70-talet har de två varit obekväma bundsförvanter. Det skulle dröja otaliga förhandlingstimmar, två brittiska nyval och ett premiärministerbyte innan parterna till slut kunde enas om ett utträdesavtal.

BREXITRÖRAN. Boris Johson har presenterat ett lagförslag som hotar både den egna unionen och ett framtida partnerskap med EU.
BREXITRÖRAN. Boris Johson har presenterat ett lagförslag som hotar både den egna unionen och ett framtida partnerskap med EU.Foto:Frank Augstein

Avtalet trädde i kraft tidigare i år, strax efter att Storbritanniens flagga halats utanför Europaparlamentet. En gemensam lösning för att hantera den i särklass känsligaste politiska frågan om att värna freden mellan republiken Irland och brittiska Nordirland fanns på plats. Kvarstod gjorde förhandlingar om EU:s och Storbritanniens framtida relation.

Det var för att påbörja den åttonde förhandlingsrundan om hur en sådan ska se ut som EU:s chefsförhandlare Michel Barnier förra veckan begav sig till London för att möta den brittiska motsvarigheten David Frost. Men diskussioner om framtida handelsavtal och fiskerättigheter kom på skam när den brittiska regeringen detonerade en politisk bomb.

Förra veckan presenterade Boris Johnson ett lagförslag som handlar om den brittiska inre marknaden. Delar av innehållet går direkt emot vad Storbritannien förbundit sig till genom utträdesavtalet med EU. Det gäller framför allt bestämmelserna i protokollet om Nordirland. För att förhindra en hård gräns på den Irländska ön, och värna långfredagsavtalet, krävs att viss varukontroll i stället sker mellan Storbritanniens fastland och Nordirland.

Ministern för Nordirland har erkänt att delar av den presenterade lagstiftningen bryter mot utträdesavtalet, och därmed internationell rätt, på ”ett väldigt specifikt och begränsat sätt”. Det betraktas som en försäkring i det fall EU och Storbritannien inte lyckas enas om ett frihandelsavtal. Samtidigt har utsikterna för ett sådant kraftigt försämrats. Förhandlingarna är inne i elfte timmen, Storbritannien har satt en deadline redan den 15 oktober.

Bryssel kokar av ilska. Om inte Storbritannien drar tillbaka lagförslaget väntar rättsliga åtgärder. Ändå godkändes det i en första omröstning i det brittiska parlamentet på måndagen. Men från EU:s sida borde man trots allt inte vara förvånad. Storbritanniens lojalitet gentemot EU har alltid varit svag. Utträdet betraktas i grunden som ett sätt att värna och stärka Storbritanniens suveränitet, som nu återigen framstår som hotad av EU. Boris Johnson har meddelat att en gräns i den Irländska sjön upprättas över hans döda kropp, och att Storbritannien aldrig kan tolerera att EU har makten att bryta sönder landet.

Men det är inte säkert att den brittiska regeringen lyckas stärka och försvara den brittiska unionen genom de presenterade åtgärderna. Tvärtom. Nordirlands biträdande försteminister anser att lagförslaget kan orsaka oåterkallelig skada för det Irländska fredsavtalet. Från Skottland och Wales menar man att lagförslaget är ett maktövertagande som hotar de respektive administrationerna. Det riskerar till och med att ”accelerera uppbrottet av unionen”. Den brittiska, det vill säga.

Det går givetvis inte att utesluta att lagförslaget är ett försök att påskynda ett frihandelsavtal med EU. Även en sådan plan riskerar att gå bet. Förtroendet mellan parterna är kört i botten. Men inte nog med det. Den brittiska regeringen kan också ha skadat Storbritanniens förhandlingssituation gentemot andra länder. Inte enbart genom att frångå internationell rätt. USA har ofta betraktats som landets viktigaste allierade. Där är den irländska populationen inte obetydlig. Demokraternas Nancy Pelosi har sagt att ett handelsavtal mellan Storbritannien och USA aldrig kan passera kongressen om den brittiska regeringen bidrar till en hård gräns på den Irländska ön.

Det brittiska utträdet var tänkt att bana väg för nya relationer, men i ett slag har landet i stället försatt sin egen union i gungning och skadat möjligheten för partnerskap med både EU och andra länder. Om Boris Johnson fortsätter sin aggressiva linje riskerar England till slut stå utan någon union alls.


Innehåll från Nordic Climate GroupAnnons

Nordic Climate Group siktar mot en mer hållbar framtid: ”Fått med oss de starkaste relevanta bolagen i Sverige”

När samhället blivit allt mer medvetet och mån om hållbarhetsfrågan har efterfrågan på energieffektiva tekniska lösningar och kylinstallationer ökat. Ett resultat av detta är det nystartade Nordic Climate Group – som med 500 anställda och 32 företag samlat många av landets bästa kylföretag för att tillsammans utveckla och leverera ny hållbar teknik.

Under våren 2021 skapades Nordic Climate Group av lokala kylentreprenörer i hela landet. Gemensamt för alla involverade företag är deras ständiga strävan att arbeta så hållbart som möjligt inom kylinstallationer inklusive energieffektivisering och värmeåtervinning. Målgrupperna är primärt livsmedelsbutiker, industrin och fastigheter.

– Att presentera hållbara lösningar som en investering för kunden och samtidigt veta att de gör minimalt klimatavtryck är oslagbart, säger Robert Dahlman, vd på Dahlmans Kylteknik, ett av lokala företagen representerade i Nordic Climate Group. 

Under de senaste åren har en omställning från f-gaser som köldmedium till naturliga köldmedier haft stor betydelse. För kunderna innebär det att valet av leverantör är viktigt för att installationen ska vara framtidssäkrad. Inom Nordic Climate Group finns egen utbildningsverksamhet för att säkerställa att teknikerna har kunskapen om hållbara lösningar.  Att försöka hitta den absolut bästa lösningen för varje enskild kund är en riktig drivkraft i vardagen. För alla kunder funkar det inte att installera hållbara köldmedium precis just nu, men tekniken och kunskapen finns, så när möjligheten finns erbjuder vi  lösningar som tar hänsyn till klimatet. 

Robert Dahlman fortsätter med att berätta att de varje dag märker att de gör verklig skillnad. Att vara ett alternativ som gör gott för miljön är något som annars lätt tenderar att bli en klyscha, men i Nordic Climate Groups fall är det verklighet.

– Det är vardag för våra kyltekniker och vår organisation att jobba hållbart hela tiden. Det är inspirerande. Med vår nya teknik kan vi med en rimlig investering göra en stor positiv påverkan på klimatet.

Återanvänder koldioxid 

De företag som Nordic Climate Group attraherat och som ingår i gruppen är intresserade av utveckling och ny teknik. Bland annat är det bolag som jobbar med naturliga köldmedier, exempelvis ammoniak, koldioxid och propan, vars påverkan på planeten är lika med noll och där det inte är någon kemisk process inblandad. Det som faktiskt används i kylprodukterna är återanvänt koldioxid, förklarar Robert Dahlman.

Han berättar också att hållbarhet inte enbart i det stora hela är en fråga om klimatet.

– Det handlar även om hur vi jobbar med hållbarhet gentemot våra anställda i form av vidareutbildning, kompetensförsörjning och att göra hållbara affärer mot våra kunder, säger han och fortsätter:

– Vi vill vara proaktiva när det gäller hållbar kylteknik och använda oss av gröna köldmedel. De senaste åren har vi sett ett tydligt skifte i engagemang och efterfrågan inom hållbar utveckling. Vi är oerhört glada att våra medarbetare och kunder uppmärksammat att vi försöker bidra till att minska de klimatavtryck vi kan påverkan. 

Lockar yngre till branschen

Att hållbarheten är ett ämne som är rejält på tapeten visar sig inte minst i form av de yngre personer som Robert Dahlman menar söker sig till branschen. Ett mycket glädjande faktum, berättar han.

– Vi ser det även från vårt företag i Uddevalla. Vi får fler spontanansökningar från folk i lägre ålder, just för att det är så intresserade av att vi jobbar så hårt med vår vision. En förbättrad miljö är viktigt för den yngre generationen – avsevärt viktigare än vad vi någonsin skulle kunna tro.

– I dagens läge anses en kyltekniker i princip vara en miljöhjälte. Vi tar bort extremt mycket påverkan på vår växthuspåverkan.

Läs mer om Nordic Climate Group här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordic Climate Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?