Annons

Jo, Oscar dina privata affärer har betydelse

LEDARE. Oscar Engelbert är något av fastighetsbranschens Isabella Löwengrip. En energisk entreprenör med hög profil, högt tempo och hög risk.

Framgångar i fastighetsbranschen bygger på en ytligt sett enkel finansiell kalkyl, lån, avdragsgilla räntor och stabila intäkter. Sedan gäller det att förstå marknaden och hitta sin nisch. I tider av låga räntor har konceptet lockat många nya aktörer, däribland Oscar Engelbert som satte sitt Oscar Properties på börsen 2015.

Bolaget fokuserar på bostadsrätter i toppsegmentet. Affären har byggt på hög skuldsättning och förskottsbetalning, man har sålt bostäder på ritning, med inflyttning ett par år senare. Det fungerade tills priserna började falla, då föll efterfrågan och få ville betala i förskott. För Oscar Properties innebär det att affären inte längre går ihop. Räddningsaktionen, som offentliggjordes på torsdagen, bygger på en företrädesemission som ska dra in 265 miljoner kronor, samt ett paket av andra ganska osäkra åtgärder för att få in resten av de totalt 1,6 miljarder bolaget maximalt beräknas behöva det närmaste året.

Oscar Engelbert är något av fastighetsbranschens Isabella Löwengrip. En energisk entreprenör med hög profil, högt tempo och hög risk. Firmorna är en del av deras personliga varumärke. Där upphör dock likheterna. Hon har ett privat bolag, han är vd och största ägare i ett börsbolag. Därför har det väckt uppmärksamhet och hård kritik att han inte tänker teckna hela sin andel av den planerade nyemissionen. Det är en signal att han inte litar på att bolaget klarar sig ur krisen, och/eller att han vill minska sin privata risk. För övriga placerare spelar det ingen roll vilket. Fakta är att han numera har betydligt större tillgångar i sitt privata fastighetsbolag Parkgate än i det börsnoterade bolaget. 

Det är klart att även företagare måste kunna trygga sin privatekonomi. I en intervju med Di i lördagens tidning säger Engelbert att de 25 miljoner kronor han satsar i nyemissionen är mycket pengar för honom. Så kan det vara. Även om han har sålt aktier för 600 miljoner kronor. Men det betyder något att firman bär hans namn. Och att han för ett år sedan, när krisen djupnade, gick ut i helsidesannonser i morgontidningarna och deklarerade att ”Ryktet om vår död är betydligt överdrivet”. Någon kanske smålog, men alla lyssnade, och en del trodde honom. 

Det är dock bra namn som tecknar hans ställe i nyemissionen. Bland andra finansmannen Mats Gabrielsson och byggaren Erik Paulsson. De kan branschen, ser att det finns tillgångar i bra lägen och tar en chans.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?