Januarisamarbetet glider vänsterut

Nyamko Sabuni har meddelat att L inte kan stödja regeringens förslag om en utvidgad humanitär grund i migrationsreglerna. Om regeringen lägger fram detta som en proposition upphör januarisamarbetet, så kan hennes besked sammanfattas.

POLITISKA DILEMMAN. Nyamko Sabunis eventuella avhopp kommer att föra Nooshi Dadgostar in i budgetsamarbetet. Om Annie Lööf inte accepterar det kommer regeringens budget att falla.
POLITISKA DILEMMAN. Nyamko Sabunis eventuella avhopp kommer att föra Nooshi Dadgostar in i budgetsamarbetet. Om Annie Lööf inte accepterar det kommer regeringens budget att falla.

När Migrationskommittén blev klar i somras fanns det majoritet för samtliga förslag, dock inte samma majoritet för varje förslag. Ett parti som stod utanför majoriteten i de flesta förslagen, alltså röstat nej, var Miljöpartiet. När utredningens förslag skulle sändas på remiss fanns ett tillägg med, ett förslag om ”särskilt ömmande omständigheter”. Denna nya regel går utöver vad kommittén hade tagit ställning för.

Tillägget har inom regeringen drivits fram av Miljöpartiet. Centerpartiet stöder det, men frågan tycks inte ha varit uppe i regelrätt förhandling i januarisamarbetet.

I januariavtalet står att partierna ska driva en ny humanitär skyddsgrund i Migrationskommittén. Det får man anta att de har gjort. En ny humanitär grund finns också med bland de förslag som utredningen har lagt fram. Att MP, som har misslyckats med att driva sitt mer långtgående förslag i Migrationskommittén, lägger till det efteråt är anmärkningsvärt. Det är fullt rimligt att L protesterar mot detta.

Migrationsreglerna är mer centrala än förändringen av anställningsskyddet (en punkt i januariavtalet som i sina detaljer visade sig både ogenomtänkt och oanvändbar).

Liberalerna är ett parti som är illa ute. Det är orimligt att bortse från regeringssamarbetet när man söker en förklaring till de katastrofala siffrorna i opinionsmätningarna. Partiet har alla skäl att söka sig bort från januariavtalet. 

Om detta sker och Liberalerna exempelvis hoppar av budgetförhandlingarna uppstår ett nytt läge. Kommentatorer har varnat för nyval, något som givetvis skulle vara livsfarligt för Liberalerna. Detta kan man dock ta med ro. Socialdemokraterna har inget intresse av ett nyval. Det uppstår alltså inte automatiskt en regeringskris, men regeringen kan ha svårt att få igenom sin budget. Regeringen har dock fått sin budget nedröstad två gånger och har ändå suttit kvar.

Detta måste rimligen leda till att Vänsterpartiet ska ingå i budgetunderlaget. Annars kommer Moderaternas skuggbudget att gå igenom (om Liberalerna exempelvis lägger ned sina röster i slutvoteringen). Januarisamarbetet glider oundvikligen vänsterut.

För Moderaterna skulle det givetvis vara av värde att få stöd från Liberalerna. Men ett sådant stöd är nog viktigast för Liberalerna själva, som måste få tillbaka sina förlorade väljare. För Moderaterna är det allra viktigaste att få stöd för sitt eget regeringsalternativ, något som torde vara inom räckhåll – om Liberalerna vacklar i sitt stöd för en borgerlig lösning klarar sig M ändå.

Om Liberalerna lämnar januarisamarbetet finns två scenarier. Antingen släpps V in i samarbetet vilket bör få stor betydelse för politikens innehåll. Eller så får regeringen inte igenom sin budget. Det kan, paradoxalt nog, utnyttjas av Socialdemokraterna. 

Vi vet från åren 2015 och 2019, då regeringen styrde med Moderaternas budget, hur S kommer att hantera det. 

Skillnaderna mellan en regeringsbudget och oppositionens budgetmotion är inte avgrundsdjupa. Oppositionen måste utgå från regeringens grunduträkningar, att få igenom en väsensskild finanspolitik är inte möjligt. Men S kommer att säga att M har trummat igenom en politik som är förödande för välfärden. Allt kommer att vara oppositionens fel samtidigt som regeringen behåller regeringsplattformen.

Liberalernas problem är besvärligt och självförvållat. Stannar man kvar i januarisamarbetet är Liberalernas framtid som riksdagsparti uppenbart hotad. Om man hoppar av är det inte säkert att man får något inflytande i längden i alla fall, om Moderaterna skulle vinna valet.

Allra mest handlar detta om fenomenet januariavtalet, som försökte upplösa gränsen mellan vänster och höger. I en konstruktion med bara en vinnare – Socialdemokraterna.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?