ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Jo, Oscar dina privata affärer har betydelse

  • Foto: TT

LEDARE. Oscar Engelbert är något av fastighetsbranschens Isabella Löwengrip. En energisk entreprenör med hög profil, högt tempo och hög risk.

Framgångar i fastighetsbranschen bygger på en ytligt sett enkel finansiell kalkyl, lån, avdragsgilla räntor och stabila intäkter. Sedan gäller det att förstå marknaden och hitta sin nisch. I tider av låga räntor har konceptet lockat många nya aktörer, däribland Oscar Engelbert som satte sitt Oscar Properties på börsen 2015.

Bolaget fokuserar på bostadsrätter i toppsegmentet. Affären har byggt på hög skuldsättning och förskottsbetalning, man har sålt bostäder på ritning, med inflyttning ett par år senare. Det fungerade tills priserna började falla, då föll efterfrågan och få ville betala i förskott. För Oscar Properties innebär det att affären inte längre går ihop. Räddningsaktionen, som offentliggjordes på torsdagen, bygger på en företrädesemission som ska dra in 265 miljoner kronor, samt ett paket av andra ganska osäkra åtgärder för att få in resten av de totalt 1,6 miljarder bolaget maximalt beräknas behöva det närmaste året.

Oscar Engelbert är något av fastighetsbranschens Isabella Löwengrip. En energisk entreprenör med hög profil, högt tempo och hög risk. Firmorna är en del av deras personliga varumärke. Där upphör dock likheterna. Hon har ett privat bolag, han är vd och största ägare i ett börsbolag. Därför har det väckt uppmärksamhet och hård kritik att han inte tänker teckna hela sin andel av den planerade nyemissionen. Det är en signal att han inte litar på att bolaget klarar sig ur krisen, och/eller att han vill minska sin privata risk. För övriga placerare spelar det ingen roll vilket. Fakta är att han numera har betydligt större tillgångar i sitt privata fastighetsbolag Parkgate än i det börsnoterade bolaget. 

Det är klart att även företagare måste kunna trygga sin privatekonomi. I en intervju med Di i lördagens tidning säger Engelbert att de 25 miljoner kronor han satsar i nyemissionen är mycket pengar för honom. Så kan det vara. Även om han har sålt aktier för 600 miljoner kronor. Men det betyder något att firman bär hans namn. Och att han för ett år sedan, när krisen djupnade, gick ut i helsidesannonser i morgontidningarna och deklarerade att ”Ryktet om vår död är betydligt överdrivet”. Någon kanske smålog, men alla lyssnade, och en del trodde honom. 

Det är dock bra namn som tecknar hans ställe i nyemissionen. Bland andra finansmannen Mats Gabrielsson och byggaren Erik Paulsson. De kan branschen, ser att det finns tillgångar i bra lägen och tar en chans.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer